Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στενά τα δημοσιονομικά περιθώρια για νέο «Δώρο Χριστουγέννων»

Ευρώ ευρώ μετράνε στο ΥΠΕΘΟ έσοδα και δαπάνες για τις τελικές αποφάσεις. Πόσοι πόροι εκτιμάται ότι μπορεί να διατεθούν και ποιους θα καλύψει η «ομπρέλα» του νέου έκτακτου επιδόματος.

Στενά τα δημοσιονομικά περιθώρια για νέο «Δώρο Χριστουγέννων»

Μικρές πρόσθετες «ανάσες» στη μάχη κατά της ακρίβειας οργανώνει για τα πλέον οικονομικά αδύναμα στρώματα της κοινωνίας η κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο να μετρά σε καθημερινή βάση έσοδα και δαπάνες του προϋπολογισμού, ώστε να σχηματοποιήσει ένα νέο Δώρο Χριστουγέννων.

Το μοτίβο κινείται πάνω στις γραμμές της περσινής επιταγής ακρίβειας, αλλά μέχρι σήμερα δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα φτάνει το μέγιστο των 250 ευρώ ή θα καλύπτει όλους τους περσινούς δικαιούχους. «Οι αποφάσεις θα ληφθούν πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού, όταν θα έχουμε πληρέστερη εικόνα για τα πραγματικά δημοσιονομικά περιθώρια», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΕΘΟ, αναδεικνύοντας και τη δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη (στον ΣΚΑΪ), σύμφωνα με την οποία «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού και στο μέτρο που μπορούμε, θα στηρίξουμε τον κόσμο».  

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης σημείωσε (στο Mega) πως  «ανάλογα με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα φέρει ο προϋπολογισμός στους τελευταίους μήνες που απομένουν, θα αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ που υπάρχει, ώστε να στηριχτεί ο κόσμος. Τι μορφή θα έχει αυτό το μέτρο, αυτά είναι θέματα που θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός».

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού μέχρι τώρα αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας πως θα υπάρξει ένα περίσσευμα τουλάχιστον 0,1% του ΑΕΠ ή πάνω από 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να διαταράσσεται στο ελάχιστο ο αναθεωρημένος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ (ίσα ίσα δεν αποκλείεται και νέα οριακή υπέρβαση του στόχου, με τα μάτια στραμμένα στις αγορές και την επενδυτική βαθμίδα).

Τον περασμένο μήνα, οι πληροφορίες ανέβαζαν το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης ακόμα και στα 400 εκατ. ευρώ αλλά στο μεσοδιάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψαν έκτακτες δαπάνες για τα νοσοκομεία και για τη ΔΥΠΑ. Έτσι, Κωστής Χατζηδάκης και Θάνος Πετραλιάς «μετράνε» καθημερινά τις επιδόσεις, ο πήχης των προσδοκιών κρατιέται χαμηλά και οι οριστικές αποφάσεις δεν θα αργήσουν.

Οι υποψήφιοι για ενίσχυση

Πέρυσι, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, δόθηκε επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, 174.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες. Επίσης 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έλαβαν διπλή δόση και 735.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ έλαβαν αυξημένο επίδομα κατά 50%. 

Η περίμετρος των δικαιούχων κινείται και πάλι σε αυτό το εύρος, αλλά ανάλογα με τα περιθώρια ενδεχομένως το περσινό ποσό των 250 ευρώ να περιοριστεί χαμηλότερα ή να εξαιρεθούν για παράδειγμα οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος καθώς έχει σχεδιαστεί και ανακοινωθεί επικείμενη μόνιμη αύξηση του επιδόματος που λαμβάνουν κατά 8%. Τίποτα μέχρι τώρα δεν έχει κλειδώσει.

Αντίθετα, μια σειρά έκτακτων και μόνιμων παροχών έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο δίμηνο για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, τους νέους, τους νέους δικαιούχους Market Pass και τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ θα λάβουν πριν τα Χριστούγεννα επίδομα 100-200 ευρώ σε συνάρτηση με το ύψος της σύνταξής τους, νέοι οι οποίοι έκλεισαν πέρυσι είτε τα 18 είτε τα 19 θα λάβουν τον Δεκέμβριο youth pass 150 ευρώ (η πλατφόρμα των αιτήσεων θα ανοίξει έως την Πέμπτη) ενώ κατά 8% θα αυξηθεί το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 225.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Έτσι όσοι λαμβάνουν σήμερα 200 ευρώ, θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι λαμβάνουν 300 ευρώ, θα πάρουν 324 ευρώ και όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ τον μήνα, θα λάβουν 432 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v