Μόνο φορολογικά θα εξομοιωθούν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και τα Ομαδικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ ενιαίοι θα είναι οι όροι και όσον αφορά το πλαφόν στο ύψος των εισφορών που θα μπορούν να καταβάλλουν ετησίως οι ενδιαφερόμενοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου που αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα προβλέπει τελικά την εξομοίωση των ΤΕΑ και των Ομαδικών Ασφαλιστηρίων, μόνο όμως όσον αφορά το φορολογικό καθεστώς και το πλαφόν στο ύψος των εισφορών.
Αναλυτικά, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη φορολογική εξομοίωση των παροχών των ΤΕΑ και των ομαδικών ασφαλιστηρίων που παρέχονται μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης (τρίτος πυλώνας ασφάλισης).
Έτσι, οι συνταξιοδοτικές παροχές των ΤΕΑ που καταβάλλονται εφάπαξ ή σε μηνιαία βάση ή με συνδυασμό εφάπαξ και σύνταξης, όπως και αυτές των ομαδικών συμβολαίων θα φορολογούνται με συντελεστές από 2,5% ως 20%. Όταν καταβάλλονται ως μηνιαία σύνταξη θα έχουν φόρο 2,5% ως 15%, ενώ όταν καταβάλλονται ως εφάπαξ, θα έχουν φόρο μεταξύ 5% και 20%, ανάλογα με τα έτη εισφορών. Συγκεκριμένα, διαμορφώνονται ως εξής:
- Για συνταξιοδοτικές παροχές που αντιστοιχούν σε έως 5 έτη ασφάλισης, επιβάλλεται φόρος 10% εφόσον καταβάλλονται περιοδικά και 20% εφόσον καταβάλλονται εφάπαξ. Για τα πρόσωπα που ασφαλίστηκαν μετά τα 55 έτη, οι συντελεστές προσαυξάνονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες για κάθε έτος που υπολείπεται των πέντε ετών ασφάλισης.
- Για παροχές που αντιστοιχούν σε 6 έως 15 έτη ασφάλισης, ο φόρος είναι 7,5% και 15% αντίστοιχα.
- Για παροχές που αντιστοιχούν σε 16 έως 25 έτη ασφάλισης, ο φόρος είναι 5% και 10% αντίστοιχα.
- Για παροχές που αντιστοιχούν σε 26 και περισσότερα έτη ασφάλισης, ο φόρος είναι 2,5% εφόσον καταβάλλονται ως σύνταξη και 5% εφόσον καταβάλλονται εφάπαξ.
Οι συντελεστές προσαυξάνονται κατά 50% σε περίπτωση πρόωρης ρευστοποίησης του ατομικού λογαριασμού από τον δικαιούχο.
Τόσο για τα ΤΕΑ όσο και για τα Ομαδικά Συμβόλαια, ορίζεται επίσης ανώτατο όριο εισφορών (που καταβάλλει ο εργαζόμενος ή και ο εργοδότης του) που σωρευτικά δεν μπορεί να ξεπερνά το 20% του ακαθάριστου εισοδήματος του εργαζομένου από μισθωτή εργασία, ή το ποσό των 15.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κατ’ έτος βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή.
Στον αντίποδα, κι ενώ οι αρχικές συζητήσεις ήθελαν η εξομοίωση των δύο εκ των πραγμάτων διαφορετικών θεσμών να είναι καθολική, το τελικό σχέδιο νόμου που θα δοθεί στη δημοσιότητα δεν θα προβλέπει για τα Ομαδικά Συμβόλαια ενιαία όρια ηλικίας και προϋποθέσεις για τις παροχές τους, όπως θα ορίζει για τα ΤΕΑ.
Συγκεκριμένα, για τα ΤΕΑ θα προβλέπονται ως ελάχιστες προϋποθέσεις λήψης της συνταξιοδοτικής παροχής οι εξής:
- Η συνταξιοδότηση από τον κύριο φορέα ασφάλισης,
- Η συμπλήρωση της ηλικίας των 62, ανεξάρτητα από τον χρόνο ασφάλισης στο ΤΕΑ, όπως το ελάχιστο αυτό ηλικιακό όριο διαμορφώνεται κάθε φορά για τη λήψη πλήρους σύνταξης από τον κύριο φορέα ασφάλισης και
- Η συμπλήρωση της ηλικία των 55 ετών με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης στο ΤΕΑ, ή ανεξάρτητα από τον χρόνο ασφάλισης σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση τερματίζεται χωρίς τη βούληση του εργαζομένου ή λόγω της συμμετοχής του σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
Τα ΤΕΑ θα μπορούν να προβλέπουν στο καταστατικό τους αυστηρότερες από τις ως άνω προϋποθέσεις λήψης της συνταξιοδοτικής παροχής.
Οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν την ηλικία των 62 ετών ή των 55 ετών με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης στο ΤΕΑ και συνεχίζουν να απασχολούνται, θα μπορούν να λαμβάνουν ως προκαταβολή το 50% της αξίας του λογαριασμού τους.
Εφόσον το καταστατικό του ΤΕΑ το ορίζει, θα μπορεί να γίνεται πρόωρη λήψη συνταξιοδοτικής παροχής, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν διανυθεί τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης στο ΤΕΑ και δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις λήψης προκαταβολής.
Μετά από συνεχείς διαπραγματεύσεις και συζητήσεις, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φαίνεται πως οριστικοποίησε τις προωθούμενες αλλαγές στον θεσμό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, με άξονες την εφαρμογή νέων φορολογικών συντελεστών στις παροχές των ΤΕΑ, την ανάληψη της εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας Πολυεργοδοτικών ΤΕΑ.