Υλοποιείται, τελικά, μετά τις εθνικές εκλογές η επιβολή έκτακτης εισφοράς και στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, για τα υπερέσοδα που εκτιμάται ότι αποκόμισαν από τον προσωρινό μηχανισμό τιμολόγησης, ο οποίος άρχισε να ισχύει από την 1η Αυγούστου 2022 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΡΑΑΕΥ, στο 11μηνο από τον Αύγουστο του 2022 έως και τον Ιούνιο του 2023 το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί στην έκτακτη φορολόγηση όλων των προμηθευτών ανέρχεται σε 275 εκατ. ευρώ. Η ΡΑΑΕΥ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, κατέληξε στην εκτίμηση αυτή με επιμέρους υπολογισμούς, πρώτα για το πεντάμηνο Αύγουστος-Δεκέμβριος 2022 και στη συνέχεια για το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος 2023 και Απρίλιος-Ιούνιος 2023.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψαν οι υπουργοί ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, προβλέπει ως πρώτη περίοδο υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς το αρχικό 5μηνο και στη συνέχεια θα υπολογίζεται σε τριμηνιαία βάση για το 2023, μέχρι τη λήξη του μηχανισμού.
Πηγές του ΥΠΕΝ εκτιμούν το συνολικό ποσό του 11μήνου στα 250-260 εκατ. ευρώ, είναι, δηλαδή, μικρότερο από τα 275 εκατ. ευρώ της γνωμοδότησης της ΡΑΑΕΥ. Αρμόδιες πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr εκτιμούν ότι θα μπορούσε πράγματι το τελικό ποσό ως τον Ιούνιο φέτος να είναι μικρότερο, στην περίπτωση του ενιαίου υπολογισμού για όλο το 11μηνο, διότι έτσι θα συνυπολογισθούν τυχόν «χασούρες» των προμηθευτών κάποιους μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, το ακριβές ποσό της ανάκτησης από κάθε έναν προμηθευτή θα υπολογιστεί μέσα σε σύντομο διάστημα από τη ΡΑΑΕΥ, με βάση τη μεθοδολογία που περιλαμβάνει η ΚΥΑ και θα επιβληθεί από το υπουργείο. Η Αρχή θα κληθεί να υπολογίσει και τα ποσά της φορολόγησης ανά τρίμηνο στο διάστημα που απομένει ως τα τέλη Δεκεμβρίου, ήτοι, από τον Ιούλιο και μετά.
Τα έσοδα που θα συλλεγούν προορίζονται για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών. Το ΥΠΕΝ στη χθεσινή του ανακοίνωση ουσιαστικά προαναγγέλλει την κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων, δηλαδή, για όλους, από το 2024, αναφέροντας ότι επιδοτήσεις θα υπάρχουν μεν και το 2024, αλλά θα είναι στοχευμένες «για συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη». Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι.
Να θυμίσουμε ότι τη φορολόγηση των υπερεσόδων και των προμηθευτών, μετά τους ηλεκτροπαραγωγούς, είχε ανακοινώσει ο Κώστας Σκρέκας τον Σεπτέμβριο του 2022, δύο μόλις μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του προσωρινού μηχανισμού. Η κίνηση αυτή είχε εκληφθεί από την αγορά ως ομολογία του υπουργείου για το αποτυχημένο νέο σύστημα, με την προαναγγελία των τιμών του ρεύματος ένα μήνα πριν. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να μαζευτούν οι υψηλές τιμές που κατέστησαν πολύ ακριβότερο το ρεύμα, το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές.
Ο πρώην υπουργός Ενέργειας, παρά το γεγονός ότι προχώρησε αρχικά στις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις και διαβεβαίωνε αδιάλειπτα ότι θα επιβληθεί η έκτακτη φορολόγηση, δεν υλοποίησε τις διακηρύξεις του πριν από τις εκλογές.
Τώρα, η «μπάλα» ήρθε στον Θόδωρο Σκυλακάκη.