Πρόταση Intrum για SPV «ομπρέλα» για τα NPEs των τραπεζών

Μοντέλο Ιταλίας στη διαχείριση NPEs προωθεί η Intrum. Προβλέπει πρόταση για σύσταση SPV στο οποίο θα μεταφερθούν τα NPEs που έχουν απομείνει στις ελληνικές τράπεζες. Τα οφέλη της λύσης.

Πρόταση Intrum για SPV «ομπρέλα» για τα NPEs των τραπεζών

Τη δημιουργία μιας εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) και στην Ελλάδα, στην οποία θα μπορούσαν να μεταφερθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) που έχουν απομείνει στις ελληνικές τράπεζες, αναμένεται να προτείνει και για την ελληνική αγορά ο σουηδικός όμιλος Intrum (φωτ., ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, CEO της Intrum Hellas και επικεφαλής του ομίλου για το servicing σε 24 χώρες). Κάτι αντίστοιχο, άλλωστε, έκανε τον Νοέμβριο του 2022 στην Ιταλία σε συνεργασία με τις τράπεζες της χώρας, ενώ από το φθινόπωρο αναμένεται να προωθήσει το εν λόγω project και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγές τονίζουν ότι πρόκειται επί της ουσίας για τη σύσταση ενός credit fund, στο οποίο μέτοχοι με ισόποσο ποσοστό θα μπορούσαν, όπως συνέβη στην Ιταλία (UTP Italia Fund), να είναι οι τράπεζες και ο σουηδικός όμιλος που θα αναλάβει και τη διαχείριση των NPEs.

Φθηνή λύση

Η σύσταση του SPV αποτελεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφέρουσα λύση, καθώς δεν απαιτούνται εγγυήσεις, όπως για παράδειγμα στον μηχανισμό «Ηρακλής», και οι τράπεζες θα πληρώνουν μικρότερες προμήθειες, αντίστοιχες με αυτές που πληρώνουν σήμερα στις εταιρείες διαχείρισης.

«Παγωμένη» αγορά

Με βάση τις ίδιες πηγές, η λύση του SPV υπαγορεύεται και από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται, όπως εξηγούν, για μια αγορά που έχει «παγώσει» εξαιτίας της σημαντικής αύξησης του κόστους (σ.σ. επιτόκια) και οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Με δεδομένο ότι τα υψηλά επιτόκια σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο για την επόμενη διετία και μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωσή τους, η ιδέα σύστασης του εν λόγω SPV φαίνεται να κερδίζει πόντους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν χρειάζεται η πολιτεία να «φορτωθεί» κι άλλες εγγυήσεις.

Η ακτινογραφία των NPEs

Παρά τη σημαντική άνοδο των επιτοκίων και τις πληθωριστικές πιέσεις στα εισοδήματα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν καταγράφει έως τώρα αξιοσημείωτη αύξηση των νέων ροών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η κατάσταση παραμένει σταθερή και οι αρχικές εκτιμήσεις (σ.σ. από τον Δεκέμβριο του 2022) των τραπεζών για τα νέα NPEs του 2023 δεν έχουν μεταβληθεί. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η ακτινογραφία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχουν απομείνει στις ελληνικές τράπεζες ήταν η εξής:

  • Εθνική Τράπεζα: Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα την 31η Μαρτίου 2023 διαμορφώθηκαν στο 1,6 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPE στο 5,1%.
  • Eurobank: Το πρώτο τρίμηνο του έτους τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανήλθαν σε 2,1 δισ. ευρώ και ο δείκτης στο 5,1%.
  • Τράπεζα Πειραιώς: Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα την 31η Μαρτίου 2023 ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPE στο 6,6%.
  • Alpha Βank: Το πρώτο τρίμηνο του έτους τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώθηκαν στα περίπου 3 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPE στο 7,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v