Θα ακούσετε την εξαγγελία το Σάββατο και θα αντιληφθείτε πως πρόκειται για κάτι για το οποίο χύθηκε πολύ μελάνι χωρίς λόγο…
Με τη φράση αυτή, κυβερνητική πηγή επιχειρεί να περιορίσει τις εντυπώσεις και το «θόρυβο» που προκλήθηκε από την προαναγγελία επιβολής ενός ειδικού τέλους αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών από το 2024.
Το μέτρο αναμένεται να περιγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο από τη ΔΕΘ, στη σκιά των αλλεπάλληλων καταστροφών από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις πλημμύρες στο θεσσαλικό κάμπο. Ήδη τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, άνοιξαν το δρόμο με δημόσιες δηλώσεις τους χθες και σήμερα.
Κυβερνητική πηγή, διευκρινίζει πως πρόκειται για ένα ειδικό τέλος το οποίο θα επιβληθεί από το 2024, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα επακριβώς, δεν θα αφορά όλο τον πληθυσμό και θα είναι μικρό, της τάξεως του 1 ευρώ το μήνα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως θα συναρτάται με την παροχή κάποιας συγκεκριμένης υπηρεσίας όπως έγινε για παράδειγμα στο παρελθόν με τα τέλη συνδρομητικής τηλεόρασης ή τα τέλη κινητής τηλεφωνίας (δεν αφορά αυτές τις υπηρεσίες). Το δε αποτέλεσμα στον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι ετήσια έσοδα της τάξεως των 100-150 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Αυτό το σχήμα, συνιστά μια εντελώς διαφορετική εκδοχή σε σχέση με τις χθεσινές πληροφορίες οι οποίες ανέφεραν σχέδιο καθιέρωσης μιας εθελοντικής ειδικής εισφοράς η οποία πρωτίστως θα αφορούσε τους έχοντες, με έμφαση στην επιχειρηματική κοινότητα.
Αυτή, διευκρινίζεται σήμερα, οικοιοθελώς, όπως και κάθε πολίτης, μπορεί να προσφέρει ανά πάσα χρονική στιγμή, στο λογαριασμό Κρατικής Αρωγής (ΙΒΑΝ GR9501000230000002341227461), όπως έκαναν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εισφέροντας 50 εκατ. ευρώ με σκοπό την ενίσχυση των δαπανών αποκατάστασης υποδομών.
Το πρωί της Πέμπτης, ο Αλέξης Πατέλης (στον ΣΚΑΙ 100,3) αναφέρθηκε σε ένα τέλος για την αύξηση των πόρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φυσικές καταστροφές το οποίο θα είναι «δίκαια κατανεμημένο». Τα έσοδα από αυτό το ειδικό τέλος θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του αποθεματικού του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών μετά από φυσικές καταστροφές.