Χωρίς γιατρούς και προσωπικό 13 νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στα νησιά

Ποια είναι η εικόνα, πού παρατηρούνται τα μεγαλύτερα προβλήματα και τι συμβαίνει με τα ασθενοφόρα.

Χωρίς γιατρούς και προσωπικό 13 νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στα νησιά

Με έναν γιατρό σε βασικές ειδικότητες και μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, λειτουργούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στα νησιά.

Τα προβλήματα αναμένεται να μεγιστοποιηθούν με την αύξηση του πληθυσμού τους το Πάσχα και το καλοκαίρι που είναι κοντά, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, υπάρχουν νησιά που δεν καλύπτονται ολόκληρο το 24ωρο με ασθενοφόρα και τοπικά δημοσιεύματα συνδέουν θανάτους εκτάκτων περιστατικών εξ αιτίας αυτών των ελλείψεων.

Προκυρήξεις γιατρών γίνονται αλλά βγαίνουν άγονες. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί να "μπαλώσει" την κατάσταση με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών, αλλά υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα, όπως το οικονομικό:

"Πώς θα πάει ο γιατρός, ο νοσηλευτής σε νησί, όταν το κόστος διαμονής και διαβίωσης ξεπερνούν τον μισθό του;", αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, για να σημειώσει: "Δεν μπορείς να βρεις νοσηλευτές με 700 ευρώ τον μήνα. Δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για υγειονομικές μονάδες των νησιών στους επικουρικούς πίνακες που έχουν συσταθεί".

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η εικόνα στις δημόσιες δομές Υγείας σε 13 γνωστά νησιά είναι η εξής: 

Σαντορίνη: Δεν υπάρχει αναισθησιολόγος και ο μοναδικός (72χρονος) που υπήρχε, υπέβαλε πρόσφατα την παραίτησή του. Δεν υπάρχει παθολόγος και υπηρετεί ένας γενικός γιατρός, χωρίς μικροβιολόγο. Έπειτα από κενό ενός έτους, σήμερα πήγαν στο νοσοκομείο δύο καρδιολόγοι.

Τήνος (φωτογραφία): Δεν υπάρχει παθολόγος και τα παθολογικά περιστατικά τα εξετάζει παίδιατρος!

Σύρος: Στο νοσοκομείο αναφοράς για της Κυκλάδες υπηρετεί ένας καρδιολόγος και βοηθούν δύο καρδιολόγοι που υπηρετούν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προβλέπεται να στελεχώνεται με 4 γιατρούς και δεν υπηρετεί κανένας. Υπηρετούν 2 αναισθησιολόγοι, ενώ προβλέπονται 4, δεν υπάρχει νευρολόγος και ψυχίατρος, ενώ ο παθολογοανατόμος συνταξιοδοτείται τον Μάιο και δεν θα μπορούν να γίνονται βιοψίες. Υπηρετούν 5 παθολόγοι και μέχρι το τέλος του έτους θα μείνουν μόλις 2.

Νάξος: Δεν υπάρχει γυναικολόγος, υπηρετεί ένας αναισθησιολόγος, ένας χειρουργός και ένας ακτινοδιαγνώστης που εξυπηρετεί μόνον τα επείγοντα.

Κως: Δεν υπάρχει παθολόγος και το νοσοκομείο καλύπτεται με δύο παθολόγους (με μετακίνηση), έναν παιδίατρο και έναν ακτινολόγο. Γίνονται συνεχώς προκηρύξεις γιατρών για όλες τις ειδικότητες, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

Ίος, Άνδρος, Μήλος, Πάρος (φωτογραφία πάνω) δεν έχουν μικροβιολόγο.

Αμοργός: Υπηρετεί μόνον ένας καρδιολόγος.

Λήμνος: Σε όλες τις ειδικότητες υπηρετεί ένας γιατρός, ενώ παθολόγος, γενικός γιατρός, χειρουργός και αναισθησιολόγος είναι με μετακίνηση.

Κεφαλονιά: Υπάρχει ένας παθολόγος, ενώ παρέχουν υπηρεσίες μία ακόμη παθολόγος (με μετακίνηση) και ένας ιδιώτης. Υπηρετούν 2 αναισθησιολόγοι, αντί για 4. Η ΜΕΘ 5 κλινών είναι πλήρως εξοπλισμένη, αλλά παραμένει κλειστή, λόγω έλλειψης γιατρών. Δεν λειτουργεί η Ψυχιατρική κλινική.

Κέρκυρα: Υπηρετούν 3 παθολόγοι (και ένας ιδιώτης), 3 καρδιολόγοι, 2 ακτινολόγοι 2 (και ένας ιδιώτης). Στη μονάδα τεχνητού νεφρού, υπηρετεί 1 γιατρός και 2 έχουν αναρρωτική άδεια.

Ελλείψεις ασθενοφόρων

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, μεγάλες είναι οι ελλείψεις ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας του Βόρειου Αιγαίου.

Πολλές ακάλυπτες βάρδιες, καταγγέλει το Σωματείο εργαζομένων, ενώ τοπικά δημοσιεύματα συνδέουν θανάτους εκτάκτων περιστατικών με την έλλειψη ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας. Οι αποστάσεις που καλούνται να διανύσουν οι ασθενείς είναι μεγάλες.

Η εικόνα, ανά Κέντρο Υγείας, έχει ως εξής:

  • Κέντρο Υγείας Άντισσας Λέσβου: 14 κενές βάρδιες τον μήνα.
  • Κέντρο Υγείας Πολίχνιτου Λέσβου: 10 βάρδιες ακάλυπτες τον μήνα.
  • Κέντρο Υγείας Πυργίου Χίου: Διαθέτει 2 πληρώματα ασθενοφόρων, αλλά καταγγέλλονται δεκάδες κενές βάρδιες κάθε μήνα.
  • Κέντρα Υγείας Καρλοβασίου Σάμου και Εύδηλου Ικαρίας.
  • Κέντρο Υγείας Καλονής Λέσβου: Καλύπτεται από σταθμό του ΕΚΑΒ, αλλά η λειτουργία του τα πρωινά χαρακτηρίζεται ως προβληματική. Διαθέτει 3 πληρώματα ασθενοφόρων.
  • Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου Λέσβου: Έχει επαρκή κάλυψη.
  • Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης: Καλύπτεται από σταθμό του ΕΚΑΒ, αλλά - λόγω ελλείψεων σε προσωπικό - περιορίστηκε η 24ωρη λειτουργία του. Σε 3 μήνες θα έρθει ασθενοφόρο, αλλά δεν διαθέτει πληρώματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v