Λιγότερο αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή μηδένισε τις ρωσικές εισαγωγές στην Ελλάδα

Ανεβάζει το κόστος των μονάδων η έκτακτη εισφορά των 10 ευρώ. Οι παραγωγοί περιορίζουν τη λειτουργία των μονάδων τους. Γιατί επιλέχθηκε η διακοπή τον Ιανουάριο του ρωσικού αερίου αντί του αζέρικου.

Λιγότερο αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή μηδένισε τις ρωσικές εισαγωγές στην Ελλάδα

Η μειωμένη ζήτηση φυσικού αερίου τον Ιανουάριο από τους ηλεκτροπαραγωγούς οδήγησε στον μηδενισμό τον ίδιο μήνα των εισαγωγών ρωσικού αερίου, που άρχισαν, πάντως, να επανακάμπτουν από τον Φεβρουάριο.

Ηταν η «εύκολη λύση», σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της αγοράς, γιατί τα συμβόλαια με την Gazprom Export παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά τις ρήτρες take or pay για την απορρόφηση ποσοτήτων, σε αντίθεση με το αζέρικο αέριο, για το οποίο το αντίστοιχο συμβόλαιο εμπεριέχει αυστηρότερες ρήτρες που πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα. Διαφορετικά, επιβάλλονται πέναλτι όχι αθροιστικά.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί, από την άλλη πλευρά, περιόρισαν τη χρήση του φυσικού αερίου γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική εισφορά των 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, την οποία καταβάλλουν από πέρσι τον Νοέμβριο για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν, ανεβάζει το κόστος παραγωγής τους. Έτσι, προτιμούν να περιορίζουν τη λειτουργία των μονάδων τους προς όφελος των εισαγωγών.

Το θέμα αυτό έχει αναδείξει πρόσφατα και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να φέρεται ότι επανεξετάζει την επιβολή του μέτρου.

Με αυτά τα δεδομένα, τον Ιανουάριο η Ελλάδα κάλυψε τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο με LNG μέσω της Ρεβυθούσας, το αέριο που έρχεται μέσω TAP, καθώς και από την τουρκική Botas. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, από την πύλη εισόδου της Αγίας Τριάδας (Ρεβυθούσα) εισήχθησαν 3,9 TWh, από τη Νέα Μεσήμβρια 1,091 TWh και από τους Κήπους 0,67 TWh.

Εκτός από την ηλεκτροπαραγωγή, η μείωση στη ζήτηση αερίου προέρχεται και από την οικιακή κατανάλωση, αλλά και τα διυλιστήρια, που έχουν στραφεί στη χρήση νάφθας. Τον Ιανουάριο του 2023 οι εισαγωγές φυσικού αερίου σημείωσαν μείωση κατά 15% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 (από 5,9 TWh περιορίστηκαν σε 5 TWh).

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η εγχώρια κατανάλωση αερίου τον προηγούμενο μήνα ανήλθε συνολικά σε 3,93 TWh. Οι υπόλοιπες ποσότητες που εισήχθησαν κατευθύνθηκαν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Από την κατανάλωση αυτή, οι 2,1 TWh απορροφήθηκαν από την ηλεκτροπαραγωγή, οι 1,6 TWh από τα δίκτυα διανομής και το υπόλοιπο πήγε για τη βιομηχανία και το CNG.

Αντίστοιχα, τον Ιανουάριο του 2022 η εγχώρια κατανάλωση ανήλθε σε 6,33 TWh, σημειώθηκε, δηλαδή, μία μείωση της τάξης του 38% τον φετινό Ιανουάριο. Πέρσι, στον πρώτο μήνα του έτους η ηλεκτροπαραγωγή κατανάλωσε 3,66 TWh, τα δίκτυα διανομής πήραν 2,39 TWh και το υπόλοιπο η βιομηχανία και το CNG.

Το ΥΠΕΝ φέρεται να συμμερίζεται τις απόψεις του ΕΣΑΗ για το θέμα της εισφοράς των 10 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, προσανατολίζεται όχι στον μηδενισμό της αλλά στην αντικατάστασή της με ποσοστό επί της τιμής του φυσικού αερίου, σε κλιμακωτή βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v