Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις ελληνικούς αγωγούς ενέργειας στηρίζει η Κομισιόν

Στη λίστα της Ευρ. Επιτροπής με τα έργα κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος ο αγωγός αερίου που θα συνδέσει Ισραήλ με Ελλάδα μέσω Κύπρου. Ποια έργα ελληνικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνει.

Τρεις ελληνικούς αγωγούς ενέργειας στηρίζει η Κομισιόν

Τη λίστα με τα έργα κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, μέσα στα οποία βρίσκεται και ο αγωγός EastMed, όπως έγραψε και το Euro2day.gr.

Ειδικότερα, η Κομισιόν παρουσίασε τα 166 καίριας σημασίας διασυνοριακά έργα ενεργειακών υποδομών που επελέγησαν στον ενωσιακό κατάλογο έργων κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τα οποία θα συμβάλουν στην ευθυγράμμιση των ενεργειακών υποδομών της ΕΕ με τους κλιματικούς της στόχους.

Σε τρία από τα έργα του καταλόγου συμμετέχει και η Ελλάδα. Πρόκειται για τα εξής:

  • Διασυνδετήριος αγωγός Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας (γνωστή ως EUROASIA Interconnector), η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα έργα κοινού ενδιαφέροντος: Διασύνδεση μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και Κοφίνου (Κύπρος) και Διασύνδεση μεταξύ Κοφίνου και Κορακιάς στην Κρήτη.
  • Αγωγός διασύνδεσης υδρογόνου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, που περιλαμβάνει την εσωτερική υποδομή υδρογόνου στην Ελλάδα, ως τα σύνορα με τη Βουλγαρία, και την εσωτερική υποδομή υδρογόνου στη Βουλγαρία, ως τα σύνορα με την Ελλάδα.
  • Αγωγός από τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου ως την ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω Κύπρου και Κρήτης (γνωστός ως αγωγός EastMed), με σταθμό μέτρησης και ρύθμισης στη Μεγαλόπολη.

Σημειώνεται ότι oι Ρυθμιστικές Αρχές της Ελλάδος, της Κύπρου και της Ιταλίας (ΡΑΑΕΥ, ΡΑΕΚ, ARERA, αντίστοιχα) ενέκριναν με κοινή απόφασή τους το Αίτημα Επένδυσης που υπέβαλε τον περασμένο Μάιο ο φορέας υλοποίησης του έργου, η εταιρεία IGI Poseidon (50-50 ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και Edison), καθώς και τον επιμερισμό του επενδυτικού κόστους, με σταθμό μέτρησης και ρύθμισης στη Μεγαλόπολη.

Σημειώνεται ότι από τα 166 επιλεγμένα ΕΚΕ και ΕΑΕ:

  • πάνω από τα μισά (85) είναι έργα ηλεκτρικής ενέργειας, υπεράκτιων και έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, πολλά από τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μεταξύ 2027 και 2030.
  • για πρώτη φορά, περιλαμβάνονται έργα υδρογόνου και ηλεκτρολυτικών κυψελών (65), τα οποία θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση της ενοποίησης του ενεργειακού συστήματος και της απανθρακοποίησης της βιομηχανίας της ΕΕ.
  • ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης 14 έργα δικτύων CO2, σύμφωνα με τους στόχους που έχουμε θέσει όσον αφορά τη δημιουργία αγοράς για τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

*Δείτε όλα τα έργα κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος της Κομισιόν στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v