Τουριστική έκρηξη προεξοφλούν οι προσλήψεις σε ξενοδοχεία - εστίαση

Τι δείχνουν τα στοιχεία από τη ΔΥΠΑ και το σύστημα Εργάνη. Πώς αποκαλύπτονται η εκτίναξη των προσλήψεων αλλά και το πάγωμα των απολύσεων. Οι κλάδοι-πρωταθλητές. Τι εκτιμούν οι ειδικοί.

Τουριστική έκρηξη προεξοφλούν οι προσλήψεις σε ξενοδοχεία - εστίαση

Άκρως θετικά και ευοίωνα είναι τα στοιχεία της απασχόλησης κατά τους πρώτους μήνες του χρόνου, με τις νέες θέσεις εργασίας να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τις εκτιμήσεις των ειδικών να κάνουν λόγο για πολύ μεγάλη άνοδο της τουριστικής κίνησης κατά το τρέχον έτος.

Η έναρξη της τουριστικής σεζόν και οι προσδοκίες για υψηλές επιδόσεις «εκτόξευσε» τις προσλήψεις του τελευταίου διμήνου, ενώ απόλυτοι πρωταγωνιστές είναι οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης, με τις 90.000 από τις συνολικά 123.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο να αφορούν τα καταλύματα και την εστίαση.

Σερβιτόροι, μάγειρες, ψήστες, καμαριέρες και ρεσεψιονίστ είναι άλλωστε οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη για τον μήνα Απρίλιο δείχνουν ότι το ισοζύγιο προσλήψεων έναντι των απολύσεων κατά το διάστημα Ιανουάριος - Απρίλιος 2023 είναι θετικό κατά 180.566 νέες θέσεις εργασίας, που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ τετραμήνου. Αλλά και τον μήνα Απρίλιο, το ισοζύγιο ήταν θετικό και το δεύτερο υψηλότερο από το 2001 που καταγράφονται στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι το ισοζύγιο απασχόλησης κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Μαζικές προσλήψεις, κυρίως στους κλάδους του τουρισμού και επισιτισμού αλλά και σημαντικό περιορισμό των απολύσεων κατά τον προηγούμενο μήνα Απρίλιο δείχνουν τα στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας που εκδίδει σε μηνιαία βάση η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Η έναρξη της τουριστικής κίνησης φαίνεται πως συνοδεύτηκε με σημαντικές προσλήψεις, που είχαν ως αποτέλεσμα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι να μειωθούν σε 927.793 άτομα, καταγράφοντας μείωση κατά 7,1% (70.529 άνεργοι λιγότεροι) σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η μείωση φθάνει τα 107.787 άτομα (-10,4%), αν η σύγκριση γίνει με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, Μάρτιο. Υπήρξε όμως, όπως εκτιμούν υψηλόβαθμα στελέχη της Υπηρεσίας και δραστικός περιορισμός των νέων ανέργων, ήτοι λιγότερες απολύσεις.

Έτσι εξηγείται η κατακόρυφη μείωση των επιδοτούμενων ανέργων, κυρίως δε αυτών που απασχολούνταν σε τομείς με εποχικό χαρακτήρα. Έτσι, τον Απρίλιο, οι επιδοτούμενοι άνεργοι ήταν μόλις 55.438 άτομα, αριθμός μειωμένος κατά 139.927, συγκριτικά με ένα μήνα νωρίτερα (-71,6%), αλλά και κατά 92.627 (-62,6%), σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι επιδοτούμενοι άνεργοι να πέσουν πολύ κάτω από το 10% του συνόλου των ανέργων και συγκεκριμένα να αποτελούν μόλις το 5,9% των εγγεγραμμένων. Μάλιστα, τα στοιχεία της ΔΥΠΑ δείχνουν ότι από τον κλάδο του τουρισμού προέρχονται μόλις 14.749 επιδοτούμενοι (ποσοστό 26,6% του συνόλου), μειωμένοι κατά 43.609 άτομα, σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, Απρίλιο του 2023.

Ο φετινός Απρίλιος μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον Απρίλιο του 2012, όταν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του τότε ΟΑΕΔ είχαν φτάσει τους 932.556, δηλαδή κυμαίνονταν περίπου στα ίδια επίπεδα με τα φετινά.

Η άκρως θετική αυτή εικόνα της αγοράς εργασίας, με τις αθρόες προσλήψεις και τις μειωμένες απολύσεις αναμένεται να βελτιωθεί πολύ περισσότερο, με δεδομένα τα στοιχεία που ανακοίνωσε η διοίκηση της ΔΥΠΑ, τις προηγούμενες ημέρες (προκαλώντας αντιδράσεις από τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας, κυρίως γιατί δόθηκαν εμβόλιμα, πριν ακόμη ανακοινωθούν τα στοιχεία Απριλίου), σύμφωνα με τα οποία στις 16 Μαΐου, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είχαν μειωθεί στα 858.321 άτομα.

Οι προσλήψεις

Οι κλάδοι στους οποίους δημιουργήθηκαν οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με το σύστημα Εργάνη, όπως είναι αναμενόμενο, ήταν τα καταλύματα με 61.723 νέες θέσεις εργασίας, η εστίαση όπου υπήρξαν 29.102 νέες θέσεις, το λιανικό εμπόριο (+6.189), η δημόσια διοίκηση/άμυνα/κοινωνική ασφάλιση (+3.931) και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία (+3.147). Αρνητικές επιδόσεις, με επικράτηση των απολύσεων, παρατηρήθηκαν στους κλάδους δημιουργικών δραστηριοτήτων (-725), έργων πολιτικού μηχανικού (-228), τα ταχυδρομεία/ταχυμεταφορές (-224), την εκπαίδευση (-170) και τις κινηματογραφικές ταινίες /βίντεο (-73).

Αντίστοιχα, οι 10 ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση και τις περισσότερες προσλήψεις ήταν Σερβιτόροι, βοηθοί σερβιτόροι, μπάρμαν και τραπεζοκόμοι με 28.582 νέες θέσεις εργασίας, μάγειροι και ψήστες με 19.174 νέες θέσεις, καμαριέρες με 12.381, υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης πελατών, ρεσεψιονίστ και γκρουμ ξενοδοχείων με +9.847, πωλητές και ταμίες με 8.106 νέες θέσεις εργασίας, λαντζέρηδες με +8.030, γραμματείς, δακτυλογράφοι και υπάλληλοι γραφείου με 7.283 νέες θέσεις εργασίας, οδηγοί με +5.795.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v