Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θωρακισμένες οι ασφαλιστικές για αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς

Ικανές οι εταιρείες του κλάδου να αποζημιώσουν τους πελάτες τους που επλήγησαν από τις πλημμύρες, παρά το γεγονός ότι το ποσό θα μπορούσε ενδεχομένως να προσεγγίσει τα 350 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Θωρακισμένες οι ασφαλιστικές για αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς

Την οικονομική τους ευρωστία προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να στηρίξουν τους πελάτες τους που επλήγησαν φέτος από τις φυσικές καταστροφές προβάλλουν έμμεσα αυτό το διάστημα οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Παρά το γεγονός ότι το ύψος των σχετικών αποζημιώσεων εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλάσιο από αυτό των προηγούμενων ετών και θα μπορούσε ενδεχομένως να προσεγγίσει τα 350 εκατ. ευρώ, θεωρείται βέβαιο ότι είναι σε θέση να καλυφθεί με άνεση όχι μόνο από τα υπάρχοντα αποθεματικά των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και από τη φετινή τους λειτουργική κερδοφορία.

Επιπλέον, οι εταιρείες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να αποζημιώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα τους πληγέντες πελάτες τους, όχι μόνο λόγω του ότι αυτό αποτελεί κομμάτι της δουλειάς τους, αλλά και ως μια ενέργεια marketing σχετικά με τον ευρύτερο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ιδιωτική ασφάλιση στο μέτωπο της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. 

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι εταιρείες γενικών κλάδων επιτυγχάνουν κατά τα τελευταία χρόνια μια λειτουργική κερδοφορία μεταξύ των 400 και των 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), ανάλογα με τις εκάστοτε επικρατούσες συγκυρίες, άρα έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν τους κραδασμούς των πλημμυρών στα οικονομικά τους αποτελέσματα, απλά μέσα από μια πιθανότατη μείωση των λειτουργικών τους κερδών.

Και αυτό γιατί μπορεί φέτος οι εταιρείες να αντιμετωπίζουν αυξημένα ποσά αποζημιώσεων και λειτουργικών δαπανών λόγω του πληθωρισμού, από την άλλη πλευρά, ωστόσο, έχουν προχωρήσει και σε ανατιμήσεις τιμολογίων, γεγονός που αντανακλάται και στο +11,4% που καταγράφει η ασφαλιστική παραγωγή των γενικών κλάδων κατά το πρώτο μισό του 2023.

Επιπρόσθετα, τα φετινά αποτελέσματα εκμετάλλευσης των ασφαλιστικών εταιρειών αναμένεται να ενισχυθούν και από την πορεία των επενδύσεών τους, καθώς οι τιμές των μετοχών και (κυρίως) των ομολόγων κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά των αρχών της φετινής χρονιάς. 

Οι εταιρείες του κλάδου ζωής από την πλευρά τους θα κληθούν να εφαρμόσουν για πρώτη φορά το λογιστικό πρότυπο IFRS-17, το οποίο παρεμβαίνει στη χρονική ανακατανομή των κερδών στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, με στελέχη της αγοράς να θεωρούν ότι θα υπάρξει μεν μια αρνητική επίδραση, η οποία όμως θα πρέπει να εκληφθεί μάλλον ως λογιστική παρά ως πραγματική.

Ασφαλιστικές εταιρείες: Πορεία οικονομικών αποτελεσμάτων

Τα ποσά σε εκατ. ευρώ
Πηγή: Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v