Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεραπετρίτης: Ολοκληρώνονται φθινόπωρο τα έργα τηλεδιοίκησης-σήμανσης

Στις εξελίξεις όσον αφορά την ανάταξη του σιδηροδρόμου αναφέρθηκε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών. Πρώτο πόρισμα για Τέμπη μετά το Πάσχα. Νέες προσλήψεις στον ΟΣΕ και επανεκκίνηση του Προαστιακού.

Γεραπετρίτης: Ολοκληρώνονται φθινόπωρο τα έργα τηλεδιοίκησης-σήμανσης

Έως τα τέλη Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα έχει παραδοθεί σε λειτουργία το πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γ. Γεραπετρίτη.

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ο υπουργός ο οποίος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο, προκειμένου να προωθηθεί η έρευνα αλλά και τα έργα αναβάθμισης του σιδηροδρόμου μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ανάφερε σήμερα πως έως τα τέλη Ιουνίου θα έχει παραδοθεί το υπερτοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης για τον Βόρειο Τομέα (από Λάρισα έως Θεσσαλονίκη).

Υπογράμμισε και πάλι πως το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης της Λάρισας (ελέγχει μήκος 8,5 χλμ.) βρίσκεται ήδη σε πλήρη λειτουργία. Για το Νότιο Τομέα (τμήμα Οινόη-Τιθορέα) εκτίμησε πως ο ανάδοχος θα παραδώσει το έργο τηλεδιοίκησης έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε με βάση το χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός εκτίμησε πως το φθινόπωρο, η σύμβαση 717 θα έχει ολοκληρωθεί.

Ο υπουργός συμπλήρωσε πως για την ολοκλήρωση της σύμβασης του έργου ETCS (τηλεπικοινωνίων) απαιτείται η προμήθεια νέου τεχνολογικού υλικού, όπου προκρίθηκε η απευθείας ανάθεση στην ιαπωνική Hitachi, μια και δύο προηγούμενοι σχετικοί διαγωνισμοί κατέστησαν άγονοι. Στο πλαίσιο αυτό ανάφερε πως έχει πραγματοποιήσει επαφές τόσο με τον πάροχο όσο και με τον Ιάπωνα πρέσβη, προκειμένου να καμφθούν εμπόδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Παραλλήλως, ο υπουργός είχε επαφές τόσο με τον ανάδοχο της σύμβασης του έργου τηλεδιοίκησης (Alstom) όσο και με τον Γάλλο ομόλογό του αλλά και τη διοίκηση των γαλλικών σιδηροδρόμων. Σε δεύτερο χρόνο μάλιστα προωθείται η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας - Ελλάδας για την παροχή τεχνογνωσίας διαχείρισης του σιδηροδρόμου.

Πέραν των μεσοπρόθεσμων έργων ανάταξης του σιδηροδρόμου, ο υπουργός ανάφερε πως εκτελούνται άμεσες παρεμβάσεις και εργασίες ανάταξης για βελτιστοποίηση λειτουργίας όπως φωτισμός στις σήραγγες, έλεγχος συστήματος πυρόσβεσης, κάμερες για την κίνηση των συρμών σε εισόδους-εξόδους σηράγγων.

Στο σύστημα επικοινωνιών, το GSMR, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως οι φορητές συσκευές χρησιμοποιούνται και αναμένεται η έγκριση της ΡΑΣ για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη ολοκλήρωση των σχετικών έργων, προκειμένου το GSMR να εγκατασταθεί και με σταθερή βάση μέσα στα τρένα.

Ο υπουργός επίσης ενημέρωσε πως συνεχίζεται η πρόσληψη προσωπικού στον ΟΣΕ, με 190 μόνιμες θέσεις αλλά και ανανέωση περίπου 200 συμβάσεων όσων εργαζομένων έχουν σχέση εργασίας με «μπλοκάκι», ενώ επαναπροσλαμβάνονται 165 άτομα ως φύλακες σιδηροδρομικών διαβάσεων.

Ο κ. Γεραπετρίτης επίσης ανάφερε πως σήμερα ξεκινούν δρομολόγια του Προαστιακού από Αθήνα έως Μαγούλα, με στόχο μετά το Πάσχα να φθάσουν έως το Κιάτο.

Σχετικά με τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη, σημείωσε πως θα φτάσουν μέχρι τέλους, εκτιμώντας το πρώτο πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής να παραδίνεται λίγο μετά το Πάσχα. Ανάφερε επίσης πως «τρέχει» ανεξάρτητη έρευνα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων, η οποία αναμένεται να είναι διεξοδικότερη και πέραν της περιμέτρου για τα Τέμπη.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως υπάρχει στενή συνεργασία με τη διαχειρίστρια Hellenic Train, η οποία κατόπιν παρότρυνσης της κυβέρνησης θα προχωρήσει σε έκπτωση εισιτηρίων έως 50% για νέους έως 25 ετών. Δεν σχολίασε ωστόσο την πρόθεση του πρωθυπουργού να επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση ΥΔΥ με τη Hellenic Train (υπήρξε ρητή δήλωση στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v