Στην τριάδα των ευρωπαϊκών χωρών που καταγράφουν την ισχυρότερη ζήτηση για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις βρίσκεται η Ελλάδα, με τον αριθμό των κρατήσεων να ενισχύεται σημαντικά εκτός της υψηλής περιόδου του Αυγούστου, το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την εταιρεία αναλύσεων AirDNA και έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τον Μάρτιο, ως προς τον ρυθμό ζήτησης μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, η Πολωνία, η Αυστρία και η Ελλάδα πρωτοστατούν στην αύξηση των κρατήσεων για το διάστημα Μαΐου - Οκτωβρίου, με την άνοδο να διαμορφώνεται σε 63%, 48% και 42% αντίστοιχα σε σύγκριση με πέρυσι. Μάλιστα, η αύξηση του ρυθμού ζήτησης για τον Σεπτέμβριο κινείται σε επίπεδα πάνω από το 50% σε ετήσια βάση για 16 από τις 20 ευρωπαϊκές χώρες, με την Πολωνία και την Κροατία να σημειώνουν τριψήφια ανάπτυξη 151% και 113% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.
Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε άνω του 50% για 11 από τα 20 ευρωπαϊκά κράτη που εξετάζονται, με την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Τσεχία να ξεχωρίζουν και να σημειώνουν αύξηση 80%, 70% και 65% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.
Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η ζήτηση που μεταφράζεται σε κρατήσεις κατέγραψε άνοδο κατά 29% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022. Για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 23%, 26% και 30% αντίστοιχα σε ετήσια βάση, ωστόσο, ακόμη υψηλότερη ζήτηση καταγράφεται για τους δύο μήνες του φθινοπώρου.
Συγκεκριμένα, οι κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 70% και για τον Οκτώβριο κατά 49%, ποσοστά που αντικατοπτρίζουν την τάση που θέλει τους τουρίστες να επιδιώκουν να ταξιδέψουν πέρα από την περίοδο αιχμής. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη εκτιμάται ότι μπορεί φέτος να σημειώσει επίπεδα-ρεκόρ ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που θα πραγματοποιηθούν αυτό το φθινόπωρο.
Την πρώτη θέση κατέλαβε, την ίδια στιγμή, η Ελλάδα τον Απρίλιο σε επίπεδο αύξησης της πληρότητας, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της AirDNA, η χώρα μας ήταν μεταξύ των χωρών που η προσφορά καταλυμάτων αυξήθηκε με ρυθμούς βραδύτερους της ζήτησης. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η ζήτηση αυξήθηκε κατά 31,7% και η προσφορά ενισχύθηκε κατά 13,2%, ωθώντας την πληρότητα να καταγράψει άνοδο 9,2% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, στην Αυστρία η ζήτηση αυξήθηκε σε ποσοστό 29,5% και η προσφορά κατά 11,8%, προκαλώντας αύξηση της πληρότητας κατά 8,8%.
Τον Απρίλιο, η πληρότητα αυξήθηκε σε 14 από τις 20 υπό εξέταση ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η αύξηση της προσφοράς συνεχίζει να υπολείπεται της ζήτησης στις περισσότερες περιοχές, με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις να εντοπίζονται στην Ελλάδα και την Αυστρία.
Συνολικά, πάντως, ο Απρίλιος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ήταν ένας «δυνατός» μήνας όσον αφορά τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 26% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, με τη μέση ημερήσια τιμή να ενισχύεται σε ποσοστό 16,4% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, η προσφορά διαθέσιμων καταλυμάτων στην Ευρώπη κινήθηκε σε μηνιαία βάση ελαφρώς πάνω από τα επίπεδα του 2019 (3,2%), ωστόσο σε ετήσια βάση ο αριθμός των προσφερόμενων αγγελιών ενισχύθηκε κατά 14,9%. Βέβαια, με δεδομένο ότι η ζήτηση ήταν υψηλότερη, τα ποσοστά πληρότητας κατέγραψαν άνοδο 4,2% και τα έσοδα ανά διαθέσιμο κατάλυμα (RevPAR) αυξήθηκαν τελικά σε ποσοστό 21,3% σε ετήσια βάση.