Ειδική άδεια μητρότητας δίνεται και στις εργαζόμενες στη ναυτιλία

Διευκρινίσεις για την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δίνει νεότερη εγκύκλιος της ΔΥΠΑ. Πώς δόθηκε λύση σ' ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εργαζόμενες σε ναυτιλία και τουρισμό. Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών.

Ειδική άδεια μητρότητας δίνεται και στις εργαζόμενες στη ναυτιλία

Δικαίωμα στην 9μηνη ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας έχουν πλέον, και μάλιστα αναδρομικά από τις 19 Ιουνίου 2021, και οι εργαζόμενες στη ναυτιλία. Το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), μετά από σημαντική καθυστέρηση και αφού υπήρξε έντονη αντίδραση από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων στην Ναυτιλία και στον Τουρισμό (ΠΑΝΣΕΝΤ), εξέδωσαν τις αναγκαίες εγκυκλίους, και πλέον η σχετική διάταξη του νόμου του 2021 θα πρέπει να εφαρμοστεί, ακόμη και για απορριπτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν μετά από σχετική αίτηση των ασφαλισμένων.

Αναλυτικά, η ΠΑΝΣΕΝΤ διαπίστωσε ότι η ΔΥΠΑ ταλαιπωρούσε τις μητέρες που εργάζονται ως ναυτιλιακοί υπάλληλοι. Υπήρξε συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια εκδόθηκε εγκύκλιος του υπουργείου που διευκρινίζει ότι μπορούν πλέον να κάνουν χρήση της 9μηνης ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας και οι εργαζόμενες στη ναυτιλία, σύμφωνα με το άρθρο 54 του ν. 4808/21, με το οποίο καταργήθηκε η διάταξη που ταλαιπώρησε και αδίκησε για αρκετά χρόνια μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων. Όμως, όπως καταγγέλλει η ΠΑΝΣΕΝΤ, η σχετική εγκύκλιος, αν και έχει αποσταλεί από τις 28/3/2023 στη ΔΥΠΑ, με αριθ. Πρωτ. 32553, δεν εφαρμοζόταν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα υποκαταστήματα ΔΥΠΑ να συνεχίζουν την απόρριψη των αιτήσεων.

Η λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει με τη χορήγηση της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες της σχετικής διάταξης νόμου, ήρθε τελικά από τη διοίκηση της ΔΥΠΑ με ειδική εγκύκλιο, στην οποία επισημαίνεται προς τα αρμόδια υποκαταστήματα της υπηρεσίας ότι στη συγκεκριμένη παροχή μπορούν να συμμετέχουν και ασφαλισμένες που μπορεί με βάση παλαιότερες Συλλογικές Συμβάσεις να είχαν μειωμένο ωράριο.

Έτσι, καλύπτονται και ασφαλισμένες από τον κλάδο της ναυτιλίας και του τουρισμού.

Να σημειωθεί ότι η ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας έχει χρονική διάρκεια εννέα μηνών. Καταβάλλεται σε εργαζόμενες μητέρες, ασφαλισμένες στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση. Η άδεια αυτή χορηγείται στις εργαζόμενες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού-λοχείας) ή και της ισόχρονης άδειας ως προς το μειωμένο ωράριο. Το ίδιο ισχύει και για εργαζόμενες που αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα κάνουν χρήση της ετήσιας κανονικής άδειάς τους.

Μάλιστα, στη νεότερη εγκύκλιο ορίζεται ξεκάθαρα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού πρέπει να ελέγξουν τυχόν αποφάσεις που είχαν εκδώσει για το σχετικό θέμα, από τις 19 Ιουνίου 2021 (ημερομηνία ισχύος του νόμου 4808, που περιλαμβάνει τις παρεμβάσεις για την παροχή μητρότητας) και μετά. Αν διαπιστωθεί ότι υπήρξαν αποφάσεις απορριπτικές επί σχετικών αιτήσεων ασφαλισμένων, η διοίκηση της ΔΥΠΑ ζητάει από τους υπαλλήλους να τις ανακαλέσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v