Στενό «πρέσινγκ» στα unit-linked προϊόντα από την ΤτΕ

Για τα ασφαλιστικά-επενδυτικά προϊόντα και τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν πελάτες και ασφαλιστικές προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα. Υπό παρακολούθηση με εσωτερικά συστήματα της ΤτΕ τα προϊόντα.

Στενό «πρέσινγκ» στα unit-linked προϊόντα από την ΤτΕ

Εκτενή αναφορά για τα ασφαλιστικά-επενδυτικά προϊόντα τύπου unit-linked, τα οποία είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας και τον κίνδυνο τον αναλαμβάνουν στις πλείστες των περιπτώσεων οι πελάτες, περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη έκθεση εστιάζεται πέρα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα συγκεκριμένου είδους προϊόντα (π.χ. δυνητικά υψηλότερες αποδόσεις και άλλωστε λόγω των μηδενικών καταθετικών επιτοκίων κατά την περίοδο 2019-2022 αύξησαν το ποσοστό συμμετοχής τους στον κλάδο ζωής από το 21% στο 39%) και σε μια σειρά επισημάνσεων στις οποίες καλούνται να δώσουν προσοχή τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες όσο και οι υποψήφιοι πελάτες τους. Έτσι, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

  • Η σύνδεση των αποδόσεων των προϊόντων αυτών με την πορεία των διεθνών αγορών, άρα και το ρίσκο που αναλαμβάνει κάθε πελάτης.
  • Τα έξοδα που συνεπάγεται κάθε τέτοια επένδυση, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι αποδόσεις των προϊόντων να μην είναι οι προσδοκώμενες από τον πελάτη.
  • Η υψηλή πολυπλοκότητα των προϊόντων αυτών δημιουργεί κίνδυνο μη συνετής πώλησης και κίνδυνο αναντιστοιχίας μεταξύ αποδόσεων και προσδοκιών.

Επιπρόσθετα, στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος επισημαίνεται πως οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν να διασφαλίσουν την εύλογη σχέση ποιότητας-τιμής των προϊόντων unit-linked και επίσης να λαμβάνεται υπόψη η αξία των προϊόντων για τον ασφαλισμένο σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής τους.

Επίσης, τονίζεται ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος (πρόκειται για την Εποπτεύουσα Αρχή) παρακολουθεί τις προσπάθειες των ασφαλιστικών εταιρειών να προσφέρουν μια εύλογη σχέση ποιότητας/τιμής στους πελάτες τους. Προς τον σκοπό αυτό, αναπτύσσει κατάλληλα εσωτερικά συστήματα μέτρησης και αξιολόγησης του κινδύνου των επιχειρηματικών πρακτικών για τον εντοπισμό περιπτώσεων προϊόντων που φαίνεται να μην προσφέρουν οφέλη για τον ασφαλισμένο σε σχέση με την αξία τους και προβαίνει σε κατάλληλες εποπτικές ενέργειες όπου χρειαστεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v