Στις καλένδες οδηγείται η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση φορολόγηση και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, τα μόνα επεξεργασμένα στοιχεία που υπάρχουν είναι για το πρώτο τρίμηνο της εφαρμογής του νέου συστήματος για τις τιμές προμήθειας, δηλαδή Αύγουστος-Οκτώβριος 2022. Ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναίρεσε την αρχική απόφασή του η φορολόγηση να ισχύει ανά τρίμηνο και ανακοίνωσε ότι θα αφορά σε εξάμηνο, έως και τον Ιανουάριο του 2023.
Παρά το γεγονός ότι ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε τη νέα περίοδο φορολόγησης σε συνέντευξη Τύπου στις 18 Ιανουαρίου, ανατρέποντας το αρχικό σκηνικό, έκτοτε δεν υπήρξε καμία ενημέρωση της ΡΑΕ, να προχωρήσει στην επεξεργασία και του υπόλοιπου τριμήνου. Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Φεβρουαρίου και το θέμα αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα. Συνεπώς, εκτιμάται ότι δεν επαρκεί ο διαθέσιμος χρόνος, λόγω των επικείμενων εκλογών, για τον υπολογισμό των τυχόν υπερκερδών αθροιστικά για ένα εξάμηνο και η συνακόλουθη επιβολή της φορολόγησης.
Ο ΥΠΕΝ είχε προαναγγείλει τη φορολόγηση των προμηθευτών τον περασμένο Σεπτέμβριο, δύο μήνες μετά την έναρξη του νέου τρόπου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Η κίνηση αυτή εκλήφθηκε από την αγορά ως ομολογία του υπουργείου για το αποτυχημένο νέο σύστημα, με την προαναγγελία των τιμών του ρεύματος ένα μήνα πριν. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να μαζευτούν οι υψηλές τιμές που κατέστησαν πολύ ακριβότερο το ρεύμα το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές.
Δύο μήνες μετά, τον Νοέμβριο, ψηφίσθηκε από τη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που προέβλεπε τη φορολόγηση στο τρίμηνο, με έναρξη ισχύος του μέτρου στις 23 Δεκεμβρίου 2022. Παράλληλα, η ΡΑΕ ανέλαβε να επεξεργαστεί τα σχετικά στοιχεία για το τρίμηνο και το πόρισμά της υπέβαλε στο ΥΠΕΝ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
Έκτοτε, σιωπή. Ως τον Ιανουάριο φέτος, που ο Κώστας Σκρέκας έκανε γνωστή την πρόθεση του υπουργείου να επεκταθεί η φορολόγηση έως και τον Ιανουάριο του 2023. Είχε προηγηθεί η σφοδρή αντίδραση της λιανικής αγοράς, γιατί το τρίμηνο θεωρήθηκε περίοδος περιορισμένη για τη σωστή αποτίμηση της εικόνας των υπερεσόδων της λιανικής.
Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να μη δυσαρεστήσει τις εταιρείες, αλλά παράλληλα να φανεί και συνεπής με την εξαγγελία της, αποφασίστηκε προφανώς να διευρυνθεί ο χρόνος εκτίμησης για τα τυχόν υπερκέρδη, συμπεριλαμβάνοντας και μήνες κατά τους οποίους οι προμηθευτές είχαν «χασούρα», ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα από τη φορολόγηση και παράλληλα να συνυπολογιστούν και μήνες στους οποίους αποκόμισαν πράγματι υψηλά έσοδα από τις τιμές που έδωσαν, ώστε το τελικό ποσό που θα ανακοινωθεί «να είναι αξιοπρεπές», για πολιτικούς λόγους.
Με δεδομένο ότι τα στοιχεία κάθε εταιρείας για ένα μήνα πρέπει να οριστικοποιηθούν το αργότερο δύο μήνες μετά και επιπλέον ο Ιανουάριος ανήκει σε διαφορετικό φορολογικό έτος, θεωρείται αμφίβολο εάν μπορεί η ΡΑΕ να παραδώσει άμεσα νέο πόρισμα για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2022 συν Ιανουάριο 2023.
Έτσι κι αλλιώς, νέα ενημέρωση δεν διαθέτει, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr. Και σήμερα να πάρει εντολή, θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις μήνες για να ολοκληρώσει την επεξεργασία των νέων στοιχείων.
Από κει και πέρα θα πρέπει να εκδοθεί εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση, να γίνει ο καταλογισμός από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές και να σταλούν τα ραβασάκια στους προμηθευτές.
Οπότε αντικειμενικά, ενόψει των επερχόμενων εκλογών, οι χρόνοι δεν βγαίνουν και η φορολόγηση των προμηθευτών σιωπηρά οδηγείται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση...