Η εταιρεία KPMG επελέγη ως «Σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης για την ωρίμανση, επιτήρηση, διαχείριση και υλοποίηση των υποέργων της Δράσης: "Ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς" του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» από την Κοινωνία της Πληροφορίας.
Η κατακύρωση στην Εταιρεία «KPMG ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ έγινε αντί του συνολικού ποσού των 339.950 €, μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.
Το έργο θα ολοκληρωθεί από τον Ανάδοχο εντός τριάντα έξι μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης.
Αναγκαιότητα υλοποίησης του Έργου
Οι σύγχρονες οικονομίες χρειάζονται μια ισόρροπη χρήση των δύο βασικών πηγών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, δηλαδή του τραπεζικού συστήματος και της κεφαλαιαγοράς. Ωστόσο, η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί αποτελεσματικά τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν στις κεφαλαιαγορές.
Αυτό γίνεται φανερό από τη συγκριτικά χαμηλή κεφαλαιοποίηση της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό όχι μόνο επηρεάζει δυσμενώς το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αλλά συσχετίζεται και με τη χαμηλή συνολική ακαθάριστη αποταμίευση της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Κεντρικός, για τη λύση της αποτελεσματικής λειτουργίας της ελληνικής αγοράς είναι και ο ρόλος που διαδραματίζει η ρυθμιστική αρχή των κεφαλαιαγορών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στοχεύει στην ενισχυμένη εποπτεία των κεφαλαιαγορών μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού καθώς και στη μεταρρύθμιση των νόμων, των εσωτερικών διαδικασιών και της οργάνωσής της.
Επίσης αποσκοπεί στην αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της τρέχουσας υποδομής πληροφοριακών συστημάτων για την αποτελεσματική διαχείριση των δεδομένων που λαμβάνονται, αποθηκεύονται και υποβάλλονται προς επεξεργασία σε σχέση με τους συμμετέχοντες στην κεφαλαιαγορά και οι οποίοι βρίσκονται υπό την εποπτεία της.
Οι υφιστάμενες διαδικασίες και οι υποδομές δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις απαιτήσεις που επιβάλλονται από τις πρόσφατες εποπτικές τάσεις και τους νέους κανονισμούς, δεδομένων των περιορισμένων πόρων της ΕΚ τα τελευταία χρόνια.
Από αυτή την άποψη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ανάγκη τόσο για ανασχεδιασμό επιχειρηματικών διαδικασιών όσο και ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών πληροφορικής της, με στόχο την ενίσχυση των εποπτικών της ικανοτήτων.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σκοπεύει να βελτιώσει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες, ιδίως σε σχέση με τη διαχείριση δεδομένων, και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.
Αυτές οι αλλαγές θα επιτρέψουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εξορθολογήσει τις διαδικασίες, να φέρει πιο κοντά τις διαφορετικές διευθύνσεις και να αξιοποιήσει την τεχνολογία και να υιοθετήσει προηγμένες τεχνολογικές λύσεις στη διαχείριση δεδομένων και την ανάλυση δεδομένων, επιτρέποντας της να ενισχύσει τον ρόλο της ως εποπτική αρχή της ελληνικής αγοράς.
Το αντικείμενο του έργου
Το αντικείμενο του Έργου, συνίσταται στην παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών τεχνικής και επιχειρησιακής υποστήριξης προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την ωρίμανση, την παρακολούθηση, διαχείριση, υλοποίηση και ολοκλήρωση των Υποέργων της Δράσης «Ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς».
Τα Υποέργα της συγκεκριμένης Δράσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ), είναι τα ακόλουθα:
Εισαγωγή Συστήματος Εποπτείας της Αγοράς
Εισαγωγή συστήματος επιτήρησης και παρακολούθησης συναλλαγών σύμφωνα με τις απαιτήσεις που έχει θεσπίσει η Διεύθυνση Εποπτείας Αγορών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η εισαγωγή του παραπάνω συστήματος, θα βελτιώσει σημαντικά την υπάρχουσα υποδομή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όσον αφορά την παρακολούθηση και τον έλεγχο των συναλλαγών, επιτρέποντας την αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών και εποπτικών υπηρεσιών της. Η υιοθέτηση μεθόδων παρακολούθησης συναλλαγών μέσω συστημάτων παρακολούθησης κινδύνου, οδηγεί επίσης σε μια πιο σύγχρονη μορφή εποπτείας.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μείωση του όγκου εργασίας των ελεγκτών που προκύπτει από χρονοβόρες διαδικασίες ανάλυσης, θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση παραγωγικού δυναμικού για την ποιοτική αναβάθμιση των ελεγκτικών και εποπτικών διαδικασιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στόχος της Εποπτείας Αγοράς, είναι η ανάπτυξη ή η απόκτηση συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου συναλλαγών, λήψης και επεξεργασίας εποπτικών πληροφοριών.
Αφορά την ανάπτυξη ή/και την απόκτηση υποδομής πληροφορικής και εφαρμογών για τη συστηματική λήψη, αποθήκευση, ανάκτηση και διαχείριση συναλλαγών σε χρηματιστηριακά δεδομένα και βοηθητικές πληροφορίες για την παραγωγή και διαχείριση ειδοποιήσεων και εποπτικών αναφορών.
- Εισαγωγή συστήματος συλλογής, επεξεργασίας, ανάλυσης και παρακολούθησης δεδομένων
Εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου συστήματος συλλογής, επεξεργασίας, ανάλυσης και παρακολούθησης δεδομένων μεγάλης κλίμακας. Η εισαγωγή ενός πληροφοριακού συστήματος μεγάλης κλίμακας και η ενοποίηση όλων των δεδομένων που συλλέγονται επί του παρόντος (και στο μέλλον) από το προσωπικό του ΕΚ, θα επιτρέψει την πολυδιάστατη ανάλυση, ανασκόπηση και επισκόπηση των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς, τη λεπτομερή ρύθμιση των διαδικασιών και των παρεμβάσεων, όπως απαιτείται για τη διατήρηση μιας υγιούς και αναπτυσσόμενης κεφαλαιαγοράς.
Κυβερνοασφάλεια, άμυνα στον κυβερνοχώρο, ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο (Cybersecurity, cyber defense, cyber resilience)
Επιτακτική ανάγκη για αυτά τα δύο συστήματα είναι η έννοια της κυβερνοασφάλειας, της άμυνας στον κυβερνοχώρο και της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο. Λόγω του διαρκώς διευρυνόμενου πεδίου του έργου της ΕΚ, της απομακρυσμένης εργασίας του προσωπικού λόγω του COVID-19 και, κατά συνέπεια, της υποδομής των πληροφοριακών συστημάτων του, απαιτείται ένα διευρυμένο πρόγραμμα κυβερνοασφάλειας για να διασφαλιστεί ότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τρόπο που να επιτρέπει σε όλους, οι χρήστες να έχουν εμπιστοσύνη στην εμπιστευτικότητα, την ακεραιότητα και τη διαθεσιμότητα των πληροφοριών και να λαμβάνουν αποφάσεις και μέτρα, με βάση αυτή την εμπιστοσύνη.