Πόσο μελάνι και πόσα χτυπήματα στο πληκτρολόγιο έχουν γίνει, προκειμένου να αποτυπωθεί το περιβόητο θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα. Όλοι οι "έξω από τον χορό του κλάδου του φαρμάκου" αναρωτιούνται και με το δίκιο τους, τελικά οι ελλείψεις είναι απλή υπόθεση ή περίπλοκη, πόσοι είναι οι υπεύθυνοι για το φαινόμενο αυτό;
'Ενα είναι σίγουρο: ότι οι ελλείψεις φαρμάκων αν και έχει εξελιχθεί σε σήριαλ που αναπαράγεται προς όλες τις κατευθύνσεις ζητά λύσεις και μάλιστα...χθες!
Μπορείς όμως να βρεις λύσεις χωρίς να δεις καθαρά το αίτιο που τις προκαλεί; Οι ελλείψεις τονίζουν ποικιλοτρόπως και προς πάσα κατεύθυνση οι παράγοντες της πολιτείας και της αγοράς είναι πολύπλοκο θέμα και εμείς όλοι οι υπόλοιποι αναρωτιόμαστε είναι αλήθεια ;
Η πηγή του κακού είναι οι τιμές, λένε παράγοντες της αγοράς και εξηγούν:
1) Εχουμε τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων οι οποίες μάλιστα αν κανείς συνυπολογίσει το rebate και το clawBack είναι οι χαμηλότερες ίσως του κόσμου.
Το αποτέλσμα:
Το αποτέλεσμα της χαμηλότερης τιμής και των υποχρεωτικών επιστροφών έχει σαν αποτέλεσμα αφενός μεν να αποσύρονται φάρμακα από το δελτίο τιμών, δηλαδή να σταματάει η κυκλοφορία τους στην αγορά και ταυτόχρονα νέα καινοτόμα σκευάσματα να καθυστερούν σημαντικά να έρθουν στη χώρα.
Φυσική απόρροια αυτής της κατάστασης είναι η διαθεσιμότητα φαρμάκων στην Ελλάδα να είναι οριακή. Την ίδια στιγμή φάρμακα εξάγονται με παράλληλες εξαγωγές σε ακριβότερες χώρες και έτσι σε βάθος χρόνου ο κίνδυνος να ξεμείνουμε από θεραπευτικές λύσεις, να φαντάζει πραγματικότητα.
Θελουμε λύσεις; Βέβαια λέει η αγορά για να μπορεί ο ασθενής να βρει τα φάρμακά του.
Αλλά λύση χωρίς διορθώσεις τιμών και μείωση των επιστροφών δεν υπάρχουν. Και ακριβώς επειδή δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου οι λύσεις πρέπει να δοθούν τώρα.
Αρα:
1) Διόρθωση τιμών στο επίπεδο που ορίζει ο νόμος.
2) Ενίσχυση του προϋπολογισμού στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου
3) Αύξηση του ελέγχου της συνταγογράφησης, εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων
Τρία απλά βήματα για να λυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων και να επιταχυνθεί η είσοδος της καινοτομίας στην χώρα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Πολιτεία, ότι το φάρμακο είναι απαραίτητο συστατικό της πολιτικής υγείας και δεν μπορεί ένα σύγχρονο σύστημα υγείας να μην το λαμβάνει αυτό υπ όψιν του.
Πηγή: iatronet.gr