Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει η στρόφιγγα του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δασοπροστασία

Ανασχεδιάζεται η αντιπυρική πολιτική, με στόχο τη διόρθωση λαθών. Σε ΔΕΘ και Βουλή οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη. Ο τρέχων απολογισμός, τα νέα δεδομένα και οι τρεις άξονες.

Ανοίγει η στρόφιγγα του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δασοπροστασία

Το πρώτο δίμηνο ζωής της νέας κυβέρνησής του, που μόλις συμπληρώθηκε, δεν ήταν αυτό το οποίο θα επιθυμούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λάθη, αστοχίες, αλλά και εξωγενείς παράγοντες οδήγησαν σε δυσάρεστες εξελίξεις και σίγουρα αμαύρωσαν την εικόνα της -πρόσφατα θριαμβεύουσας- κυβερνώσας παράταξης.

Χαρακτηριστική η περίπτωση των καταστροφικών πυρκαγιών, η αντιμετώπιση των οποίων εκ του αποτελέσματος κρίνεται ανεπαρκής, όπως άλλωστε αναγνωρίζουν και στο Μέγαρο Μαξίμου, που προσανατολίζεται στον επανασχεδιασμό της αντιπυρικής πολιτικής της χώρας.

«Ζούμε μια νέα πραγματικότητα, όπως άλλωστε όλος ο πλανήτης», λένε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας τα ακραία φυσικά φαινόμενα σε σχέση με το παρελθόν και τα οποία χρήζουν διαφορετικής διαχείρισης, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο.

«Πέρυσι πήγαμε καλά, αλλά φέτος δεν τα πήγαμε τόσο καλά. Όταν τελειώσει αυτή η περίοδος, πρέπει να συζητήσουμε τι δεν πήγε καλά», τόνισε εντός της εβδομάδας ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης:

«Το αποτέλεσμα δεν είναι σε κάθε μάχη αυτό που θα θέλαμε. Γι’ αυτό διαρκώς εξετάζουμε, αξιολογούμε και επανασχεδιάζουμε με βάση τα νέα δεδομένα, για την επόμενη ημέρα», δήλωσε την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν δώσει «διαπιστευτήρια αυτοκριτικής και, το κυριότερο, η αυτοκριτική συνοδεύεται πάντοτε από πράξεις και αλλαγές. Όπως λοιπόν συνέβη και στις προηγούμενες περιπτώσεις, έτσι νομίζω ότι θα συμβεί και τώρα».

Αυτές οι αλλαγές, πάντως, κατά πληροφορίες, δεν θα αφορούν πρόσωπα, αλλά θα κινούνται σε τρεις άλλους άξονες, που θα παρουσιαστούν από τον κ. Μητσοτάκη τις επόμενες μέρες, τόσο στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών όσο και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 9 Σεπτεμβρίου. Θα αφορούν την ενίσχυση των -εναερίων κυρίως- μέσων πυρόσβεσης, τον καλύτερο συντονισμό και το ξεκαθάρισμα των ρόλων όλων των εμπλεκομένων, καθώς και τη μετακίνηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προστασία των δασών.

Το τελευταίο θα σχετίζεται, ανάμεσα στα άλλα, με την απόδοση επιπλέον ευρωπαϊκών κονδυλίων για την καλύτερη προετοιμασία με σκοπό την προστασία των δασών, την οργάνωση της άμυνας σ' αυτά, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Ο πρωθυπουργός έχει κάνει λόγο για «μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό σχετικά με τις πολύ σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, με πλήρη αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης». Και αυτοί οι πόροι πιθανότατα θα αυξηθούν προς την κατεύθυνση της πυροπροστασίας και με στόχο να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις, υπό τις νέες, «δύσκολες» κλιματολογικές συνθήκες.

Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ»

Σε κοινοτικά κονδύλια στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», το οποίο υλοποιείται για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, με συνολικό προϋπολογισμό 1,97 δισ. ευρώ και χρηματοδότηση 466 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, 713 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 794 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το εν λόγω πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει την προμήθεια νέων Canadair 515 όταν ξαναμπεί μπροστά η γραμμή παραγωγής τους, την αναβάθμιση των εφτά Canadair CL 415, την προμήθεια ελικοπτέρων Erickson, ελικοπτέρων μεσαίου τύπου και δικινητήριων αεροσκαφών ως εναέριων κέντρων παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων, καθώς και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων για εναέρια επιτήρηση.

Και όλα αυτά όταν η χώρα -όπως υπογραμμίζουν στην κυβέρνηση- διαθέτει σήμερα περισσότερα εναέρια μέσα και προσωπικό συγκριτικά με κάθε άλλη χρονιά, προς απόδειξη ότι «είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τη χρονιά που παραλάβαμε τη διακυβέρνηση». Σημειώνουν ότι φέτος τις πυροσβεστικές υπηρεσίες επανδρώνουν 16.580 πυροσβέστες, οι εθελοντές έχουν διπλασιαστεί και φτάνουν τους 4.185, ο στόλος των χερσαίων οχημάτων έχει αυξηθεί σε 3.654, ενώ τα εναέρια μέσα έχουν φτάσει τα 89 από 61 που ήταν το 2019.

Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», εξάλλου, προβλέπει τη σύσταση Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας, στην οποία θα μπορούν να εκπαιδεύονται εθελοντές και προσωπικό των δήμων και στην οποία ποντάρει πολλά το Μέγαρο Μαξίμου.

«Έχουμε οργανωθεί πολύ καλύτερα, αλλά θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και σ' αυτό θα συμβάλει, όπως εκτιμούν, η καλύτερη οργάνωση και ο συντονισμός του συνόλου της κοινωνίας και της πολιτείας.

«Πρέπει όλοι να αποκτήσουμε μια συλλογική κουλτούρα», έχει διαμηνύσει ο Άκης Σκέρτσος, εξηγώντας ότι «υπάρχει κρατικός μηχανισμός, όμως το κράτος δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνο του. Πρέπει να υπάρχει πρόληψη, καθαρισμοί οικοπέδων και προετοιμασία».

Ως παραδείγματα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν τον εθελοντικό σύλλογο της Πεντέλης, αλλά και την αποτελεσματική επιτήρηση του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με drone. Πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν -σύμφωνα με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία- να πολλαπλασιαστούν και να συμβάλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όλων πάντως προέχει η όσο το δυνατό ομαλή ολοκλήρωση της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ο απολογισμός, η αναζήτηση των αιτιών των καταστροφικών πυρκαγιών και, φυσικά, ο ανασχεδιασμός της συνολικής στρατηγικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v