Σε νέα φάση περνά η διαχείριση των περίπου 50 εκατ. ευρώ που αποτελούν τις πρώτες αποταμιεύσεις-εισφορές των ασφαλισμένων στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, υπό την ευθύνη και τη διαχείριση του νέου επικουρικού.
Ήδη, περισσότεροι από 213.500 νέοι έχουν ασφαλιστεί στο Ταμείο, που δημιουργήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο και προχωρά με γοργούς ρυθμούς στη στελέχωση των κυριότερων τμημάτων του, ενώ έχει οριστεί το πρώτο διοικητικό συμβούλιο και έχει επιλεγεί ο διευθύνων σύμβουλος.
Έως το φθινόπωρο, μάλιστα, θα πρέπει να έχει οριστεί ο θεματοφύλακας, να ολοκληρωθεί η επιλογή και να ξεκινήσει η λειτουργία της Επενδυτικής Επιτροπής του Ταμείου, ενώ στη συνέχεια, το αργότερο έως το τέλος του έτους, θα πρέπει να καθοριστεί και η στρατηγική κατανομή των επενδύσεων, ίσως το πλέον σημαντικό στάδιο για το μέλλον των κεφαλαίων του ΤΕΚΑ και κατά συνέπεια των επικουρικών συντάξεων των νέων ασφαλισμένων.
Παράλληλα, προχωρά και η στελέχωση του Ταμείου, η οργάνωση των υπηρεσιών, η κάλυψη των αναγκών για προσωπικό με αποσπάσεις, αλλά και η αναγκαστική, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, σε τομείς όπως για παράδειγμα ο λογιστικός, ο αναλογιστικός κ.λπ. Για τον πρώτο καιρό, άλλωστε, αναγκαία κρίθηκε και η συνεργασία με την ΕΔΕΚΤ, την εταιρεία ειδικού σκοπού που διαχειρίζεται κεφάλαια του ΕΦΚΑ.
Το πρότζεκτ «επενδύσεις» είναι άλλωστε και το πιο σημαντικό. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΕΚΑ Κίμωνα Βολίκα, έως το τέλος του 2023 πρέπει να έχει δημιουργηθεί η Επενδυτική Επιτροπή, να έχει σχεδιαστεί η Στρατηγική Κατανομή των επενδύσεων και τα κεφάλαια, που σήμερα ανέρχονται σε 50,2 εκατ. ευρώ και τα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, να περάσουν υπό τη διαχείριση του ΤΕΚΑ.
Όπως επισημαίνει ο κ. Βολίκας, το αμέσως επόμενο διάστημα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς μέσω του ΤΕΚΑ αφενός επιδιώκεται η εξασφάλιση πόρων για ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής των νέων εργαζομένων κατά την περίοδο συνταξιοδότησής τους, αφετέρου μέρος των κεφαλαίων του νέου επικουρικού μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας της χώρας.
Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με αύξηση των επενδύσεων μέσω της κεφαλαιαγοράς αλλά και με εναλλακτικούς τρόπους, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΕΚΑ, όπως με επενδύσεις σε υποδομές στην καθαρή ενέργεια, σε κατασκευαστικά πρότζεκτ, σε έργα παραχωρήσεων που εμφανίζουν σταθερά έσοδα, καθώς και χρηματοδοτώντας δημόσια έργα ή ΣΔΙΤ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Βολίκα, μετά από μια περίοδο αναγκαστικής διαχείρισης των κεφαλαίων από την ΤτΕ, το ΤΕΚΑ περνά πλέον στη δεύτερη περίοδο ανάπτυξης της επενδυτικής λειτουργίας του. Κατά τη διάρκειά της, όλοι οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν το ίδιο προκαθορισμένο (default) επενδυτικό προϊόν, το οποίο θα διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του ασφαλισμένου. Έτσι, το ρίσκο θα είναι υψηλότερο για τους νεότερους και θα μειώνεται, καθώς οι ασφαλισμένοι θα πλησιάζουν προς τη συνταξιοδότηση.
Το νέο αυτό συνταξιοδοτικό προϊόν θα συνδυάζει το κατάλληλο μείγμα κινδύνου, απόδοσης και ασφάλειας για όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου ενός «τυπικού» ασφαλισμένου, χωρίς ο ίδιος να χρειάζεται να ασχοληθεί περισσότερο -εάν δεν το επιθυμεί- με τη διαχείριση των εισφορών του. Η σύνθεσή του, βέβαια, θα είναι προσωποποιημένη, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, θα διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του κάθε ασφαλισμένου και θα αντιστοιχεί σε σύνθεση με υψηλότερο ρίσκο για τους νεότερους σε ηλικία, το οποίο βαθμιαία θα μειώνεται καθώς ο ασφαλισμένος πλησιάζει στην ηλικία συνταξιοδότησης.
Πρόκειται, όπως επισημαίνει ο έμπειρος διαχειριστής επενδύσεων, για τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο δόμησης των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, γιατί ενσωματώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει ο χρονικός ορίζοντας των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι εισφορές που αποταμιεύει ο ασφαλισμένος στην αρχή του εργασιακού του βίου έχουν πολύ μακρύ χρονικό ορίζοντα, ενώ όταν πλησιάζει στην ηλικία συνταξιοδότησης, ο χρονικός ορίζοντας των αποταμιεύσεών του μειώνεται.
Κατά την τρίτη περίοδο ανάπτυξης της επενδυτικής λειτουργίας του Ταμείου, θα παρέχονται στους ασφαλισμένους κατάλληλα διαμορφωμένα συνταξιοδοτικά-επενδυτικά προϊόντα, διαβαθμισμένου ρίσκου. Έτσι, όσοι το επιθυμούν θα επιλέγουν μόνοι τους το επίπεδο κινδύνου για την επένδυση των εισφορών τους, μέσα από επενδυτικά προϊόντα, π.χ. συντηρητικό, ισορροπημένο, δυναμικό. Δηλαδή, ο ασφαλισμένος θα κατατάσσεται αυτομάτως στο προκαθορισμένο προϊόν και θα μπορεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myTΕΚΑ να επιλέξει διαφορετικό συνταξιοδοτικό προϊόν.
Να σημειωθεί ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα be.teka.gov.gr, που είναι σε λειτουργία από τον Ιανουάριο, μπορούν να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ εθελοντικά όσοι ασφαλισμένοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1987, ξεκίνησαν να εργάζονται και να ασφαλίζονται για την επικουρική τους στον e-ΕΦΚΑ και επιθυμούν να τη μεταφέρουν στο ΤΕΚΑ.
Επίσης, μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι που απασχολούνται σε κλάδους για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί) και οι οποίοι διατηρούν το δικαίωμα ένταξης στο ΤΕΚΑ μέχρι να συμπληρώσουν το 35ο έτος της ηλικίας τους.