Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εννέα βήματα για να …«τρέχει» καλύτερα το Ιnternet στο σπίτι

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων δίνει συμβουλές στους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το WiFi του σπιτιού τους. Η Ελλάδα κινείται με χαμηλές ταχύτητες στο Ιnternet σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης.

Εννέα βήματα για να …«τρέχει» καλύτερα το Ιnternet στο σπίτι

Κάποιες απλές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσει κάθε καταναλωτής όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα σύνδεσης με το διαδίκτυο δίνει η  Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων, σε μία προσπάθεια να δώσει απλές λύσεις σε κάθε συνδρομητή τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Πάντως οι Έλληνες, αν και έχουν αναβαθμίσει σημαντικά τις ταχύτητές τους, φαίνεται να «απέχουν» πολύ από τις «πρωτοπόρες» χώρες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ookla.

Με μία ανάρτηση στον ισότοπό της που συνοδεύεται από ένα βίντεο, η Επιτροπή  απευθύνεται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ασύρματη σύνδεσή τους στο Διαδίκτυο (WiFi):

«Είναι πολύ αργή ή διακόπτεται απότομα η σύνδεση στο διαδίκτυο; Διαβάστε μερικούς απλούς τρόπους που μπορείτε να δοκιμάσετε, για να βελτιώσετε τη λήψη και να ενισχύσετε το σήμα WiFi στο σπίτι», γράφει η Επιτροπή.

Τα 9 βήματα που καλούνται να ακολουθήσουν οι καταναλωτές είναι τα εξής:

  1. Τοποθετήστε τον router σε υπερυψωμένη θέση, π.χ. πάνω σε ένα ντουλάπι ή ράφι, σε κεντρικό σημείο του σπιτιού σας, για να πετύχετε μεγαλύτερη εμβέλεια σήματος.
  2. Αποφύγετε την τοποθέτηση του router κοντά σε παράθυρα, για να μη «χάνεται» το σήμα εκτός του χώρου σας.
  3. Απομακρύνετε αντικείμενα, ιδίως μεταλλικά, μπροστά ή δίπλα από τον router, για να μην παρεμποδίζεται το σήμα του WiFi.
  4. Τοποθετήστε τον router, μακριά από ασύρματες πηγές εκπομπής, όπως ασύρματα τηλέφωνα και συσκευές ενδοσυνεννόησης, γιατί ενδέχεται να δημιουργούν παρεμβολές στο σήμα σας.
  5. Εάν ο router διαθέτει μία ή περισσότερες κεραίες, μετακινήστε τες σε διαφορετικές κατευθύνσεις, στοχεύοντας στα σημεία όπου θέλετε να βελτιώσετε το σήμα.
  6. Χρησιμοποιήστε συσκευές επέκτασης/κάλυψης σήματος (powerline adapters, repeaters, extenders), που φέρουν πάντα την ένδειξη «CE», στα σημεία που το σήμα είναι αδύναμο.
  7. Αν ο router δεν έχει ρύθμιση για αυτόματα βέλτιστη επιλογή καναλιού, δοκιμάστε να επιλέξετε κανάλι με μικρότερη χρήση.
  8. Αλλάξτε τους προεπιλεγμένους κωδικούς πρόσβασης του router σας και ορίστε νέο ισχυρό password, για να προστατέψετε το οικιακό σας δίκτυο, σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη σύνδεσή σας. Αλλάζετε συχνά το password σας.
  9. Κάντε επανεκκίνηση από το κουμπί on/off του router σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Χαμηλές ταχύτητες

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χώρα μας βρίσκεται αρκετά πίσω από τις «πρωτιές» στις ταχύτητες Ιnternet σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης ενώ τα πάει καλύτερα στα δίκτυα mobile. Η Ookla, στη νέα έκθεσή της για τις  ταχύτητες των πόλεων παγκοσμίως, καταγράφει ότι οι κάτοικοι σε Ντουμπάι, Αλ Ραγιάν, Πεκίνο, Σαγκάη απολαμβάνουν τις υψηλότερες ταχύτητες στα δίκτυα mobile (από 204.37 Mbps έως 175.01 Mbps), ενώ στα ευρυζωνικά δίκτυα το Top 5 είναι Πεκίνο, Άμπου Ντάμπι, Σαγκάη, Μπανγκόκ και Νέα Υόρκη (μ.ο. από 277.57 Mbps έως 224.86 Mbps).

Στην έκθεση, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται στην 48η θέση για τα mobile δίκτυα (60.59 Mbps) και στην 115η για τα ευρυζωνικά επίγεια δίκτυα (45.03,Mbps), και στην 44η θέση για τα mobile (64.23,Mbps) και 109η για τα ευρυζωνικά (47.44 Mbps) αντίστοιχα.

Σε επίπεδο χωρών, το Top 5 για τα mobile δίκτυα είναι ΗΑΕ, Κατάρ, Νορβηγία, Νότια Κορέα και Δανία (μ.ο. από 161.15 Mbps έως 117.83 Mbps) και Σιγκαπούρη, Χιλή, Κίνα, ΗΑΕ και Χονγκ Κονγκ για τα ευρυζωνικά δίκτυα (μ.ο. από 234.55 Mbps έως 206.71 Mbps). Σε αυτές τις λίστες η Ελλάδα βρίσκεται στην 30ή θέση παγκοσμίως για τα mobile (65.31 Mbps) και στην 93η θέση για τα ευρυζωνικά επίγεια δίκτυα (43.57 Mbps)!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v