Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατασκευές: Μεγάλο ανεκτέλεστο αλλά και «μικρό καλάθι» για κέρδη

Το κόστος εκτέλεσης έργων συνεχίζει να «καίει» τον κλάδο, καθώς σειρά μέτρων αντιμετώπισης των ανατιμήσεων δεν λειτουργεί. Θεσμοθετήθηκε αλλά δεν λειτουργεί το Παρατηρητήριο Τιμών για τα Δημόσια Έργα.

Κατασκευές: Μεγάλο ανεκτέλεστο αλλά και «μικρό καλάθι» για κέρδη

Αργή και εξ αυτού του λόγου ανακόλουθη των εξελίξεων αποδεικνύεται η θεσμοθετημένη διαδικασία αναθεώρησης τιμών σε δημοπρατούμενα δημόσια έργα, σύμφωνα με παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου που συμμετέχουν στην ομολογουμένως πληθωρική παραγωγή διαγωνισμών του τελευταίου διαστήματος.

Ήδη από τα τέλη του 2021 υιοθετήθηκαν συντελεστές αναθεώρησης τιμών δημόσιων έργων και μέσα στα τρίμηνα του 2022 υπήρξαν ανακοστολογήσεις για συμβασιοποιημένα έργα, ωστόσο, η διαδικασία χαρακτηρίζεται αργή, κυρίως λόγω της έλλειψης ανθρώπινων διοικητικών πόρων, που καλούνται να τις εγκρίνουν. Η υστέρηση μπορεί να είναι ανεκτή ή έστω απορροφήσιμη από τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες, ωστόσο, για τις μικρομεσαίες του κλάδου αποτελεί μείζον ζήτημα, που έχει οδηγήσει ακόμη και σε κατάπτωση εγγυητικών επιστολών, σύμφωνα πάντα με παράγοντες της κατασκευαστικής αγοράς.

Δεδομένου ότι οι προϋπολογισμοί των έργων αδυνατούν να προβλέψουν τις έντονες διακυμάνσεις που εξακολουθούν να παρατηρούνται σε πλήθος κατηγοριών δομικών και άλλων υλικών, ο κλάδος βρίσκεται σ’ ένα «αδιέξοδο», κυρίως όσον αφορά τη διαχείριση της ρευστότητάς του αλλά και της κερδοφορίας των έργων που έχει αναλάβει.

Το Παρατηρητήριο

Σημειώνεται πως το σύνολο των εργοληπτικών οργανώσεων έχει εκφράσει θεσμικά πως τη συγκεκριμένη ανωμαλία θα «θεράπευε» -σε βάθος χρόνου- η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών για τα Δημόσια Έργα, το οποίο έχει μεν θεσμοθετηθεί αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι το 2021 θεσπίστηκε η επαναφορά του Παρατηρητηρίου και έλαβε τη «βούλα» με ΚΥΑ (Υπ. Οικονομικών, ΥΠΑΝ, ΥΠΟΜΕ και Ψηφιακής Διακυβέρνησης), ωστόσο, προς το παρόν παραμένει ανενεργό καθώς δεν έχει στελεχωθεί και δεν έχει οριστεί το διοικητικό συμβούλιο που θα επικύρωνε την έναρξη λειτουργίας του.

Στον αντίποδα πάντως των αιτιάσεων που εκφράζει ο εργοληπτικός κλάδος, εκτιμάται ότι σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων τιμών, η λειτουργία του Παρατηρητηρίου δεν φαίνεται να διευκολύνει τις εργοληπτικές εταιρείες, καθώς η διακύμανση τιμών θα δημιουργούσε στρεβλώσεις.

Η τιμολόγηση

Παρά το γεγονός του ότι επισήμως οι κατασκευαστικές εταιρείες προσβλέπουν σε υγιή περιθώρια κέρδους από τα νέα δημοπρατούμενα έργα, ανεπισήμως εκτιμούν ότι οι διαθέσιμοι μηχανισμοί αναθεώρησης κοστολογίων είναι απαραίτητοι, καθώς «οι διαγωνισμοί έχουν στηθεί πρόχειρα». Η γιγάντωση του ανεκτέλεστου έργων και οι απόλυτοι αριθμοί αύξησης τζίρου και λειτουργικών κερδών δεν συνεπάγεται ότι τα περιθώρια κέρδους επαρκούν, σημειώνουν παράγοντες της κατασκευαστικής αγοράς, γεγονός που εν μέρει έχει διαπιστωθεί από τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου του 2022

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v