Οι στόχοι του ΟΔΔΗΧ από την έξοδο στις αγορές με νέο 5ετές ομόλογο

Ακόμα και το σύνολο του προγράμματος δανεισμού της χρονιάς μπορεί να καλυφθεί ήδη από τον Μάρτιο. Η διεθνής συγκυρία και η παράμετρος των εκλογών που καθόρισε τις αποφάσεις.

Οι στόχοι του ΟΔΔΗΧ από την έξοδο στις αγορές με νέο 5ετές ομόλογο

Η τραπεζική αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων ανέδειξε για μια ακόμα φορά την εναλλακτική των ασφαλών καταφυγίων, με τις τιμές των κρατικών ομολόγων να ανακάμπτουν και τις αποδόσεις να υποχωρούν.

Σε αυτή τη συγκυρία, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε χθες mandate σε έξι οίκους για την έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου αναφοράς και η έναρξη (αλλά κυρίως η ολοκλήρωση) της έκδοσης τις επόμενες ώρες θα δείξει αν οι επενδυτές, που κατά γενική ομολογία βρίσκονται σε risk off mode, θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στους ελληνικούς τίτλους.

Μια απόδοση της τάξεως του 4% από έναν εκδότη χρέους με ταμειακά διαθέσιμα 35 δισ. ευρώ και χρέος «που μοιάζει με ένα ομόλογο που λήγει σε 20 χρόνια με σταθερό επιτόκιο 1,4%» σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δ. Τσάκωνα (χθες στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου) θα μπορούσε να αποδειχθεί δελεαστική επιλογή. Τα αποτελέσματα της έκδοσης θα δείξουν.

Παρότι οι φόβοι για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση φαίνεται επί του παρόντος να έχουν καταλαγιάσει, κάνοντας και πάλι τα ομόλογα να χάνουν λίγη από τη «λάμψη» τους, το σκηνικό συγκεντρώνει αρκετά χαρακτηριστικά «παράθυρου ευκαιρίας» για τη δεύτερη κατά σειρά έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου για το 2023. Πέραν της ελκυστικότητας των ομολόγων σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας στα χρηματιστήρια που λειτουργεί υπέρ μιας έκδοσης τώρα, η προκήρυξη των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα αφαιρεί από το ετήσιο κάδρο των μελλοντικών εκδόσεων έως και τέσσερις μήνες. Δεν συνηθίζεται η προσέγγιση των αγορών εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ούτε το κατακαλόκαιρο, αν υποθέσουμε με σχετική ασφάλεια ότι για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης θα πιάσουμε Ιούλιο. Με αυτά τα δεδομένα, αν η νέα έκδοση δεν γινόταν τώρα ή τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, η επόμενη «ευκαιρία» θα ήταν από Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε πολλά μπορεί να έχουν συμβεί.

Η αλήθεια είναι, από την άλλη πλευρά, ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είχε την πολυτέλεια να περιμένει ακόμα και το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ταμειακά διαθέσιμα στο 18% του ΑΕΠ και κάλυψη ήδη των 7 από τα συνολικά 11 δισ. ευρώ των μικτών ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών του 2023 δίνουν περιθώριο αναμονής όσο χρειάζεται.

Επιπρόσθετα, με μία μόνο έκδοση στις αρχές του 2023 με το νέο δεκαετές ομόλογο, ο ΟΔΔΗΧ έχει καλύψει ήδη τα 3,5 δισ. ευρώ από τα έως 7 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει πως θα αντλήσει φέτος από τις αγορές. Επέλεξε όμως να διατηρήσει ανοιχτή την επικοινωνία με τις αγορές, ενώ η ανακοίνωση της επικείμενης εξόδου σε χρόνο παράλληλο με την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εθνικών εκλογών μάλλον ως τυχαία μπορεί να θεωρηθεί. Όπως επανέλαβε χθες ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δ. Τσάκωνας στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, «όλες μας οι κινήσεις είναι προσεκτικά προσχεδιασμένες».

Το εύρος της έκδοσης θα εξαρτηθεί από την «όρεξη» των αγορών. Στην έκδοση του Ιανουαρίου οι προσφορές άγγιξαν τα 21,9 δισ. ευρώ και αντλήθηκαν τελικά 3,5 δισ. με απόδοση 4,279 δισ. ευρώ. Η αμέσως προηγούμενη έκδοση δεκαετίας, τον Ιανουάριο του 2021, είχε απόδοση 1,75%, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ και το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 3 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v