ΚτΠ: Σύμβουλος για το IoT και την εθνική στρατηγική

Η ΚτΠ αναζητά σύμβουλο που θα βοηθήσει την χώρα να αξιοποιήσει το Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Τι περιλαμβάνει ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε.

ΚτΠ: Σύμβουλος για το IoT και την εθνική στρατηγική

Από την υγειονομική περίθαλψη και τις μεταφορές έως την ενέργεια και τη βιομηχανική κατασκευή και μεταποίηση το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει πολλές πτυχές της ζωής μας.

Προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως αυτό το δυναμικό, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τη χρήση της τεχνολογίας IoT. Το έργο αυτό θα αναλάβει σύμβουλος που θα επιλεγεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας με τον σχετικό διαγωνισμό να έχει προκηρυχθεί ήδη.

Το όραμά για το IoT είναι να δημιουργηθεί μια πιο ενοποιημένη και πιο συνδεδεμένη χώρα, στην οποία οι τεχνολογίες IoT χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και την υποστήριξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Οι στόχοι μας ως χώρα  για το IoT περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου των Πραγμάτων σε βασικούς τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές και η ενέργεια, προκειμένου να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών και να μειωθούν το κόστος και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
  • Υποστήριξη μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και βελτίωση της ποιότητας της ζωής.
  • Ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στον τομέα του IoT, με σκοπό την προώθηση νέων προϊόντων, υπηρεσιών και μοντέλων εφαρμογών.
  • Διασφάλιση ότι τα οφέλη του Διαδικτύου των Πραγμάτων μοιράζονται όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, ηλικία ή τοποθεσία τους.
  • Προώθηση της διαφάνειας και της διαλειτουργικότητας, σε διεθνές επίπεδο, των συστημάτων IoT μέσω της διεθνούς συνεργασίας.
  • Αξιολόγηση και εξέταση υφιστάμενων δομών και πρακτικών υπό το πρίσμα της εθνικής στρατηγικής για το IoT

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται  σε 265.360 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%

 

Αντικείμενο της Σύμβασης

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εστιάζει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για τη χρήση της τεχνολογίας\ Internet of Things (IoT).

Ένα από τα βασικά στοιχεία μιας εθνικής στρατηγικής IoT είναι η ανάπτυξη κατάλληλης εθνικής υποδομής για εφαρμογές IoT. Η στρατηγική θα πρέπει να αποσκοπεί στη στήριξη της ανάπτυξης ποικίλων τεχνολογιών επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών 5G, δικτύου ευρείας περιοχής χαμηλής ισχύος (LPWAN) (όπως LoRaWAN, Sigfox, Narrowband IoT (NB-IoT)), Bluetooth Low Energy (BLE) και Zigbee, για την κάλυψη των ειδικών αναγκών διαφορετικών περιπτώσεων και εφαρμογών ΙοΤ.

Επιπλέον, η στρατηγική θα πρέπει να αποσκοπεί:

  • στη δημιουργία μίας ισχυρής υποδομής διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, καθώς και εγκαταστάσεων δοκιμών και πειραματισμού για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της δοκιμής νέων τεχνολογιών και εφαρμογών του Διαδικτύου των Πραγμάτων.
  • στη θέσπιση μίας σαφούς και συνεπούς πολιτικής και κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη και χρήση της τεχνολογίας IoT στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την εναρμόνιση των κανονισμών στους διάφορους τομείς, την προώθηση της προστασίας και της ασφάλειας των δεδομένων και την ενθάρρυνση της τυποποίησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα και η ασφάλεια των λύσεων IoT.
  • στη στήριξη και την ενίσχυση των προσπαθειών έρευνας και ανάπτυξης (R&D) σε τεχνολογίες και εφαρμογές του Διαδικτύου των Πραγμάτων, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση για ακαδημαϊκή έρευνα, παρέχοντας χρηματοδότηση και στήριξη σε εταιρείες που εργάζονται σε έργα του Διαδικτύου των Πραγμάτων και ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημαϊκής κοινότητας.
  • στη δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των πολιτών σε έργα και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, προκειμένου να αναπτυχθεί πρακτική εμπειρία.
  • στην ενθάρρυνση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στον τομέα του Διαδικτύου των Πραγμάτων με την παροχή διαφόρων μορφών χρηματοδοτικής συνδρομής σε εταιρείες που εργάζονται σε έργα του Διαδικτύου των Πραγμάτων. Επιπλέον, η στρατηγική θα πρέπει να αποσκοπεί στη στήριξη της δημιουργίας θερμοκοιτίδων και επιταχυντών για νεοφυείς επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, παρέχοντάς τους τους απαραίτητους πόρους και υποστήριξη για να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να τις διαθέσουν στην αγορά.
  • στη διασφάλιση της προστασίας και της ασφάλειας των εδομένων προσωπικού χαρακτήρα που παράγονται και χρησιμοποιούνται από συσκευές και εφαρμογές του Διαδικτύου των Πραγμάτων. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την ανάπτυξη ισχυρών μέτρων προστασίας και ασφάλειας των δεδομένων για την αποθήκευση, τη διαχείριση και τη χρήση δεδομένων που παράγονται από το ΔτΠ, καθώς και την ενθάρρυνση της χρήσης βέλτιστων πρακτικών για την ασφάλεια των δεδομένων, όπως η κρυπτογράφηση και τα πρωτόκολλα ασφαλούς επικοινωνίας.
  • στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη του Διαδικτύου των Πραγμάτων και στην παροχή πόρων στους πολίτες για την κατανόηση και τη διαχείριση των ε

Η στρατηγική θα πρέπει να έχει ως στόχο:

  • να διασφαλίσει ότι εφαρμόζονται τα αναγκαία μέτρα για τη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα, τους κανονισμούς και τις βέλτιστες πρακτικές, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη και η χρήση του Διαδικτύου των Πραγμάτων σε διασυνοριακό επίπεδο.
  • στην ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για να βοηθήσει τους πολίτες να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να εργαστούν με τεχνολογίες IoT και να συμμετάσχουν σε έργα που σχετίζονται με το IoT. Αυτό θα περιλαμβάνει επίσης την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του Διαδικτύου των Πραγμάτων και την παροχή πόρων στους πολίτες για την κατανόηση και τη διαχείριση των προσωπικών τους δεδομένων.
  • στον εντοπισμό και την ιεράρχηση των εφαρμογών IoT που είναι πιο σχετικές με την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της χώρας και τους διαθέσιμους πόρους. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις έξυπνες πόλεις, την έξυπνη ενέργεια, τη βιομηχανία 4.0, την υγειονομική περίθαλψη, τη γεωργία και τις μεταφορές.

Ενδεικτικοί τομείς της Στρατηγικής που καλύπτονται από το πεδίο του έργου:

  1. Έξυπνα σπίτια: Οι συσκευές που συνδέονται στο Διαδίκτυο, όπως οι θερμοστάτες, τα συστήματα φωτισμού και οι συσκευές, μπορούν να ελέγχονται εξ αποστάσεως και μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να λειτουργούν αυτόματα, αυξάνοντας την ενεργειακή απόδοση και την ευκολία.
  2. Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία από απειλές στον κυβερνοχώρο, όπως ο εντοπισμός και η πρόληψη κυβερνοεπιθέσεων σε συσκευές και δίκτυα .
  3. Περιβάλλον και διαχείριση φυσικών πόρων: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και τη διαχείριση διαφόρων πτυχών του περιβάλλοντος, όπως η ποιότητα του αέρα και των υδάτων, καθώς και για τη διαχείριση πόρων, όπως η παρακολούθηση του πληθυσμού και των δραστηριοτήτων της άγριας ζωής.
  4. Μεταφορές: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των συστημάτων μεταφοράς, όπως η διαχείριση της κυκλοφορίας και η επικοινωνία\ μεταξύ οχημάτων.
  5. Αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ανταπόκρισης και της διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως ο εντοπισμός και η παρακολούθηση των ανταποκριτών έκτακτης ανάγκης και ο συντονισμός των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v