Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσοδα 10,8 εκατ. ευρώ από την κρουαζιέρα για τη Θεσσαλονίκη

Ο κλάδος της κρουαζιέρας συμβάλλει στη διατήρηση 111 θέσεων απασχόλησης ετησίως, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του 7ου Posidonia Sea Tourism Forum.

Εσοδα 10,8 εκατ. ευρώ από την κρουαζιέρα για τη Θεσσαλονίκη

Στα 10,8 εκατ. ευρώ αποτιμάται το οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη, με τις δαπάνες ανά επιβάτη στην πόλη να ανέρχονται σε 54,5 ευρώ. Με βάση έρευνα που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 7ου Posidonia Sea Tourism Forum, μεταξύ Νοεμβρίου 2022 και Απριλίου 2023, οι προβλεπόμενες εκτιμήσεις για την οικονομική συνεισφορά του κλάδου στη Θεσσαλονίκη σε ετήσια βάση δείχνουν ότι τα άμεσα έσοδα θα διαμορφωθούν σε 5,23 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το σενάριο βάσης, και σε 6,49 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το θετικό σενάριο.

Σε ό,τι αφορά τις έμμεσες θετικές επιπτώσεις, αυτές κυμαίνονται μεταξύ 3,43 εκατ. ευρώ για το σενάριο βάσης και 4,33 εκατ. ευρώ για την πιο αισιόδοξη εκτίμηση. Συνολικά, στο βασικό σενάριο τα έσοδα από την κρουαζιέρα αναμένεται να διαμορφωθούν σε 8,56 εκατ. ευρώ και στο αισιόδοξο σενάριο αναμένεται να ανέλθουν σε 10,82 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, στο βασικό σενάριο η κρουαζιέρα συμβάλλει στη διατήρηση 93 θέσεων εργασίας, ενώ στο αισιόδοξο σενάριο συμβάλλει στη διατήρηση 111 θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, ένας επιβάτης κρουαζιέρας δαπανά 54,5 ευρώ κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη. Επιπρόσθετα ξοδεύει 15,1 ευρώ κατά τη διάρκεια των οργανωμένων εκδρομών, ενώ στα 98,8 ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες για την αγορά εκδρομών/δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια παραμονής του κρουαζιερόπλοιου στην πόλη.

Από τα 54,5 ευρώ, τα 21,55 ευρώ δαπανώνται σε ψώνια, τα 15,97 ευρώ κατευθύνονται σε γεύματα και ποτά και τα 11,24 ευρώ σε επισκέψεις αξιοθέατων ή μουσείων. Σε αυτές τις δαπάνες θα πρέπει να προστεθούν και οι δαπάνες των πληρωμάτων, οι οποίες ανέρχονται σε 105,4 ευρώ ανά μέλος, εκ των οποίων τα 56,4 ευρώ αφορούν ψώνια. 

Ως προς τις κρουαζιέρες που πραγματοποιούνται τον χειμώνα, δηλαδή την περίοδο Νοεμβρίου-Απριλίου, συνυπολογίζοντας τα έσοδα των ναυτιλιακών πρακτόρων και τα λιμενικά τέλη, τα άμεσα έσοδα από τις «χειμερινές» κρουαζιέρες ανέρχονται σε 798 χιλιάδες ευρώ, τα έμμεσα έσοδα διαμορφώνονται σε 533 χιλιάδες ευρώ και οι συνολικές δαπάνες ανέρχονται σε 1,33 εκατ. ευρώ. Σε όρους απασχόλησης, οι «χειμερινές» κρουαζιέρες συμβάλλουν στη διατήρηση 35 θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση.

Από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 αναμένεται, βάσει προγραμματισμού, να προσεγγίσουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης 68 κρουαζιερόπλοια, με περισσότερους από 79 χιλιάδες επιβάτες και πάνω από 32 χιλιάδες πλήρωμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, μάλιστα, το 93,2% των επιβατών που επιλέγει να κάνει κρουαζιέρα επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα ή τη Θεσσαλονίκη και το 33% έχει κάνει διακοπές επιλέγοντας κρουαζιέρα πάνω από 6 φορές.

Τα πρώτα ευρήματα της έρευνας, με τίτλο «Εκτίμηση του κοινωνικοοικονομικού αντίκτυπου της Κρουαζιέρας για τη Θεσσαλονίκη», που ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2022, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο 2023 και πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Πειραιώς και Αιγαίου, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 7ου Posidonia Sea Tourism Forum.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v