Με ιλιγγιώδη ταχύτητα τρέχουν οι ελληνικές startups οι οποίες, παρά το «δύσκολο» 2022 με σημαντικά γεγονότα που λειτούργησαν ανασταλτικά στην ανάπτυξη, όπως η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, φαίνεται να μην σταματούν το … ράλι προς την κορυφή.
Ήδη δύο ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις έγιναν «μονόκεροι» με αποτίμηση πάνω από ένα δισ. δολάρια και άλλες έξι έχουν μπει στη σειρά για είσοδο στο «κλαμπ των ισχυρών». Η PeopleCert και η Viva Wallet «φιγουράρουν» στη διεθνή λίστα των unicorns ανεβάζοντας και την Ελλάδα στις υψηλές θέσεις του οικοσυστήματος και προσελκύοντας τα βλέμματα της αγοράς σε νέες προσπάθειες που γίνονται στην χώρα μας.
Εισιτήριο περιμένουν να πάρουν μέσα στο 2023 η Skroutz με εκτιμώμενη αποτίμηση μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ και η Blueground, με αποτίμηση μεταξύ 700-900 εκατ. ευρώ. Χαμηλότερα από τον στόχο αλλά με ταχύς ρυθμούς ανάπτυξης κινούνται η Flexcar, η Persado, η Hellas Direct και η Workable.
Λίγο πιο πίσω βρίσκονται και οι Spotawheel, TileDB και Plum που επίσης παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη και αναμένεται να αυξήσουν την αξία του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων που εκτιμάται ότι σε αξία ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ.
Η PeopleCert
H αποτίμηση της PeopleCert σήμερα είναι πάνω από 2,9 δισ. ευρώ. Η εταιρεία, την οποία ίδρυσε το 2000 ο Β. Νικολαΐδης, εμφανίζει ετησίως, κατά την τελευταία δεκαετία, σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε ποσοστό περίπου 40%, και κερδοφορίας. Η εξαγορά της βρετανικής εταιρείας Axelos τον Ιούνιο του 2021 έναντι 450 εκατ. ευρώ υπήρξε η τρίτη μεγαλύτερη τέτοιου είδους συναλλαγή που έλαβε χώρα στην ελληνική αγορά.
Η εταιρεία έχει πιστοποιήσει πάνω από επτά εκατομμύρια επαγγελματίες μέχρι σήμερα σε 200 χώρες. Διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο πιστοποιήσεων στους τομείς της πληροφορικής και του ψηφιακού μετασχηματισμού, της διαχείρισης έργου (project management) business και γλωσσομάθειας, περιλαμβάνοντας τα ITIL και PRINCE2, που αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια χρονική περίοδο 30 ετών. Το πορτφόλιο της εταιρείας περιλαμβάνει και τις πιστοποιήσεις γλωσσομάθειας LanguageCert, οι οποίες αναγνωρίζονται από 1.500 διεθνείς οργανισμούς και πανεπιστήμια.
Τα προϊόντα της PeopleCert είναι διαθέσιμα σε 200 χώρες, 50.000 εταιρείες (μεταξύ των οποίων το 87% των εταιρειών του Fortune 500) και σε 800 κυβερνητικούς οργανισμούς μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου 2.500 διαπιστευμένων οργανισμών εκπαίδευσης και 30.000 εξεταστικών κέντρων σε όλο τον κόσμο. Όπως και μέσω της τεχνολογίας Online Proctoring, η οποία επιτρέπει να γίνονται online εξετάσεις με εξ αποστάσεως επιτήρηση.
Η Viva Wallet
Η αποτίμηση της Viva Wallet κυμαίνεται μεταξύ 1,7 και 2,1 δισ. ευρώ, Με την JP Morgan ως μέτοχο μειοψηφίας, που κατέβαλλε ένα τίμημα της τάξεως των 800-820 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει το 48,5% της Viva Wallet. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η αποτίμηση της Viva Wallet φθάνει στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ,
Η Viva Wallet έχει παρουσία σε 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένας από τους στόχους που έχει θέσει η εταιρεία είναι να ενοποιήσει τον κατακερματισμένο ευρωπαϊκό χώρο των πληρωμών, δίνοντας έμφαση στις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.
Η Viva Wallet λειτουργεί αποκλειστικά σε cloud υποδομές και έχει δημιουργήσει υπηρεσίες όπως το “tap-on-phone Viva Wallet POS app” και το Smart Checkout payment gateway. Στα πλάνα της εταιρείας είναι και η αξιοποίηση των ευκαιριών που θα προκύψουν από την εφαρμογή του Digital Services Act της ΕΕ όσον αφορά την ανάπτυξη των marketplaces.
Η Ευρώπη
Σημειώνεται ότι τη χρονιά που έκλεισε η Ευρώπη δημιούργησε 31 νέα unicorns έναντι 105 το 2021. Μεταξύ 2021 και 2022, η Νότια Ευρώπη πρόσθεσε τέσσερις νέους μονόκερους στο ευρωπαϊκό «κοπάδι», που μεταφράζεται σε μια αύξηση της τάξης του 21%.