Εργαζόμενοι ΡΑΕ: Προειδοποίηση για καταγγελία στην ΕΕ

Καλύπτεται μόνο το 22% των οργανικών θέσεων, καταγγέλλουν. Προειδοποιούν για πλήρη αποδυνάμωση και αποσύνθεση της Αρχής, με το σχέδιο νόμου που προωθείται.

Εργαζόμενοι ΡΑΕ: Προειδοποίηση για καταγγελία στην ΕΕ

Τις πλάτες του Κώστα Σκρέκα βλέπουν από το 2021 οι εργαζόμενοι της ΡΑΕ. Η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων προσπαθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της, να συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μεγάλη «πληγή» του Ρυθμιστή, την υποστελέχωσή του, αλλά χωρίς καμία ανταπόκριση. Ακόμη και τώρα, με αφορμή το προωθούμενο σχέδιο νόμου για τη νέα υπερ-Αρχή, οι εργαζόμενοι επιχείρησαν να μιλήσουν με τον υπουργό, αλλά σκόνταψαν στην κλειστή πόρτα του, όπως καταγγέλλουν. 

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων της ΡΑΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες του σχεδίου νόμου:

«Θα φέρει την πλήρη αποδυνάμωση και αποσύνθεση της Αρχής, με καίριο πλήγμα στην ανεξαρτησία της. Ο κλάδος της Ενέργειας θα περιέλθει στο απόλυτο τέλμα, θα μείνει χωρίς εποπτεία. Ήδη ασθμαίνουμε και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ανταποκρινόμαστε στο έργο μας με τον τρόπο που θα θέλαμε και με τον τρόπο που χρειάζονται οι καταναλωτές και η αγορά», είπε η πρόεδρος Ευθυμία Ανεμοδουρά. «Μετά την ανάθεση των νέων αρμοδιοτήτων, η κατάσταση θα αλλάξει άρδην και η ζημία θα είναι ανεπανόρθωτη για τη νέα Αρχή, τον κλάδο της ενέργειας, τους κλάδους των υδάτων και των αποβλήτων, την αγορά, τους καταναλωτές, την εθνική οικονομία».

Η κ. Ανεμοδουρά προειδοποίησε ότι αν δεν αρθούν οι δυσμενείς ρυθμίσεις στο σχέδιο νόμου, ο Σύλλογος θα προβεί σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για παραβίαση δύο Οδηγιών που σχετίζονται με την ανεξαρτησία των Ρυθμιστικών Αρχών.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου επρόκειτο να έρθει σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Ωστόσο, ύστερα από τον σάλο που ξέσπασε για τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης του νερού, η κατάθεσή του στην Ολομέλεια μετατίθεται για την ερχόμενη Τρίτη, με το ΥΠΕΝ να ανακοινώνει ήδη «σημειακές τροποποιήσεις» για τα Ύδατα, που εντάσσονται στη νέα υπερ-Αρχή, από κοινού με την Ενέργεια και τα Απόβλητα. Οι αλλαγές προέκυψαν μετά τη χθεσινή συνάντηση Σκρέκα με τη διοίκηση της Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης.

Πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΡΑΕ

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή για τη ΡΑΕ, οι εργαζόμενοι επί της ουσίας συντάσσονται με τον πρόεδρο του Ρυθμιστή, Αθανάσιο Δαγούμα, που δημοσιοποίησε εμφαντικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης. Το πόσο κρίσιμο είναι αυτό το ζήτημα για την ανεξαρτησία της ΡΑΕ προκύπτει και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην 20ετή λειτουργία της ΡΑΕ, ο Σύλλογος Εργαζομένων κάνει εμφανή την παρουσία του στα δημόσια πράγματα, παραθέτοντας συνέντευξη Τύπου. Υπήρχε και πριν, αλλά λειτουργούσε αθόρυβα.

Παρών στη χθεσινή συνέντευξη ήταν και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ανεξάρτητων Αρχών Διονύσιος Λιναρδάτος, ο οποίος ανέφερε ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι κοινό για όλες τις Αρχές, αλλά πιο έντονο εμφανίζεται στη ΡΑΕ.

Σήμερα, στον Ρυθμιστή, από τις 211 οργανικές θέσεις του καλύπτονται οι 46 (το 22%). Το οργανόγραμμα προβλέπει 120 θέσεις για ειδικό επιστημονικό προσωπικό, 17 έμμισθους δικηγόρους και 74 για διοικητικό προσωπικό. Το επιστημονικό προσωπικό είναι μόλις 23 άτομα (το 19% από τα 120), ενώ απασχολούνται και 58 άτομα με συμβάσεις. Το 2013 ήταν η τελευταία χρονιά που έγιναν προσλήψεις, βάσει διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2008. Και στο μεταξύ, οι αντίστοιχες Ρυθμιστικές Αρχές στην Ευρώπη αυξάνουν το προσωπικό τους με ρυθμό 2-5% ετησίως.

Οι προσλήψεις στη ΡΑΕ περνούν από το ΑΣΕΠ. Η διαδικασία είναι αρκετά σύνθετη: πρέπει πρώτα να εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), να ακολουθήσει ΚΥΑ για τον καθορισμό των προσλήψεων και των προσόντων και στη συνέχεια η προκήρυξη με απόφαση της Αρχής. Το 2018, όπως ανέφερε η διοίκηση του Συλλόγου, εκδόθηκε ΠΥΣ για την πρόσληψη 75 ατόμων στη ΡΑΕ, χωρίς, όμως, να συνοδευθεί από ΚΥΑ. Ως το 2019-2020 ίσχυε η γνωστή μνημονιακή απαγόρευση, για να προσληφθεί ένα άτομο στο δημόσιο έπρεπε να αποχωρήσουν πέντε. Στη συνέχεια, ωστόσο, και μετά την άρση της επιτήρησης της χώρας, το εμπόδιο αυτό ουσιαστικά εξέλιπε. Όμως, η παρούσα κυβέρνηση, όπως κατήγγειλε ο Σύλλογος, άφησε στα συρτάρια την ΠΥΣ, ενώ θα μπορούσε να βασιστεί σε αυτήν και με ΚΥΑ να άνοιγε τον δρόμο για ενίσχυση του προσωπικού του Ρυθμιστή. Δεν το έπραξε.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Σύλλογο, διευκόλυνε από το 2019 και μετά ενεργειακές εταιρείες με συμμετοχή του δημοσίου τόσο για προσλήψεις όσο και για καλύτερο μισθολογικό καθεστώς (ΔEΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ Υποδομών, ΕΔΑ, ΑΔΜΗΕ). Μάλιστα, με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η επέκταση του καθεστώτος ΔEΗ και στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Συνέβαινε, συνεπώς, το παράδοξο, τα τελευταία χρόνια να αυξάνεται ο όγκος εργασίας για τη ΡΑΕ, ενώ το προσωπικό της να συρρικνώνεται.

Για συνεχιζόμενη αβλεψία μίλησε η κ. Ανεμοδουρά, όταν ο ευρωπαϊκός κανόνας λέει ότι πρέπει να διατηρούνται οι αμοιβές του προσωπικού της Ρυθμιστικής Αρχής σε ανταγωνιστικό επίπεδο, για να αποφεύγονται διαρροές προς την αγορά που την αποδυναμώνουν, ενώ μεταφέρεται και ειδική τεχνογνωσία σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού. Ο κ. Δαγούμας έκανε γνωστό στη Βουλή ότι από την αρχή της θητείας του ως σήμερα η ΡΑΕ έχασε 48 στελέχη, που προτίμησαν τις καλύτερες αμοιβές της αγοράς.

Προχειρότητα φαίνεται να διαπερνά το σχέδιο νόμου για τη νέα υπερ-Αρχή. Σύμφωνα με τον Σύλλογο:

  • Δεν υφίσταται καμία πρόνοια για τη στελεχική ενίσχυσή της. Αντίθετα, ανοίγεται ο δρόμος για την περαιτέρω αποδυνάμωσή της.
  • Οι νέες αρμοδιότητες για τα Ύδατα και τα Απόβλητα περιορίζονται σε εποπτικές και γνωμοδοτικές, προκύπτει, δηλαδή, ανισομερής κατανομή καθηκόντων και απαιτήσεων μεταξύ των τριών κλάδων.
  • Η αξιοποίηση των πόρων της Ενέργειας υπέρ άλλων σκοπών (ύδατα-απόβλητα) καταλύει την αρχή της ανταποδοτικότητας των τελών του Ρυθμιστή της Ενέργειας και παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο.
  • Είναι ασαφές τι συνεπάγεται η ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων. Υπάρχουν αποφάσεις για επιβολή προστίμων στο Δημόσιο που θα μετακυλιστούν στη νέα υπέρ-Αρχή; Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι εκκρεμείς συναλλαγές, διοικητικές και δικαστικές αποφάσεις;
  • Η κρίση περί επαρκούς ή μη στελέχωσης μέσω έκδοσης διαπιστωτικής απόφασης ανήκει στον υπουργό και όχι στη νέα Αρχή, γεγονός που δεν συνάδει με την ανεξαρτησία της.
  • Στις Επιτροπές που προβλέπεται να λειτουργούν παράλληλα και με γνωμοδοτικές αρμοδιότητες ορίζεται ότι θα συμμετέχει μόνον το 10% του προσωπικού της Αρχής και οι υπόλοιποι θα είναι εξωτερικοί σύμβουλοι. Έτσι, όμως, καταργούνται οι υποχρεώσεις εμπιστευτικότητας και αμεροληψίας που ισχύουν για το προσωπικό της ΡΑΕ και διαγράφεται ο κίνδυνος κρίσιμο υλικό να διαρρέει στην αγορά.

Ο Σύλλογος ζητά να ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού στη ΡΑΕ και ανακοινώνει ότι θα συμμετέχει μαζί με την Ομοσπονδία σε συγκέντρωση στη Βουλή κατά τη διάρκεια ψήφισης του σχεδίου νόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v