Η εκδήλωση που διοργανώνει την προσεχή Τετάρτη (5 Απριλίου) η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με θέμα «προετοιμάζοντας το μέλλον» θα αποτελέσει πιθανότατα -μεταξύ άλλων- ένα προεκλογικό debate για τον κλάδο, με δεδομένα ότι: α) Έχει ήδη ανακοινωθεί η 21η Μαΐου ως η ημερομηνία των επικείμενων βουλευτικών εκλογών και β) Στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ θα παραστούν και θα μιλήσουν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.
Όπως όλα δείχνουν, από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών θα τεθούν -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- τα πάγια αιτήματα του κλάδου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η θέσπιση φορολογικών κινήτρων στις καλύψεις υγείας, κατοικίας και ζωής, καθώς και οι συμπράξεις με το Δημόσιο σε σημαντικά κοινωνικά-οικονομικά ζητήματα όπως για παράδειγμα το συνταξιοδοτικό, η υγεία και η αντιμετώπιση του φαινομένου των φυσικών καταστροφών.
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί να εξηγήσει για μια ακόμη φορά γιατί δεν προχώρησε στις προεκλογικές της εξαγγελίες για θέσπιση φορολογικών κινήτρων (τις έχει αποδώσει στις έκτακτες δημοσιονομικές ανάγκες που προέκυψαν κατά την τελευταία τετραετία λόγω πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και πολέμου στην Ουκρανία), μεταφέροντας τις σχετικές υποσχέσεις της για την επόμενη κυβερνητική της θητεία, εφ’ όσον φυσικά κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Επίσης, επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας δεν μειώθηκαν οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις (βλέπε αύξηση στον ειδικό φόρο ασφαλίστρων) στις καλύψεις των γενικών κλάδων (μεταξύ των οποίων και στα συμβόλαια υγείας) που είχαν επιβληθεί επί συγκυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Η Νέα Δημοκρατία επίσης έχει υιοθετήσει την πρόταση των ασφαλιστικών εταιρειών για ΣΔΙΤ στο μέτωπο της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, πλην όμως κάτι τέτοιο απαιτεί κάποια χρόνια προετοιμασίας και από τις δύο πλευρές.
Αυτό πάντως που θα μπορούσε να υποστηρίξει η Νέα Δημοκρατία, συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι, είναι οι γενικότερες φορολογικές παρεμβάσεις της στο οικονομικό-επενδυτικό πεδίο, μέσα από τις οποίες ωφελήθηκαν έμμεσα και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Τέτοιες παρεμβάσεις ήταν η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 21%, της φορολογίας επί μερισμάτων στο 5%, η αποκλιμάκωση των εργοδοτικών εισφορών και κυρίως η φορολογική ελάφρυνση στα αμοιβαία κεφάλαια, επαναφέροντας τη σχετική κατάσταση στην προ ΣΥΡΙΖΑ περίοδο.
Από την άλλη πλευρά, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι θέσεις που ενδεχομένως θα λάβουν για τα συγκεκριμένα ζητήματα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς πιθανόν να είναι αυτά που μόνα τους, ή μέσω συνεργασιών θα συμμετάσχουν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει.
Πέραν αυτών όμως, τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους απέναντι σε ένα σενάριο παρατεταμένης ακυβερνησίας το 2023, όχι μόνο λόγω των οικονομικών παρενεργειών που συχνά παρατηρούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και εξ’ αιτίας της αναβλητικότητας που πιθανόν να προκαλέσει ένα τέτοιο περιβάλλον αβεβαιότητας στη σύναψη νέων συμβολαίων από την πλευρά κάποιων πελατών.