Στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και την αυστηροποίηση των ποινών για σειρά αδικημάτων όπως ληστείες και εμπρησμοί προσβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που ενδέχεται ακόμα και εντός της ημέρας να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να ανακοινωθεί αύριο σε συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του νέου νομοσχεδίου είναι το ζήτημα του ακαταδίωκτου των τραπεζών, διατάξεις τις οποίες αρχικώς είχε προαναγγείλει ο υπουργός και από τις οποίες είχε πάρει σαφείς αποστάσεις το Μέγαρο Μαξίμου.
Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο εάν οι επίμαχες διατάξεις θα συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο. Δηλαδή εάν τα αδικήματα τις απιστίας και της απάτης θα τιμωρούνται πλέον αυτεπάγγελτα και αν θα επανέλθει το αδίκημα της τοκογλυφίας των τραπεζών.
Κατά τα λοιπά, το προωθούμενο νομοσχέδιο προβλέπει ότι εφεξής σχεδόν όλα τα κακουργήματα όπως κλοπές, ληστείες, υπεξαιρέσεις, πλαστογραφίες, απάτες κ.α. θα τιμωρούνται με μεγαλύτερες ποινές και συγκεκριμένα από τα 15 χρόνια που είναι σήμερα θα τιμωρούνται με ποινές είκοσι ετών.
Σε ό,τι αφορά τους εμπρησμούς δασών, εφόσον είναι από αμέλεια θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τριών έως πέντε ετών, ενώ εφόσον υπάρχει δόλος, έως και ισόβια και πρόστιμο 180.000 ευρώ.
Επίσης, η ποινή για εμπρησμό, είτε από αμέλεια είτε με δόλο, θα είναι άμεσα εκτελεστή, δηλαδή ο κατηγορούμενος θα μεταφέρεται κατευθείαν στη φυλακή.
Παράλληλα, αυστηροποιούνται και οι ποινές για την απόπειρα βιασμού. Από τα 8 έτη που είναι σήμερα η ποινή «ανεβαίνει» στα 20 έτη, ενώ εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι πλέον θεσπίζεται ακαταδίωκτο για δασκάλους, καθηγητές, γιατρούς κ.α. που καταγγέλλουν περιστατικά οικογενειακής βίας που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, ενώ παράλληλα θα προστατεύονται από κακόβουλες μηνύσεις που θα κατατίθενται σε βάρος τους.
Στο πλαίσιο επιτάχυνσης των διαδικασιών, θεσπίζεται σειρά μέτρων:
- Σχεδόν όλα τα πλημμελήματα θα δικάζονται από έναν δικαστή, καθώς καταργούνται τα Τριμελή Πλημμελειοδικεία. Το ίδιο ισχύει και για τα κακουργήματα, με την κατάργηση των Πενταμελών Εφετείων, που μετατρέπονται σε Τριμελή Εφετεία.
- Προβλέπεται σύντμηση των διαδικασιών μεταξύ της ανάκρισης και της δίκης για συγκεκριμένα αδικήματα.
- Για τη μείωση της «δικομανίας», οι προδήλως αβάσιμες και ατεκμηρίωτες μηνύσεις θα μπαίνουν στο αρχείο με συνοπτική εισαγγελική αιτιολογία, ενώ οι «επαγγελματίες μηνυτές» θα διώκονται για ψευδή καταμήνυση και θα κινδυνεύουν με πρόστιμα.
- Ως προς τις αναβολές στις ποινικές δίκες, θα επιτρέπονται συνολικά δύο. Μία για όλους τους παράγοντες της δίκης και μια δεύτερη μόνο για λόγους υγείας των δικηγόρων ή των κατηγορουμένων.
- Ενισχύεται ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής . Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, ο ελεγχόμενος πολίτης θα μπορεί να ζητήσει από τον εισαγγελέα διαπραγμάτευση, αποδεχόμενος την ενοχή του, και να συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο ποινής, έτσι ώστε η υπόθεση να κλείσει χωρίς να φτάσει στην εκδίκαση.
Έκτιση ποινής
Με βάση της προωθούμενες διατάξεις, η φυλακή θα είναι μονόδρομος για σοβαρά εγκλήματα, ενώ ο καταδικασμένος για κακούργημα θα παραμένει έγκλειστος για δύο έως τρία χρόνια παραπάνω από ό,τι ισχύει σήμερα. Όποιος καταδικάζεται για πλημμέλημα σε φυλάκιση τριών ετών ή περισσότερο, θα οδηγείται κατευθείαν στη φυλακή, ενώ οι καταδικασμένοι σε μικρότερες ποινές θα τιμωρούνται είτε με χρηματικό πρόστιμο είτε με κοινωφελή εργασία.