Ποιες εταιρείες στήνουν τώρα τεχνολογικά hubs στην Ελλάδα

Διεθνείς κολοσσοί ανακοινώνουν ο ένας μετά τον άλλο τη δημιουργία τεχνολογικών hub στη χώρα μας, υλοποιώντας επενδύσεις που εδραιώνουν την Ελλάδα ως κέντρο ανάπτυξης και τεχνολογίας της Ευρώπης.

Ποιες εταιρείες στήνουν τώρα τεχνολογικά hubs στην Ελλάδα

«Βροχή» επενδύσεων σε τεχνολογικά hubs στη χώρα μας αλλάζει την εικόνα στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη, δημιουργώντας μια «δυνατή πινέζα» που προσελκύει όλο και μεγαλύτερες επενδύσεις από διεθνείς κολοσσούς.

Η τελευταία «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα είναι από τη Uni Systems ενώ είχαν προηγηθεί η ΕΥ, η Deloitte, η PwC, η P&G και πολλές ακόμα, έχοντας δημιουργήσει έναν κόμβο που όλο και μεγαλώνει, δίνοντας σημαντική αξία στη χώρα μας.

Uni Systems και Knowledge

Με έδρα την Πάτρα, το Uni Systems-Knowledge Technology Hub έχει ως στόχο την ανάπτυξη εξειδικευμένης ομάδας στελεχών που θα καλύπτει ποιοτικά και ποσοτικά τις αυξανόμενες ψηφιακές ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Στόχος του Κέντρου Τεχνολογίας είναι η δημιουργία ευκαιριών ψηφιακής ανάπτυξης και απασχόλησης στη Δυτική Ελλάδα για την ανάπτυξη εξειδικευμένων λύσεων που θα υποστηρίζουν τις αυξανόμενες ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Πέντε χρόνια από την έναρξη της επιτυχημένης συνεργασίας των δύο εταιρειών, το 2018, οι δύο εταιρείες επεκτείνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους, με σκοπό την από κοινού ανάπτυξη ενός Κέντρου Τεχνολογίας που θα ενισχύσει την τοπική ψηφιακή οικονομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή, καλύπτοντας παράλληλα τις ανάγκες της Uni Systems σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση σύνθετων έργων.

Αρχικός στόχος είναι η δημιουργία ομάδας 100 περίπου εξειδικευμένων στελεχών εντός του 2024 με εστίαση σε ειδικότητες του κύκλου ανάπτυξης λογισμικού, συγκεκριμένα, αναλυτές, προγραμματιστές, testers και architects.

Η Πάτρα θα λειτουργήσει ως ένας τεχνολογικός κόμβος που θα αντλεί δυναμικό από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, μια Περιφέρεια με σημαντική δυναμική σε ό,τι αφορά το ακαδημαϊκό και στελεχιακό δυναμικό της.

Tο digital hub της Chubb στη Θεσσαλονίκη

Έχει ξεκινήσει τη δραστηριότητά του στη Θεσσαλονίκη το digital hub (κέντρο ψηφιακών λύσεων και πρακτικών) του αμερικανικού ασφαλιστικού κολοσσού Chubb. Στο εν λόγω τεχνολογικό κέντρο απασχολούνται ήδη 30 άτομα και στόχος της εταιρείας είναι η αύξησή τους σε 150 μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Αν και ο σχεδιασμός της εταιρείας δεν περιλαμβάνει εμπορική δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα, το εν λόγω τεχνολογικό hub της Chubb στη Θεσσαλονίκη θα έχει παγκόσμια εμβέλεια, υποστηρίζοντας τη δραστηριότητα του αμερικανικού ομίλου ανά την υφήλιο. Ανάλογα hubs διαθέτει η Chubb επίσης στις ΗΠΑ, στο Μεξικό και στην Ινδία, ενώ διατηρεί εκτελεστικά γραφεία σε Νέα Υόρκη, Ζυρίχη, Λονδίνο, Παρίσι και δραστηριοποιείται σε 54 χώρες.

Η γερμανική Bosch

Στη short list των χωρών που έχει επιλέξει η γερμανική Bosch για την εγκατάσταση τεχνολογικού hub στην ευρύτερη περιοχή εντάσσεται η Ελλάδα. Μάλιστα, η χώρα μας δείχνει να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων χωρών, με το ανθρώπινο δυναμικό και το κόστος εργασίας να περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών.

Η διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής του πολυεθνικού ομίλου βρίσκεται σε διαβουλεύσεις όσον αφορά τη δημιουργία του νέου hub.  Το τεχνολογικό hub της Bosch, η οποία απασχολεί 280 άτομα στην Ελλάδα, θα εξυπηρετεί τις ενδοομιλικές ανάγκες της μητρικής σε επίπεδο υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η Ελλάδα είναι ελκυστική ως επενδυτικός προορισμός, με την έλλειψη ταλέντων, που ταλανίζει σοβαρά άλλες αγορές, να είναι πιο ελεγχόμενη στη χώρα μας.

Ο όμιλος P&G©ΔΤ

Ο όμιλος P&G προχωράει στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού hub στην Ελλάδα που ανοίγει νέες προοπτικές απασχόλησης στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας και των Logistics.

Το hub θα στελεχωθεί από μια νέα ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι θα υποστηρίζουν από τη χώρα μας και τα 40 διανεμητικά κέντρα της εταιρείας στην Ευρώπη, σε ορισμένες από τις σημαντικές λειτουργίες τους, όπως εκείνες που σχετίζονται με τα αποθέματα, την ανάλυση επιπέδου εξυπηρέτησης, τις ποιοτικές διαδικασίες κ.α.

Το νέο αυτό σχήμα θα μπορέσει ταυτόχρονα να αναπτύξει καινοτομίες και να εξάγει γνώση απαραίτητη για τη δημιουργία οικονομίας κλίμακος, μέσω του καλύτερου συντονισμού και της απρόσκοπτης λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η Ελλάδα επιλέχτηκε από την εταιρεία ως έδρα του νέου αυτού Center of Excellence, αφενός, λόγω της κομβικής γεωγραφικής της θέσης και των προοπτικών της χώρας στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, αφετέρου, λόγω του υψηλού επιπέδου κατάρτισης του προσωπικού, που ξεχωρίζει για το ταλέντο και την τεχνογνωσία του. Επίσης, σημαντικό ρόλο σε αυτή την επιλογή διαδραμάτισε και το γεγονός ότι το κέντρο logistics της P&G στην Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες, εμφανίζει εξαιρετικές επιδόσεις, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι  «Big 4»

Deloitte, PwC, ΕΥ και KPMG επενδύουν στην ελληνική περιφέρεια δημιουργώντας νέες δομές και hubs που εντάσσονται στον κρίκο της αλυσίδας παροχής υπηρεσιών «αιχμής» στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνολογίας

Η Deloitte έχει εγκαινιάσει επίσημα τη νέα δομή της στην Πάτρα ενώ η PwC δημιουργεί ένα κέντρο ψηφιακής καινοτομίας στα Ιωάννινα. Την ίδια ώρα, η ΕΥ, η οποία ενισχύει τα τελευταία χρόνια την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη, ξεκινά στη συμπρωτεύουσα την ανάπτυξη του «Sitecore Center of Competence». Ενός πανευρωπαϊκού Κέντρου Καινοτομίας πάνω σε τεχνολογίες της Sitecore. 

H PwC

Η PwC γνωστοποίησε τη δημιουργία του «PwC Greece Digital Center» στα Γιάννενα. Το συγκεκριμένο «Ψηφιακό Κέντρο» ουσιαστικά θα αποτελέσει βάση ανάπτυξης ψηφιακών πρότζεκτ τα οποία αναλαμβάνει η PwC σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες δομές της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Οι πρώτοι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν αφορούν τρεις βασικές ομάδες στο, χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας: τα Data & Analytics, το Digital Assurance και το Finance Transformation.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία συνεχίζει να επεκτείνει το δυναμικό του «PwC Technology & Innovation Hub» που ξεκίνησε στην Πάτρα προ διετίας.

H Deloitte

Στην ίδια πόλη, η Deloitte έχει δημιουργήσει τα τοπικά γραφεία αλλά και του hub καινοτομίας «Brainzone» που αναμένεται να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και της επιτυχούς δραστηριοποίησης νέων επιχειρήσεων στην πόλη. Ήδη στη συγκεκριμένη δομή εργάζονται 78 στελέχη, με την προοπτική να φθάσουν τα 200.

Το Alexander Competence Center, που δημιουργήθηκε το 2017 στη Θεσσαλονίκη, ήταν και αυτό που έκανε την αρχή ώστε αργότερα να εξελιχθεί η συμπρωτεύουσα σε Νο 1 προορισμό επενδύσεων σε hubs από ξένες πολυεθνικές όπως λ.χ. η Pfizer ή η Cisco. Παράλληλα γίνονται πλάνα για την ανάπτυξη του νέου hub στο Ηράκλειο της Κρήτης.

H Sitecore

Νέο hub δημιούργησε στο Μαρούσι η δανοαμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Sitecore. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2001 στη Δανία. Παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες για την ανάπτυξη site (website creation) και τη διαχείριση ψηφιακού περιεχομένου, ενώ έχει δημιουργήσει τεχνολογία που αφορά τον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου προσφέροντας και υπηρεσίες ψηφιακού μάρκετινγκ. Η Sitecore μετράει περίπου 1.500 εργαζομένους και διατηρεί γραφεία σε περίπου 27 χώρες. Πελάτες της είναι μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως, όπως οι Asos, American Express, L’Oreal, Volvo Cars κ.ά.

Μελέτη Endeavor Greece

Σύμφωνα με μελέτη της Endeavor Greece, έχουν καταγραφεί 138 ξένες εταιρείες που έχουν ιδρύσει tech hubs στη χώρα μας. Οι 73 από αυτές, σύμφωνα με την έρευνα, είναι πολυεθνικές που απασχολούν περισσότερα από 8.000 άτομα σε τεχνολογικές θέσεις εργασίας.

Στη λίστα της Endeavor συμπεριλαμβάνονται τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι όπως η Vodafone, τεχνολογικές εταιρείες όπως η Nokia, η ΙΒΜ και η Microsoft, και συμβουλευτικές όπως η Deloitte, η EY και η Accenture. Μάλιστα, κατά την Endeavor Greece, οι δέκα πολυεθνικές με τις μεγαλύτερες τεχνολογικές ομάδες ως ποσοστό επί του συνολικού δυναμικού που απασχολούν στη χώρα μας είναι οι OpenBet (86%), Atos (81%), Citrix (78%), Nokia (75%), Accenture (63%), Ericsson (53%), IBM (51%), Microsoft (46%), Oracle (40%) και Pfizer (32%).

Εκτός όμως από τις μεγάλες πολυεθνικές, η έρευνα της Endeavor καταγράφει και 65 ξένες εταιρείες που κατατάσσονται στην κατηγορία των startups ή των εταιρειών που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης (scale-ups). Οι συγκεκριμένες εταιρείες προέρχονται από 13 χώρες και απασχολούν περίπου 650 εργαζομένους στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v