«Μετρημένες» παρεμβάσεις υπό μορφή προεκλογικών υποσχέσεων για την επόμενη τετραετία εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «όρο απαράβατο τη διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας», ώστε όπως είπε «να μη βρεθεί ποτέ ξανά η χώρα αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας».
Οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κοστολογηθεί στα 9 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας (εξ αυτών, τα 2 δισ. ευρώ αφορούν τα φορολογικά μέτρα), με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν με νόημα πως εάν υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά περιθώρια θα αξιοποιηθούν, όπως έγινε και στην προηγούμενη τετραετία. Τα τελευταία 4 χρόνια τα μέτρα στήριξης τα οποία ελήφθησαν έφτασαν τα 57 δισ. ευρώ, κάνοντας το νέο «πακέτο» υποσχέσεων να μοιάζει μικρό.
Οι εξαγγελίες θα πρέπει να ζυγιστούν όμως υπό το βάρος των νέων συνθηκών. Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια και «μαζεύει» τον ισολογισμό της, σε αντιδιαστολή με την πρωτόγνωρη επεκτατική νομισματική πολιτική των προηγουμένων ετών, ενώ η Ευρώπη πασχίζει να βρει συμφωνία για την επαναφορά του «στενού κορσέ» ελλειμμάτων και χρέους με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο είχε αδρανοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια η ενεργοποίηση της γενικής Ρήτρας Διαφυγής.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε χθες:
- Αυξήσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μέσα από ένα νέο ενιαίο μισθολόγιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν αυξήσεις στους μισθούς τους από την 1-1-2024 συνολικού δημοσιονομικού κόστους 500 εκατ. ευρώ ενώ στον ιδιωτικό τομέα στόχος τίθεται η αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% στην τετραετία, με τον πήχη να μπαίνει στα 1.500 από 1.170 ευρώ . Για τον κατώτατο μισθό, στόχος είναι η αύξησή του στα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας από 780 ευρώ σήμερα (όλα μικτά).
- Αυξήσεις συντάξεων. Στη βάση των ισχυουσών διατάξεων προβλέπεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 νέα αύξηση των συντάξεων -με τους γνωστούς περιορισμούς για όσους έχουν προσωπική διαφορά- στο ήμισυ του αθροίσματος ρυθμού ανάπτυξης και πληθωρισμού. Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε το ύψος των νέων αυξήσεων σε 3%-4%.
- Αφορολόγητο. Αύξηση από 1/1/2024 του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά. Με τα νέα δεδομένα, το αφορολόγητο για άγαμο παραμένει στα 8.636 ευρώ, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ. Έτσι, προκύπτει ετήσιο όφελος 90 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί και 220 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα παιδιά.
- Τέλος επιτηδεύματος. Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027. Με δεδομένο ότι το τέλος επιτηδεύματος κυμαίνεται από 400 έως και 1.000 ευρώ, το 2025 το όφελος θα είναι σε ετήσια βάση από 80 έως και 200 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
- Αγρότες. Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αύξησή τους κατά 60.000 έως το 2027.
- Εισφορές. Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.
- Τεκμήρια. Mείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025. Η παρέμβαση αυτή θα οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται με τεκμαρτό τρόπο αλλά τα τεκμήρια, παρότι χαρακτηρίζονται ευρέως αναχρονιστικά και ξεπερασμένα, δεν καταργούνται.
- Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.
- Μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.
- Έμμεσοι φόροι. Παρότι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ περιλαμβανόταν στο πακέτο δεσμεύσεων της τρέχουσας τετραετίας της ΝΔ, χωρίς να υλοποιηθεί, δεν υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά από τον πρωθυπουργό. Στη συνέντευξή του (στον Alpha την Τρίτη) είχε αναφέρει πως θα υπάρξουν και μειώσεις έμμεσων φόρων, εφόσον προκύψουν δημοσιονομικά περιθώρια.