Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει μερίδια και κέρδη η Froneri στην αγορά του παγωτού

Τον υψηλότερο κύκλο εργασιών από την ίδρυσή του πέτυχε ο market leader στην αγορά παγωτών καταφέρνοντας παράλληλα να βελτιώσει την κερδοφορία. Οι προσδοκίες για τη φετινή χρονιά.

Ανεβάζει μερίδια και κέρδη η Froneri στην αγορά του παγωτού

Τον περασμένο Μάιο που ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,8% σε σχέση με τον Μάιο, ο πληθωρισμός στην ομάδα διατροφής «έτρεξε» με +11,6% και στα παγωτά με +10,3%.  Με την τιμή στα τυποποιημένα παγωτά να ξεκινά σήμερα από τα 3,2 ευρώ η συσκευασία του 1 λίτρου παγωτού ιδιωτικής ετικέτας (ή 5,52 ευρώ το κιλό) και να φθάνει τα 8,68 ευρώ η συσκευασία 8 mini παγωτών ξυλάκι (σ.σ η αναγωγή της τιμής στο κιλό ξεπερνά τα 42 ευρώ).

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η άνοδος της τιμής στο μη συσκευασμένο προϊόν όπου μια μπάλα παγωτού φθάνει πλέον να πωλείται πάνω από 3 ευρώ από 2,5 ευρώ που κόστιζε πριν από έναν χρόνο.

Οι ανατιμήσεις βέβαια δεν ξεκίνησαν εφέτος. Το πρώτο κύμα πέρασε κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς σε συνέχεια των ανατιμήσεων στις βασικές πρώτες ύλες και στο κόστος ενέργειας.

Η Froneri, market leader του κλάδου με μερίδιο 33,8% -το ενίσχυσε πέρυσι κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021-, αν και αντιμετώπισε αυξήσεις τις τιμές για την αγορά πρώτων υλών και εμπορευμάτων από τα εργοστάσια του ομίλου πέτυχε τον υψηλότερο κύκλο εργασιών από την ίδρυσή της. Οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τα 42,17 εκατ. ευρώ (+18,39% σε σχέση με το 2021), τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 3,281 εκατ. ευρώ (+38,84%), τα ταμειακά διαθέσιμα στα 15,456 εκατ. ευρώ (+34%) ενώ αύξησε και τα περιθώρια κέρδους της κατά μια μονάδα.

Στις επιδόσεις αυτές βοήθησε η βελτίωση της απόδοσης στο κανάλι της λιανικής από το λανσάρισμα της κατηγορίας παγωτών Nuii και οι υψηλότερες πωλήσεις στις υπόλοιπες βασικές της κατηγορίες παγωτών. Αλλά και οι επενδύσεις που έκανε στα τελικά σημεία πώλησης με τα ψυγεία. Πέρυσι η εταιρεία επένδυσε 3,097 εκατ. ευρώ -κοντά έξι φορές περισσότερα χρήματα έναντι του 2021 και το υψηλότερο ποσό από ιδρύσεώς της- με το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων να έχουν κατευθυνθεί στην αγορά ψυγείων.

Υψηλή μονοψήφια ανάπτυξη στο +7,4% κατέγραψαν οι πωλήσεις της και το πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς παρά τον άστατο καιρό. Με τη διοίκηση της εταιρείας -η Froneri ιδρύθηκε το 2016 και προχώρησε σε μεταβολή της άσκησης της κύριας δραστηριότητας λόγω διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου και την επικέντρωση στο χονδρικό εμπόριο παγωτού- να εκτιμά ότι τη φετινή χρονιά η αναπλήρωση καινούργιων ψυγείων στα σημεία πώλησης λόγω υψηλών επενδύσεων και για το 2023 και η ανάκαμψη του τουρισμού, θα βελτιώσουν τα οικονομικά της αποτελέσματα και θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα περιθώρια κερδοφορίας της για το τρέχον έτος.

Σε ότι αφορά το προς διανομή μέρισμα για τη χρήση του 2022 το διοικητικό συμβούλιο προτείνει τη διανομή μερίσματος 3,117 εκατ. ευρώ από κέρδη χρήσης και τη διανομή μερίσματος 1,421 εκατ. ευρώ από κέρδη εις νέον προηγουμένων χρήσεων. Πέρυσι το μέρισμα που διένειμε η εταιρεία για τη χρήση του 2021 ήταν 824 χιλ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v