Ενεργειακό μπόνους για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης

Η κάθετη πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου και η μείωση της τιμής του πετρελαίου δημιουργούν περιθώρια για ταχύτερη οικονομική επέκταση. Πονοκέφαλος η διεθνής οικονομία και οι τιμές στα προϊόντα.

Ενεργειακό μπόνους για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης

Για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου επέστεψαν στα επίπεδα των 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα την ώρα που και οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν δραστικά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι (brent).

Πίσω από τη βουτιά των τιμών της ενέργειας βρίσκεται πληθώρα παραγόντων: από τη ραγδαία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και τις υφεσιακές πιέσεις που προκαλεί σε συνδυασμό με τις τραπεζικές αναταράξεις στις ΗΠΑ έως τη χαμηλότερη ζήτηση στην Κίνα και το «χαμένο» στοίχημα του ενεργειακού πολέμου της Ρωσίας.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας θα μπορούσε να θεωρηθεί πως έχουν διπλή ανάγνωση, τουλάχιστον στο μέτωπο που συνδέεται με την περιορισμένη ζήτηση, διότι οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν εξωπραγματικά διογκωθεί έως και τα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη βαριά σκιά του πολέμου. Σε μια παγκόσμια οικονομία η οποία θα αναπτύσσεται για τα επόμενα πέντε χρόνια με πολύ χαμηλούς ρυθμούς σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία προφανώς δεν θα μείνει ανεπηρέαστη. Από την άλλη πλευρά όμως, το γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου επιστρέφουν σε εμφανώς πιο φυσιολογικά επίπεδα σημαίνει πως δίνεται η ευκαιρία για βαθιές αναπτυξιακές ανάσες.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρέσουν οι λογαριασμοί. Έχει αναφέρει σε δημόσιες δηλώσεις του πως εάν οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν πέρυσι στα επίπεδα των 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα ήταν 6% αλλά πάνω από 9%.

Αν επιχειρήσουμε να βάλουμε σε λογαριασμό τις τρέχουσες τιμές, γνωρίζοντας πως ο προϋπολογισμός του 2023 συντάχθηκε με παραδοχές μέσης τιμής φυσικού αερίου στα 120 ευρώ και πετρελαίου στα 90 ευρώ, είναι εύκολο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές σε άλλα μέτωπα, ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% θα πρέπει να αναθεωρηθεί ανοδικά.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου πέρυσι ήταν 55 εκατ. MWh. Η διαφορά των 80 ευρώ, αν υποθέσουμε μέση τιμή φυσικού αερίου φέτος στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα δίνει εξοικονόμηση 4,4 δισ. ευρώ η οποία προστίθεται απευθείας στο ΑΕΠ . Έτσι ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% μπορεί να προσαυξηθεί κατά 1,5 μονάδα.

Αν επιβεβαιωθούν οι υπολογισμοί, η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να κάνει σχέδια για πολλαπλάσια έσοδα στο ταμείο τα οποία θα αυξήσουν τους όποιους -περιορισμένους η αλήθεια είναι- βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας.

Από την άλλη πλευρά, μονιμοποίηση των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου δεν αφήνει περιθώριο για καμία δικαιολογία για να μην πέσουν άμεσα οι τιμές στην αγορά. Οι παράγοντες που τροφοδότησαν την έκρηξη των τιμών, με ιδιαίτερη «μανία» στα τρόφιμα, σιγά σιγά εκλείπουν. Αλλά οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι τα αποθέματα, ήταν η επίσημη δικαιολογία μέχρι τώρα. Αλλά και τα αποθέματα, κάποια στιγμή τελειώνουν.

Οπως και η υπομονή των καταναλωτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v