Reuters: Οι «κρυφές χάρες» στα ελληνικά ομόλογα

Τους λόγους για τους οποίους οι επιδόσεις των ελληνικών τίτλων είναι καλύτερες από αυτές των ιταλικών εξηγεί το πρακτορείο. Το προφίλ του χρέους και η σύγκριση με Γερμανία.

Reuters: Οι «κρυφές χάρες» στα ελληνικά ομόλογα

Η Ελλάδα οδεύει προς τις εκλογές με το δημόσιο χρέος της να τελεί υπό διαπραγμάτευση κοντά στα επίπεδα που απολαμβάνουν οι πρώτης τάξεως περιφερειακές χώρες, μια δεκαετία αφότου η κρίση χρέους την ανάγκασε να προχωρήσει σε μια δραματική αναμόρφωση του δανεισμού της, γράφει το Reuters.

Το υπερτίμημα (premium) που ζητούν οι επενδυτές για να διατηρήσουν το ελληνικό χρέος αντί για αυτό των κορυφαίων περιφερειακών χωρών όπως η Ισπανία περιορίζεται και μπορεί ακόμη και να εξαφανιστεί εντελώς, καθώς το προφίλ του χρέους της Ελλάδας έχει βελτιωθεί και η οικονομία της απολαμβάνει την υποστήριξη των ευρωπαϊκών ταμείων για τα επόμενα χρόνια.

Στο τέλος της κρίσης, ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας ήταν εντελώς υπομοχλευμένος, με έναν από τους χαμηλότερους δείκτες δανείων προς καταθέσεις μεταξύ των προηγμένων οικονομιών και μεγάλο επενδυτικό χάσμα σε σύγκριση με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, επεσήμανε πρόσφατα η Bank of America. Επιπλέον, σχεδόν το 80% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, με σταθμισμένη μέση διάρκεια κοντά στα 20 χρόνια και σταθερό κόστος εξυπηρέτησης.

Η χώρα έχει λάβει τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ αξίας 280 δισεκατομμυρίων ευρώ, θυμίζει. Βγήκε από το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 και έκτοτε βασίζεται στις αγορές χρέους για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της.

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες δικαιολογούν ένα μικρότερο spread ή καθόλου spread (έναντι της Ισπανίας)», δήλωσε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης της BofA. «Η ελληνική αγορά (ομολογιών) δεν έχει μεγάλη ρευστότητα και τείνει να είναι πιο ασταθής, αλλά έχουμε πολλά καλά νέα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι τιμές είναι πλασματικές», πρόσθεσε.

Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι πολύ εκτεθειμένη σε ασταθείς τομείς όπως ο τουρισμός ή η ναυτιλία, αλλά είναι λιγότερο ευαίσθητη στους αντίθετους ανέμους της μεταποίησης.

Η πολιτική σταθερότητα είναι επίσης κρίσιμη. Σύμφωνα με ένα νέο εκλογικό σύστημα, ο νικητής της ψηφοφορίας της 25ης Ιουνίου μπορεί να λάβει μπόνους έδρες, οπότε αν η Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής τον συντηρητικό ηγέτη της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη επαναλάβει σε γενικές γραμμές τις επιδόσεις της τον Μάιο, πιθανότατα θα εξασφαλίσει σαφή πλειοψηφία.

Το premium, ή το spread, των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι αυτών της Ισπανίας υποχώρησε πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, σε περίπου 27 μονάδες βάσης. Σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, μόνο τα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας συναλλάσσονται με μικρότερο ασφάλιστρο έναντι της Γερμανίας -το σημείο αναφοράς της ευρωζώνης- από την Ελλάδα.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως και θα πέσει κάτω από αυτόν της Ιταλίας το 2026, καθώς προβλέπει μικρό πλεόνασμα πρωτογενούς ισοζυγίου στην Ελλάδα σε συνδυασμό με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Λέει ότι ακόμη και στο χειρότερο σενάριό της, το οποίο περιλαμβάνει μια οικονομική συρρίκνωση περίπου 1 ποσοστιαίας μονάδας ή μια διεύρυνση κατά 100 μονάδες βάσης του spread με τα γερμανικά ομόλογα, δεν θα έβγαζε την Ελλάδα πολύ εκτός πορείας όσον αφορά τη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο λόγος του χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 160% ενώ της Ιταλίας στο 142%, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.

«Ο συνδυασμός χαμηλής ευαισθησίας στην αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, χάρη στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας που εξακολουθούν να ισχύουν, και η επενδυτική ώθηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (περίπου 3% του ΑΕΠ ετησίως) παρέχουν πρωτοφανή στήριξη στην ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Filippo Taddei, Ευρωπαίος οικονομολόγος στην Goldman Sachs.

Το χάσμα μεταξύ των spreads της Ιταλίας και της Ελλάδας στη Γερμανία έφτασε στο μηδέν τον Νοέμβριο του 2019, αλλά διευρύνθηκε σημαντικά μετά τις εκλογές του Μαΐου στην Ελλάδα.

«Το κλειδί για το ότι το ελληνικό spread είναι χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας είναι το γεγονός πως η Ελλάδα ουσιαστικά δεν έχει ανάγκες αναχρηματοδότησης τα επόμενα 10 χρόνια, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν πριν από 10 χρόνια, κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους», δήλωσε ο Piet Haines Christiansen, διευθυντής στην Danske Bank. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v