Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 4,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλη

Στο 7% τσίμπησε στην ευρωζώνη. Ωστόσο, εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων-ενέργειας, ο δομικός δείκτης, που κοιτά η ΕΚΤ για τις αποφάσεις της, επιβραδύνθηκε στο 7,3% από 7,5%.

Στο 4,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλη

Στο 4,5% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο ήταν στο 4,6%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και στο 5,4% σύμφωνα με τη Eurostat. 

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα, αλλά ο δομικός υποχώρησε απροσδόκητα, ενισχύοντας τα επιχειρήματα για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων στην τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

Οπως σημειώνει το Reuters, o πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί απότομα από τα διψήφια νούμερα που είχε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, αλλά παραμένει πολύ υψηλός, καθιστώντας μια νέα αύξηση επιτοκίων απαραίτητη και αφήνοντας μόνο το μέγεθός της ανοιχτό για συζήτηση, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να είναι μεταξύ μίας κίνησης 25 και 50 μονάδων βάσης.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε αύξηση 7% σε ετήσια βάση τον Απρίλη στην ευρωζώνη, μετά την άνοδό του κατά 6,9% τον Μάρτιο.

Ωστόσο, εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και των ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 7,3% από 7,5%, ενώ μία ακόμη πιο περιορισμένη μέτρηση, που εξαιρεί και το αλκοόλ και τον καπνό, επιβραδύνθηκε στο 5,6% από 5,7%, χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 5,7%, σημειώνοντας την πρώτη πτώση από τον περασμένο Ιούνιο.

Κατηφόρισε στο 7,6% ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε απροσδόκητα τον Απρίλιο, μετά τις οικονομικές δυσκολίες στις αρχές του 2023. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν -ήταν χαμηλότερα από το 7,8% του Μαρτίου, ποσοστό που οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα διατηρηθεί.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας απέδωσε την επιβράδυνση στα αγαθά και στις υπηρεσίες. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης οριακά απέφυγε την ύφεση, διατηρώντας σταθερή την παραγωγή στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Επιτάχυνση σε Γαλλία και Ισπανία

Ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ επιταχύνθηκε απροσδόκητα στο 6,9% τον Απρίλιο, λόγω του κόστους ενέργειας και υπηρεσιών. 

Τον Μάρτιο είχε ενισχυθεί κατά 6,7%, ενώ είναι περισσότερο από τη μέση εκτίμηση έρευνας του Bloomberg σε οικονομολόγους, η οποία ανέμενε να παραμένει σταθερός.

Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,1% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, από 3,3% τον Μάρτιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν 4,4%.

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, υποχώρησε στο 6,6%, από 7,5% ένα μήνα νωρίτερα.

Η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού, επειδή οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν πολύ υψηλές, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Boris Vujcic.

«Ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά ο δομικός πληθωρισμός είναι επίμονα υψηλός», είπε στη σλοβενική εφημερίδα Delo, σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια. Θα πρέπει να το κάνουμε αυτό μέχρι να δούμε μια αλλαγή στην τάση».

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προετοιμάζονται για μια συνεδρίαση καθορισμού επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, στην οποία αναμένεται να επιλέξουν μεταξύ μιας αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης ή 50. Οι τελικές ανακοινώσεις στοιχείων για τον πληθωρισμό και τον τραπεζικό δανεισμό, δύο ημέρες πριν από την απόφαση, θα καθορίσουν ποια κίνηση θα επιλέξουν.

«Η μείωση του πληθωρισμού συνοδεύεται πάντα με κάποιο κόστος λόγω των υψηλότερων επιτοκίων», είπε ο Vujcic. «Αλλά αυτά τα κόστη είναι χαμηλότερα, αν προχωρήσουμε αποφασιστικά τώρα, αντί να αφήσουμε τον πληθωρισμό να ενσωματωθεί στις προσδοκίες. Γιατί σε αυτή την περίπτωση, τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v