Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονόμου: Δίκτυο 750 καμερών και αυστηροποίηση αδειών οπλοφορίας

Επτά κυβερνητικές προτεραιότητες για την προστασία του πολίτη προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός. Στο στόχαστρο η αύξηση της εγκληματικότητας, η βία μεταξύ ανηλίκων, οι τροχαίες παραβάσεις.

Οικονόμου: Δίκτυο 750 καμερών και αυστηροποίηση αδειών οπλοφορίας

Τις επτά προτεραιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια των πολιτών, μέσω της εντονότερης και πιο αποτελεσματικής αστυνόμευσης, ανέλυσε ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου σε συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους που καλύπτουν το αστυνομικό ρεπορτάζ.

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το εγχείρημα των νέων δελτίων ταυτότητας, το οποίο -όπως τόνισε ο υπουργός- εξελίσσεται ομαλά. Βασική επιδίωξη του Υπουργείου ήταν να μην υπάρχει ταλαιπωρία των πολιτών με ουρές στα αστυνομικά τμήματα, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, που σημείωσε ότι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις διπλασιάζονται τα διαθέσιμα ραντεβού για Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Δεύτερη προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για επιστροφή στο πεδίο αστυνομικών που υπηρετούν στη φύλαξη προσώπων και προστασία στόχων. Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι είναι δύσκολο εγχείρημα, διότι «ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε συνήθειες και αδράνεια δεκαετιών» , παρ' όλα αυτά, όπως σημείωσε, «πηγαίνει καλά», καθώς καθημερινά δίνονται φύλλα πορείας σε αστυνομικούς και αναμένεται σύντομα να επιτευχθεί ο πρώτος στόχος, που ήταν η άμεση επιστροφή 1.500 αστυνομικών στο πεδίο. Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε ότι η προσωπική ασφάλεια του πρωθυπουργού έχει μειωθεί κατά 80 άτομα.

Γύρω στο τέλος Φεβρουαρίου, επισήμανε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, θα ξεκινήσει να λειτουργεί η Δικαστική Αστυνομία και έτσι θα «απελευθερωθούν» αστυνομικές δυνάμεις που είναι επιφορτισμένες με τη φύλαξη των δικαστηρίων.

Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη προσπάθεια του Υπουργείου για τον έλεγχο των όπλων που κυκλοφορούν νόμιμα, όπως είναι τα κυνηγητικά, τα σκοπευτικά και τα όπλα αυτοπροστασίας. Τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά, ακόμα και δολοφονίες, με τη χρήση νόμιμων όπλων και «δεν μπορούμε να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, κυκλοφορούν περίπου 1 εκατομμύριο κυνηγετικά όπλα στην Ελλάδα. Όπως υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, θα εξεταστεί εκ νέου το καθεστώς χορήγησης άδειας για όπλα, καθώς -όπως είπε- το τρέχον καθεστώς δεν παρέχει τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες και θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρό.

Πολύ σύντομα, σημείωσε ο υπουργός , θα δημιουργηθεί επιτροπή αστυνομικών στην οποία στη συνέχεια θα συμμετέχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι, όπως κυνηγετικοί σύλλογοι και σκοπευτικές ομοσπονδίες, και θα κατατεθεί νέα πρόταση που θα φέρει αλλαγές στον νόμο και στη χορήγηση των αδειών οπλοφορίας. Παράλληλα, πρόσθεσε, εξετάζεται να δημιουργηθεί πλαίσιο για την εθελοντική παράδοση όπλων, που μπορεί να έχουν κάποιοι χωρίς άδεια.

Ακόμα μια βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι το ζήτημα της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης της καθημερινότητας των οδηγών.

Η Τροχαία δεν μπορεί από μόνη της να λύσει το πρόβλημα της κίνησης, καθώς είναι και θέμα συγκοινωνιακό και υποδομών, είπε ο Οικονόμου, προσθέτοντας όμως ότι μπορεί να ενισχύσει την παρουσία της και να μειώσει την ταλαιπωρία των οδηγών περιορίζοντας τα φαινόμενα του διπλοπαρκαρίσματος, της καταπάτησης της ΛΕΑ, των αυτοσχέδιων αγώνων και της ηχορρύπανσης από τις εξατμίσεις. Έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται οι πρώτοι έλεγχοι και θα συνεχιστούν βάσει σχεδίου και όχι αποσπασματικά, μέχρι να εμπεδώσουν όλοι ότι τέτοια φαινόμενα δεν γίνονται ανεκτά, είπε ο υπουργός.

Παράλληλα προανήγγειλε αυστηροποίηση του ΚΟΚ για συγκεκριμένες παραβάσεις, που θα οδηγήσουν σε πολύμηνη αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης και στη συνέχεια, αν κάποιος είναι υπότροπος, μπορεί να του αφαιρεθεί το δίπλωμα για χρόνια ή ακόμα και οριστικά.

Ακόμα, προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων. «Η κατάσταση τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, λέγοντας ότι είναι θέμα που η κυβέρνηση θα το δει κεντρικά με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως είναι τα Παιδείας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου αποκάλυψε ότι με αφορμή τη χθεσινή σύλληψη 87 ατόμων, εκ των οποίων οι 62 ήταν ανήλικοι, που σκόπευαν να συγκρουστούν μεταξύ τους για οπαδικές διαφορές, θα έχει αύριο συνάντηση με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη προκειμένου να συζητήσουν τρόπους δράσης.

Επιπρόσθετα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι εξετάζεται η δημιουργία μιας εφαρμογής όπως το «κουμπί πανικού», που έχει δημιουργηθεί για τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της καταπολέμησης του φαινόμενου της βίας μεταξύ ανηλίκων.

Ακολούθως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε την τοποθέτηση 750 καμερών σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς και την ενίσχυση των κέντρων επιχειρήσεων της Αστυνομίας. Οι νέες κάμερες, που θα λειτουργούν συνεπικουρικά με τις ήδη υπάρχουσες κάμερες της ΕΛΑΣ και της Περιφέρειας Αττικής, θα συμβάλουν ουσιαστικά στα τροχαία ζητήματα όσο και στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Επιπρόσθετα, στόχος του Υπουργείου, όπως είπε ο κ. Οικονόμου, είναι μέσα σε έναν μήνα να «βγει στον αέρα» ο διαγωνισμός για τις κάμερες που θα φέρουν πάνω τους οι αστυνομικοί και τα περιπολικά, που είχε μπλοκαριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Για την κάλυψη μεγάλου μέρους της δαπάνης για την αγορά των καμερών θα χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου.

Στη συνέχεια, ο Οικονόμου προανήγγειλε αλλαγές στη δομή του Υπουργείου και του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ. «Χρειαζόμαστε μια προσαρμογή σε μια σειρά από πράγματα. Το Υπουργείο χρειάζεται οργανωμένες δομές επιτελικού σχεδιασμού, διαχείρισης κρίσεων, διεθνών σχέσεων» είπε ο υπουργός, ενώ σχετικά με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και την Αστυνομία γενικότερα σημείωσε ότι χρειάζεται επανεξέταση του οργανογράμματος. 

«Αυτές είναι οι βασικές μας προτεραιότητες, όμως φυσικά παραμένουν στον πυρήνα των προτεραιοτήτων μας κρίσιμα ζητήματα για την ασφάλεια. Ένα βασικό ζήτημα είναι πάντα το προσφυγικό-μεταναστευτικό και στα νησιά και στον Έβρο, καθώς και γενικότερα η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το πόρισμα της ΕΔΕ για τα γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας που οδήγησαν στην δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, ο υπουργός τόνισε ότι σύντομα θα κατατεθεί και θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v