Ο στόχος να αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ σε 15% είναι απόλυτα εφικτός πριν από το 2030, ανέφερε ο πρόεδρος του Τιτάνα και του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δεδομένου ότι ήδη έφθασε το 2021 στο 13,7%.
Ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι δικαιολογείται αισιοδοξία για τις προοπτικές της χώρας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων την αύξηση των εξαγωγών στο 23% του ΑΕΠ, των θέσεων εργασίας κατά 21% σε σχέση με το 2014, την βελτίωση των αμοιβών και των επενδύσεων. Επιπλέον σημείωσε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως οι γέφυρες επικοινωνίας με τα πανεπιστήμια, οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι, το καλό επίπεδο στην πράσινη ανάπτυξη. Ωστόσο υπογράμμισε και δυσκολίες που αφορούν κυρίως τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν υπαρξιακή όπως ανέφερε κρίση, η έλλειψη υποστήριξης από το κράτος, η υστέρηση στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.
Υπέρ τη σύστασης υπουργείου Βιομηχανίας τάχθηκε ο πρόεδρος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και της Ελληνικής Παραγωγής Μιχάλης Στασινόπουλος. Ζήτησε να υποστηρίζονται έμπρακτα οι προσπάθειες για παραγωγή, ενώ στάθηκε σε ζητήματα λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. «Συμβαίνουν, κατέληξε, τεκτονικές αλλαγές σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργούν τεράστιες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις».
Ο διευθύνων σύμβουλος της DEMO και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Δημήτρης Δέμος επεσήμανε ότι η κρίση του covid ανέδειξε τη σημασία της ύπαρξης τοπικής παραγωγής. Η Ελλάδα όπως είχε βρέθηκε σε καλύτερη θέση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό βορρά, καθώς περιλαμβάνεται στις 5 χώρες της ΕΕ με τον μεγαλύτερο αριθμό βιομηχανικών μονάδων φαρμάκου και υποστήριξε νοσοκομεία της Ευρώπης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης τόνισε ότι η ελληνική βιομηχανία έχει κάνει άλματα στα θέματα της βιωσιμότητας για τα οποία, όπως τόνισε, χρειάζεται συγκερασμός δυνάμεων από τις επιχειρήσεις, το κράτος με υποστηρικτικό θεσμικό πλαίσιο, τις αγορές και τους καταναλωτές, δεδομένου ότι η καλύτερη περιβαλοντικά οικονομία συνεπάγεται αυξημένο κόστος.
Ο Markus Beyrer, γενικός διευθυντής της BusinessEurope έκανε λόγο για εντυπωσιακή πρόοδο της χώρας μας την τελευταία δεκαετία ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο στάθηκε ιδιαίτερα στην απώλεια ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, λόγω του ενεργειακού κόστους, του υψηλοί διοικητικού βάρους, της δυσκολίας αδειοδότησης και του χάσματος δεξιοτήτων.