Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα αύξηση του έλλειμματος τρεχουσών συναλλαγών

Ελλειμμα της τάξης των 1.471 εκατ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Νοέμβριο του 2002 κινούμενο αυξητικά έναντι του περσινού Νοεμβρίου (+141 εκατ. ευρώ). Αύξηση του ελλείμματος κατά 791 εκατ. ευρώ σημειώθηκε και στο 11μηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου.

Νέα αύξηση του έλλειμματος τρεχουσών συναλλαγών
Το Νοέμβριο του 2002 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1.471 εκατ. ευρώ, ήταν δηλαδή κατά 141 εκατ. ευρώ υψηλότερο εκείνου του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους.

Η εξέλιξη αυτή, αναφέρει η ανακοίνωση της ΤτΕ, ήταν αποτέλεσμα κυρίως της διεύρυνσης του εμπορικού ελλείμματος των εκτός καυσίμων αγαθών και δευτερευόντως του περιορισμού του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών. Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων διευρύνθηκε και το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε.

Εξάλλου, ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών προήλθε κυρίως από την εμφανιζόμενη μείωση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Τέλος, η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων αντανακλά την άνοδο των καθαρών εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης από την ΕΕ το μήνα αυτό.

Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2002, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 791 εκατ. ευρώ έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκε σε 7.851 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων και τη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Η τελευταία συνδέεται τόσο με την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των αγαθών εκτός καυσίμων, όσο και με την άνοδο των καθαρών εισαγωγών καυσίμων. Μικρή αύξηση παρατηρήθηκε και στο έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από τη σημαντική άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.

Ακόμα, το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων αυξήθηκε κατά 568 εκατ. ευρώ το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2002, λόγω της σημαντικής μείωσης (κατά 647 εκατ. ευρώ) των εισπράξεων από εξαγωγές και παρά τη μικρή μείωση των πληρωμών για εισαγωγές (κατά 80 εκατ. ευρώ).

Ταυτόχρονα, οι καθαρές εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 318 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε, καθώς η μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες υπεραντισταθμίστηκε από την εμφανιζόμενη σημαντική άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες.

Αναφορικά με το Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, το Νοέμβριο του 2002, τόσο οι άμεσες επενδύσεις που έγιναν στο εξωτερικό από κατοίκους όσο και αυτές που έγιναν στην Ελλάδα από μη κατοίκους κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου παρατηρήθηκε καθαρή εισροή ύψους 1.473 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά κυρίως επενδύσεις μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα. Όσον αφορά τις λοιπές επενδύσεις, παρατηρήθηκε μικρή καθαρή εισροή ύψους 82 εκατ. ευρώ, η οποία συνδέεται κυρίως με την αύξηση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos από μη κατοίκους η οποία σχεδόν αντισταθμίστηκε από τη αύξηση των καταθέσεων των κατοίκων στο εξωτερικό και από την εκροή για αποπληρωμή δανείων του τομέα της Γενικής Κυβέρνησης.



Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2002 παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 517 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των αμέσων επενδύσεων, η οποία αφορά κυρίως επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε σημαντική καθαρή εισροή ύψους 10.983 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη σημαντική εισροή κεφαλαίων ξένων επενδυτών, κυρίως για την αγορά ελληνικών ομολόγων και δευτερευόντως για την αγορά μετοχών. Επισημαίνεται, ότι αξιοσημείωτη είναι και η εκροή κεφαλαίων για αγορά κυρίως ομολόγων από Έλληνες επενδυτές.

Τέλος, στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων σημειώθηκε μικρή καθαρή εκροή 32 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με σημαντική άνοδο των απαιτήσεων, η οποία όμως αντισταθμίστηκε σχεδόν πλήρως από ανάλογη αύξηση των υποχρεώσεων.

Στο τέλος Νοεμβρίου 2002 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 9,1 δισεκ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v