Με ένα μήνυμα, με τροχιοδεικτικές βολές προς πάσα κατεύθυνση, επέλεξε να καλωσορίσει τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) Γιώργος Περιστέρης.
«Ευχόμαστε, κατ’ αρχάς, κουράγιο, γιατί είναι πολλά τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει», είπε χθες στην κοινή εκδήλωση ΕΣΗΑΠΕ και ΕΛΕΤΑΕΝ. Χρειάζεται να υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματα για όλα, να παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση, κατά πόσο προχωράνε τα θέματα, πρόσθεσε. Και συμπλήρωσε με την υπόδειξη να σταματήσουν να στέλνονται αντιφατικά μηνύματα, αντίθετα, είπε, επιβάλλεται σταθερή γραμμή και εκτέλεση.
Ο κ. Περιστέρης σχολίασε και το κατά πόσο υπήρξε αιφνιδιασμός για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Είναι αιφνιδιασμός, αναρωτήθηκε, όταν μεταξύ 2015 και 2021 τριπλασιάσθηκαν οι ανάγκες για την προμήθεια φυσικού αερίου; Τα λέγαμε εδώ και χρόνια για την ανάγκη ανάπτυξης των ΑΠΕ, η πράσινη μετάβαση δεν γίνεται αυθημερόν. Ακόμη και στην πράσινη μετάβαση, πότε έχεις μεγαλύτερο κίνδυνο εφοδιασμού, όταν εξαρτάσαι από τις εισαγωγές φυσικού αερίου ή όταν διαθέτεις εγχώριες πηγές ενέργειας;
Αυστηρή κριτική έκανε και για το γεγονός ότι η χώρα δεν κατάφερε να αποκτήσει αποθήκη φυσικού αερίου κατά τα τελευταία 15 χρόνια. «Αυτό είναι αιφνιδιασμός; Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια».
Μεγάλο μέρος της συζήτησης που έγινε χθες αναλώθηκε στο θέμα των περικοπών ΑΠΕ από τον ΑΔΜΗΕ, για την ευστάθεια του Συστήματος.
Οι εκπρόσωποι του ΕΣΗΑΠΕ και της ΕΛΕΤΑΕΝ τάχθηκαν κατά των οριζόντιων περικοπών, τις οποίες χαρακτήρισαν άκριτες και χωρίς λόγο και αιτία. Ειδικά για τις περικοπές αιολικής παραγωγής υποστήριξαν ότι μεταξύ 9 π.μ. και 5 μ.μ. υπάρχουν μόνιμες περικοπές και ζήτησαν να προηγείται ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ, ώστε να γνωρίζουν οι παραγωγοί τι να περιμένουν. Δεν λέμε να μη γίνονται περικοπές, επισήμαναν. Λέμε όμως να είναι το ύστατο μέτρο και να γίνονται ισορροπημένα, μεταξύ των τεχνολογιών ΑΠΕ.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν, στα τέλη του 2022 η εγκατεστημένη ισχύς από φωτοβολταϊκά ήταν 5,5 GW και από αιολικά 4,8 GW. Στο Σύστημα μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ είναι ενταγμένα τα περισσότερα αιολικά και τα μεγάλα φωτοβολταϊκά, ενώ, αντίθετα, στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ υπάρχει διάσπαρτη παραγωγή από μικρά φωτοβολταϊκά και πολύ περιορισμένη αιολική παραγωγή. Ο ΔΕΔΔΗΕ αδυνατεί, όπως έχει γράψει επανειλημμένα το Euro2day.gr, να περικόψει παραγωγή ΑΠΕ, που μπαίνουν ανεξέλεγκτα στο Σύστημα, γιατί δεν διαθέτει ακόμη τα αναγκαία πληροφοριακά εργαλεία.
Έτσι, αναγκάζεται εκ των πραγμάτων ο ΑΔΜΗΕ να βάζει «κόφτη» σε ΑΠΕ που ελέγχει κάθε φορά, κατά την οποία προκαλείται ανισορροπία στο ισοζύγιο παραγωγής και κατανάλωσης, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να διαταραχθεί η ευστάθεια του Συστήματος.
ΑΔΜΗΕ και ΕΛΕΤΑΕΝ συμφώνησαν να συστήσουν ομάδα εργασίας, ώστε να συμφωνηθούν κριτήρια για τις περικοπές στο μεταβατικό στάδιο μέχρι να αποκτήσει η χώρα το πολύτιμο backup των συστημάτων αποθήκευσης και να ενισχύσει τις διασυνδέσεις της. Χθες, έγινε γνωστό ότι η ομάδα αυτή δεν έχει συσταθεί ακόμη.
Οι εκπρόσωποι του ΕΣΗΑΠΕ και της ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρούν ότι η υπουργική απόφαση του τέως ΥΠΕΝ για την επιβολή μόνιμης και κατά προτεραιότητα περικοπής σε αιολικά πάρκα χωρίς αποζημίωση πρέπει να επανεξεταστεί και να προσαρμοστεί στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2019/943, άρθρο 13, για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.