Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει παράθυρο για φθηνή πράσινη ενέργεια στη βιομηχανία

Νομοθετική ρύθμιση επιτρέπει σε βιομηχανίες να συνάπτουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια με σταθμούς ΑΠΕ που θα επιλέξουν να εγκαταλείψουν τις εγγυημένες ταρίφες τους. Ποια δεδομένα διαμορφώνονται στην αγορά.

Ανοίγει παράθυρο για φθηνή πράσινη ενέργεια στη βιομηχανία

Ένα νέο παράθυρο ανοίγει για την ενεργοβόρα βιομηχανία, ώστε να μπορεί να καταναλώνει φθηνή πράσινη ενέργεια. Αποκτά τη δυνατότητα να συνάπτει συμβόλαια PPAs με σταθμούς ΑΠΕ, που θα επιλέξουν να εγκαταλείψουν τις εγγυημένες ταρίφες τους και να συμμετάσχουν απευθείας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για διάστημα δύο ετών.

Πρόκειται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, για μια προοπτική που διευκολύνει τη βιομηχανία και εξυπηρετεί παραγωγούς ΑΠΕ που δεν ανήκουν, κατά κύριο λόγο, σε καθετοποιημένους ομίλους:

  • Τη βιομηχανία γιατί οι συμφωνίες αυτές μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις επιδιωκόμενες νέες 10ετείς συμβάσεις με τη ΔEΗ, που εκκρεμούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, μόνο μία βιομηχανία βρίσκεται πολύ κοντά στο να μπουν οι τελικές υπογραφές στο διμερές συμβόλαιο, που θα είναι το πρώτο του είδους που θα συνάψει η ΔΕΗ. Μία ακόμη βρίσκεται σε αρχικές διαπραγματεύσεις. Οι συζητήσεις διαρκούν, λένε οι επαΐοντες, καθώς πρόκειται για ένα εντελώς καινούριο δεσμευτικό κείμενο, με πολλά νομικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να αποσαφηνιστούν. Πάντως, η ΔEΗ έχει γνωστοποιήσει ότι για τα πρώτα 2-3 χρόνια της σύμβασης η κάλυψη των αναγκών των βιομηχανιών θα γίνεται από τις θερμικές μονάδες της (κυρίως, λιγνιτικά), καθώς δεν διαθέτει ακόμη εκτεταμένη πράσινη παραγωγή.
  • Τους σταθμούς ΑΠΕ, αιολικά, πρωτίστως, αλλά και φωτοβολταϊκά, με σταθερές ταρίφες, οι οποίες, όμως, στην παρούσα συγκυρία εμφανίζονται να είναι χαμηλότερες από τις τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Πρόκειται, όπως ανέφεραν πηγές στο Euro2day.gr, για ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που συμπεριλήφθηκε στον πρόσφατο Ν.5037/2023. Έτσι, συμφέρει περισσότερο στον σταθμό ΑΠΕ να μπει στην αγορά για δύο χρόνια, εγκαταλείποντας τη λειτουργική ενίσχυση.

Χρήση των ρυθμίσεων αυτών μπορούν να κάνουν σταθμοί εφόσον δεν έχει παρέλθει διάστημα τεσσάρων χρόνων από τη δοκιμαστική λειτουργία τους, καθώς και σταθμοί υπό κατασκευή που έχουν καταρτίσει ή θα καταρτίσουν ως τις 31 Δεκεμβρίου σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, υπάρχει ένας πολύ περιορισμένος αριθμός βιομηχανιών, αυτή τη στιγμή, που ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται με μικρομεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ για συμβόλαια PPAs δύο έως δέκα ετών. Τα δύο χρόνια αφορούν σε σταθμούς που ήδη λειτουργούν και τα μεγαλύτερης διάρκειας για σταθμούς που μπαίνουν σε τροχιά κατασκευής.

Ωστόσο, δεν θεωρείται εύκολη η συμφωνία, γιατί απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και τραπεζών για τους παραγωγούς που έχουν συνάψει υψηλό δανεισμό. Πάντως, καταγράφεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά παραγωγών ΑΠΕ, «που έχουν βγει σε αναζήτηση πελατών», όπως λένε οι πληροφορίες.

Ειδικά για τα νέα έργα ΑΠΕ, η ρύθμιση του ΥΠΕΝ θεωρείται σωτήρια. Γιατί, όπως λένε καλά γνωρίζοντες, μπιντάρησαν χαμηλές τιμές σε προηγούμενους διαγωνισμούς και στη συνέχεια εκτοξεύθηκε το κόστος κατασκευής των σταθμών τους. Έτσι, επιλέγοντας να κάνουν απευθείας εμπόριο στην αγορά ή με κλεισμένα PPAs, επιδιώκουν να μετριάσουν κατά ένα μέρος αυτό το κόστος. Να θυμίσουμε ότι σήμερα η ρυθμισμένη χονδρεμπορική τιμή για τις ΑΠΕ είναι στα 85 ευρώ τη μεγαβατώρα, με το πλαφόν να λήγει στα τέλη Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v