Αναλογικότερο πέναλτι για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, αναπροσαρμογή των συντελεστών στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ), νέο πακέτο φθηνών στεγαστικών δανείων προς τους νέους, επίδομα προσωπικής διαφοράς για όσα χρόνια απαιτούνται ώστε να μηδενιστεί και όλοι οι συνταξιούχοι να δικαιούνται την όποια αύξηση συντάξεων προβλέπεται, καθώς και νέα προγράμματα κατάρτισης - απασχόλησης θα περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης -όσον αφορά τα θέματα του υπουργείου Εργασίας- που θα ξεκινήσουν την Πέμπτη στη Βουλή.
Εχθές, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπό τη νέα της σύνθεση παρευρέθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου αναλύθηκαν οι προτεραιότητες, συζητήθηκαν τα θέματα που έχουν ανακύψει στην αγορά εργασίας και ξεκαθαρίστηκε η πολιτική που θα ακολουθηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει στη Βουλή, πιθανότατα εντός Ιουλίου και πάντως πριν τις διακοπές του Αυγούστου, σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2019/1152, μέσω της οποίας η Κομισιόν προωθεί «διαφανείς και προβλέψιμους όρους» στην αγορά εργασίας.
Σε αυτό, με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, θα επιδιωχθεί να ενσωματωθούν και οι ασφαλιστικές διατάξεις που αφορούν τον περιορισμό της μείωσης των συντάξεων στους συνταξιούχους που εργάζονται καθώς και μείωση των κρατήσεων μέσω της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το υπουργείο Εργασίας θα προωθήσει αναλογικότερη περικοπή της σύνταξης για τους συνταξιούχους που εργάζονται, προκειμένου να παταχθεί η μαύρη εργασία και η φοροδιαφυγή. Σήμερα, η σύνταξη περιορίζεται κατά 30%, ανεξάρτητα από τις ημέρες εργασίας του συνταξιούχου, αλλά και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη εάν πρόκειται για μισθωτή ή μη μισθωτή απασχόληση. Στόχος είναι να εφαρμοστεί ένα δικαιότερο σύστημα, που θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για να προωθηθούν στην αγορά εργασίας έμπειρα στελέχη που έχουν συνταξιοδοτηθεί, κυρίως σε κλάδους που παρατηρούνται ελλείψεις.
Στον κυβερνητικό σχεδιασμό, υπάρχει επίσης η πρόθεση μείωσης της ΕΑΣ που επιβλήθηκε με το πρώτο μνημόνιο ( Ν. 3865/2010) για τα ποσά κύριας σύνταξης άνω των 1.400 ευρώ (16.800 ετήσιο εισόδημα), με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων του συστήματος από τον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην ύπαρξη της ΕΑΣ, ένα μεγάλο ποσοστό συνταξιούχων έχασαν ένα σημαντικό μέρος της αύξησης 7,75% που δόθηκε στις αρχές του έτους. Η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευθεί, κάτι που επανέλαβε και ο κ. Γεωργιάδης το σαββατοκύριακο, ότι θα συνεχιστεί η καταβολή έκτακτου βοηθήματος «προσωπικής διαφοράς» στους συνταξιούχους, μέχρι αυτή να «σβήσει» εντελώς.
Πιθανότατα στο πρώτο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης θα συμπεριληφθεί διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα είναι μόνιμη η πλήρης απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.
Στο πρώτο σχέδιο νόμου, δεν αποκλείεται να προωθηθεί και η διάταξη για επιπλέον χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», ώστε να λάβουν χαμηλότοκο στεγαστικό δάνειο άλλοι 5.000 δικαιούχοι.
Στις προγραμματικές δηλώσεις για τα θέματα συντάξεων, αναμένεται να υπάρχει αναλυτικά αναφορά για τις αυξήσεις των συντάξεων εντός του 2024, με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό του 2023. Η αύξηση εκτιμάται ότι θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει το 4%, καθώς στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι θα υπάρχει υψηλότερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη. Στο τελικό ποσοστό θα πρέπει άλλωστε να προστεθεί και ένα 0,5% που έχει απομείνει από το 2023.
Αναφορά αναμένεται και στη μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, εντός της τετραετίας, χωρίς περαιτέρω εξειδίκευση καθώς δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το πότε και πώς αυτή θα γίνει, ενώ σημαντικό μέρος των δηλώσεων αναμένεται να καλύψει η αναφορά για αύξηση των μισθών κατά 25%.