Goldman Sachs: Πιθανή μια ελληνική αναβάθμιση στις 21 Απριλίου

Λιγότερο ευάλωτο το ελληνικό χρέος στις αναταράξεις της αγοράς. Δεν αποκλείεται αναβάθμιση της οικονομίας στις 21 Απριλίου. Πιθανότερο σενάριο συνασπισμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Goldman Sachs: Πιθανή μια ελληνική αναβάθμιση στις 21 Απριλίου

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα περιορισμένο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στοιχείο που θα μπορούσε να καταστήσει πιο πιθανό να οδηγηθεί η Ελλάδα σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου, επισημαίνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της, μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Οι πολιτικές εξελίξεις ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζουν την εικόνα του οίκου για την οικονομία. Οπως σημειώνει, η ελληνική οικονομία εμφανίζεται σε καλή θέση για βελτίωση των προοπτικών και, πιθανώς, αναβάθμιση στην επόμενη αξιολόγηση από τους οίκους στις 21 Απριλίου. Αν δεν επιδεινωθούν οι πρόσφατες ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές εντάσεις πέρα από τις εκτιμήσεις μας, η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανθεκτική, χάρη στη θετική ανάπτυξη των πιστώσεων, τη συνεχή ανάκαμψη του σχηματισμού κεφαλαίων και την πτώση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, επισημαίνει.

Το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν μεταξύ ενός πρώτου γύρου στις 21 Μαΐου και ενός πιθανού δεύτερου γύρου στις αρχές Ιουλίου φαίνεται να έχει γίνει πιο αβέβαιο με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η διαφορά μειώνεται. Οι εκλογές του Μαΐου, που διεξάγονται με σύστημα απλής αναλογικής, ενδέχεται να μην έχουν αποτέλεσμα και να ακολουθήσουν νέες. Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας παραμένει πιο πιθανός από την τρέχουσα μονοκομματική πλειοψηφία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επί του παρόντος την πιθανή κρίσιμη υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΠΑΣΟΚ).

Επιστρέφοντας στην οικονομία, η Goldman Sachs γράφει ότι η πιστωτική επέκταση υποστήριξε την τελευταία φάση της επίμονης ανάκαμψης των επενδύσεων (+14,7% το 2022). Προχωρώντας προς τα εμπρός, η ανάπτυξη των επενδύσεων θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης που, στην περίπτωση της Ελλάδας, ανέρχεται σε περίπου 17% του ΑΕΠ και εκτείνεται έως το 2026. 

Παρότι υψηλό, το ελληνικό χρέος είναι λιγότερο ευάλωτο έναντι αυτών άλλων χωρών. Αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους: ο πρώτος είναι η μεγάλη διάρκεια λήξης (17,5 έτη) χάρη στα πακέτα ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας. Ο δεύτερος είναι η αυξημένη ονομαστική ανάπτυξη καθώς και η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v