Τις βασικές παραμέτρους που διαμορφώνει η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση καταγράφει σε ανάλυσή της η Axia:
- Η ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία υποδηλώνει στήριξη σε πολιτικές που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη.
- Δίνεται το πράσινο φως στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εφαρμόσει πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης και υπέρ της αγοράς, με στόχο τον περαιτέρω μετασχηματισμό της χώρας.
- Το πολιτικό τοπίο αλλάζει, χωρίς ισχυρά κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ σημειώνεται η απροσδόκητη άνοδος των ψήφων για τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
- Μένει να δούμε πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να επανεφεύρει τον εαυτό του και αν το ΠΑΣΟΚ, ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, θα μπορέσει να οικοδομήσει μια δυναμική.
- Επόμενες πολιτικές αντιπαραθέσεις: Δημοτικές εκλογές (Οκτώβριος 2023), Ευρωκοινοβουλευτικές εκλογές (Ιούνιος 2024).
Οπως σημειώνει ο οίκος, οι προσπάθειες της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αποφέρει αποτελέσματα, δίνοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιτύχει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που ξεπερνούν τις μέσες επιδόσεις των χωρών της Ευρωζώνης. Δεδομένων των θετικών καταλυτών που έρχονται, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, οι αυξημένες ιδιωτικές επενδύσεις, ο ισχυρότερος χρηματοοικονομικός τομέας και η πλεονεκτική θέση συγκεκριμένων τομέων όπως ο τουρισμός και η ενέργεια, η ελληνική οικονομία αναμένεται να διατηρήσει ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός προβλέπεται να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα, οδηγώντας σε μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.
Ετσι, εκτιμά, είναι πιθανό η Ελλάδα να αποκτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας (IG) νωρίτερα παρά αργότερα (και πιθανότατα έως το 4ο τρίμηνο του 2023). Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα απέχει μία βαθμίδα από το IG στις αξιολογήσεις των Fitch, S&P και DBRS.
Ο οίκος σημειώνει ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας ενέπνευσε εμπιστοσύνη στην αγορά, οδηγώντας σε θετική αντίδραση στην ελληνική αγορά μετοχών. Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (GGBs) διαπραγματεύονται ήδη σαν η χώρα να έχει ανακτήσει το καθεστώς IG, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει σημαντική πτώση. Το spread των αποδόσεων των 10ετών ελληνικών τίτλων έναντι των ισπανικών έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, σε περίπου 27 μονάδες βάσης. Σε όλη τη νότια Ευρώπη, μόνο η Πορτογαλία και η Ισπανία διαπραγματεύονται με μικρότερο ασφάλιστρο σε σύγκριση με το σημείο αναφοράς, τη Γερμανία σε σχέση με την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος επισημαίνει τα θετικά χαρακτηριστικά των ελληνικών ομολόγων, σημειώνοντας ότι περίπου το 80% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης κατέχεται από τον επίσημο τομέα, με σταθμισμένη μέση διάρκεια κοντά στα 20 χρόνια και σταθερό κόστος εξυπηρέτησης. Η ελληνική αγορά μετοχών κατέγραψε άνοδο 36,5% σε ετήσια βάση (YTD), με υπεραποδόσεις σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές και ευρωπαϊκούς δείκτες (EURO STOXX Index στο 9,43% φέτος).
Το Investment Grade θα είναι ένας θετικός καταλύτης για την αγορά, δεδομένου ότι ένας αριθμός ξένων επενδυτών δεν μπορεί να εμπλακεί σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, αφού δεν υπάρχει η επενδυτική βαθμίδα. Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει την πόρτα σε νέες εισροές στα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, επιτρέποντας επίσης ανατίμηση του Χρηματιστηρίου.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα βιώνει έναν κύκλο ανάπτυξης και παρά τις θετικές επιδόσεις μέχρι στιγμής, θεωρούμε ότι οι προοπτικές δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στην αγορά. Οι ευνοϊκές πολιτικές εξελίξεις (ισχυρή κυβέρνηση, χωρίς πολιτικό ρίσκο), σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική δυναμική, την προοπτική της ελληνικής οικονομίας να αποκτήσει καθεστώς IG και τις ελκυστικές αποτιμήσεις, ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική αγορά.