Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην τελική ευθεία το mega project για τις οπτικές ίνες

Μετά από παλινωδίες και περίπου ένα χρόνο από την ανάδειξη προσωρινού μειοδότη, φαίνεται ότι το 2023 θα ολοκληρωθεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα για τη χώρα. Πρόκειται για το Ultra Fast Broadband, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία το mega project για τις οπτικές ίνες

Προς υπογραφή εντός των επόμενων εβδομάδων οδεύει το μεγάλο έργο του Ultra Fast Broadband, που θα ανοίξει για το 2023 τον δρόμο σε μια σειρά νέων επιδοτούμενων vouchers για πιο γρήγορα δίκτυα.

Πρόκειται για το ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) που θα καλύψει με οπτικές ίνες περισσότερα από 810.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα μπει σε τραχιά υλοποίησης τις πρώτες εβδομάδες του 2023, με καθυστέρηση βεβαίως περίπου ενός έτους.

Οι υπογραφές με τους δύο αναδόχους ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - Grid Telecom αναμένονται το επόμενο διάστημα. Οι νέες συνδέσεις FTTH θα είναι τουλάχιστον 100 Mbps, άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps.

Παράλληλα, εντός του 2023 αναμένεται και το Gigabit Voucher Scheme, που στοχεύει να κάνει πιο προσιτές σε καταναλωτές και επιχειρήσεις συνδέσεις με ταχύτητα λήψης δεδομένων που θα φθάνει τουλάχιστον τα 250 Mbps, επίσης με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης θα ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της δράσης, προβλέπεται η επιδότηση του αρχικού εφάπαξ τέλους σύνδεσης, καθώς και μέρους του μηνιαίου τέλους για περίοδο 24 μηνών.

Το έργο UFBB

Με το UFBB θα κατασκευαστούν περίπου 800 χιλ. γραμμές - συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον. Το έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα χρηματοδοτηθεί από τους αναδόχους (400 εκατ. ευρώ) αλλά και από το υφιστάμενο και το νέο ΕΣΠΑ (300 εκατ. ευρώ).

Να θυμίσουμε ότι το μεγάλο έργο για την ανάπτυξη υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας σε μεγάλο μέρος της περιφέρειας μοιράζονται ο όμιλος ΟΤΕ και το σχήμα Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) - Τέρνα Ενεργειακή. Τα δύο σχήματα άλλωστε ήταν τα μόνα από τους αρχικά οκτώ ενδιαφερόμενους που κατέθεσαν τελικά δεσμευτικές προσφορές, με τους Wind, Vodafone, ΔΕΗ, AVAX, Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ και Ιντρακόμ να μένουν εκτός της διαδικασίας, παρότι συμμετείχαν στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Ο ΟΤΕ ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για τις ζώνες 1, 3 και 7.

  • Η 1η γεωγραφική ζώνη αφορά τις περιφερειακές ενότητες Ζακύνθου, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ροδόπης, Δράμας, Ηλείας, Έβρου και Ξάνθης.
  • H 3η, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας- Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Τήνου και Ευβοίας.
  • H 7η, Λασιθίου, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αν. Αττικής και Δυτικής Αττικής.
Η κοινοπραξία Grid Telecom - Τέρνα Ενεργειακή είναι προσωρινός ανάδοχος για τις ζώνες 2, 4, 5 και 6.
  • Η 2η γεωγραφική ζώνη αφορά στις περιφερειακές ενότητες Καστοριάς, Φλώρινας, Κέρκυρας, Πέλλας, Πιερίας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων.
  • H 4η, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Ζϊου, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Χαλκιδικής.
  • H 5η, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας.
  • H 6η, Κοζάνης, Γρεβενών, Αργολίδας, Λακωνίας, Ημαθίας, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πειραιώς και Νήσων Αττικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v