Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα βρίσκουν ΡΑΑΕΥ και ΑΔΜΗΕ για τις αμοιβές του Διαχειριστή

Προς συμφωνία οι δύο πλευρές για την αναθεώρηση του WACC, που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και ένα χρόνο. Η διαμάχη και πού βάζουν «νερό στο κρασί τους» για τη ρύθμιση.

Τα βρίσκουν ΡΑΑΕΥ και ΑΔΜΗΕ για τις αμοιβές του Διαχειριστή

Κοινό τόπο φαίνεται ότι βρίσκουν ΡΑΑΕΥ και ΑΔΜΗΕ για την αναθεώρηση του WACC (μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου) του Διαχειριστή. Το θέμα αυτό, που παραμένει ως εκκρεμότητα εδώ και ένα χρόνο, οδεύει πλέον προς ρύθμιση, με τις δύο πλευρές να «έχουν βάλει νερό στο κρασί τους».

Όπως μεταδίδεται από συγκλίνουσες αρμόδιες πηγές, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες μεταξύ εκπροσώπων ΡΑΑΕΥ και ΑΔΜΗΕ έγινε σε καλό κλίμα και με διάθεση συνεννόησης. Ο ΑΔΜΗΕ έχει προσκομίσει στην Αρχή τα αναγκαία στοιχεία και απομένουν ορισμένα τελευταία, ώστε να έχει πλήρη εικόνα και να καταλήξει στην πρότασή της για το WACC.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, με βάση το υλικό που έχει στα χέρια της η ΡΑΑΕΥ ως τώρα προσανατολίζεται σε ένα σταθμισμένο μέσο κόστος 7,2% για την τριετία 2023-2025. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί και λίγο παραπάνω, κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί, όπως επισημαίνεται, από την αξιολόγηση και των τελευταίων στοιχείων που θα υποβληθούν. Σε κάθε περίπτωση, ενημερωμένες πηγές διαμηνύουν ότι δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και για το 2022, με την τελική απόφαση να «κλειδώνει» στις επόμενες δύο ή το αργότερο τρεις εβδομάδες.

Από την πλευρά του ο ΑΔΜΗΕ τοποθετεί τον πήχη στο 8%, από 8,16% πέρυσι και με πάγιο αίτημα να αφορά στη ρυθμιστική περίοδο 2022-2025. Τον Ιούνιο του 2022, ο τότε πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας είχε προαναγγείλει WACC για τον ΑΔΜΗΕ στο 6,1%, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του Διαχειριστή, καθώς το θεώρησε πολύ χαμηλό, με το σκεπτικό ότι δεν εκτιμήθηκαν τεκμηριωμένα οι παράμετροι της μεθοδολογίας.

Το Φθινόπωρο του 2022 είχε υποβάλει αίτημα για την αναθεώρηση του WACC στο 7,6% για το συγκεκριμένο έτος, εκτιμώντας ότι συμπίπτει με το 7,7% βάσει των απολογιστικών και μακροοικονομικών στοιχείων της περασμένης χρονιάς. Οι δύο πλευρές, λένε οι πληροφορίες, συζήτησαν την πιθανή λύση, μία εύλογη αποζημίωση προς τον ΑΔΜΗΕ, γιατί ο Διαχειριστής είχε απώλεια 25 εκατ. ευρώ και επιπλέον το 6,1% βασίστηκε σε παραδοχές που δεν επαληθεύθηκαν.

Για τον ΑΔΜΗΕ, η δίκαιη αμοιβή του θα στηρίξει την ταχύτερη δυνατή ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος, θα ωφελήσει τους καταναλωτές και θα συνδράμει στη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αρμόδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρισμού αποτελεί επιδίωξη του Διαχειριστή και της ΡΑΑΕΥ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως υπογραμμίστηκε και στην τελευταία σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας. Οι ίδιες πηγές επικαλούνται και την αύξηση της αμοιβής των αντίστοιχων Διαχειριστών στη Γερμανία, με το επιχείρημα ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για περαιτέρω επενδύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις των δύο πλευρών συνεχίζονται, με καλή πίστη εκατέρωθεν, όπως διαμηνύεται, ώστε να κλείσει οριστικά το όλο θέμα εντός του επόμενου μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v