Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σούπερ μάρκετ: Τι αλλάζει στη ρύθμιση για το μεικτό περιθώριο κέρδους

Νέα παράταση, για ένα ακόμη εξάμηνο στην ρύθμιση για την αθέμιτη κερδοφορία. Τι προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και τι αναμένεται να αλλάξει με υπουργική απόφαση.

Σούπερ μάρκετ: Τι αλλάζει στη ρύθμιση για το μεικτό περιθώριο κέρδους

Παρατείνεται έως και τις 30 Ιουνίου του 2023 το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους σειράς προϊόντων και υπηρεσιών που είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όπως προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης στη Βουλή.

Δηλαδή το μικτό το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα δεν πρέπει να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της Ιης.9.2021 και για γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, ιδίως πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων.

Όμως με βάση την παράγραφο 6 του άρθρου 9 της τροπολογίας με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορεί να εξειδικεύονται οι κατηγορίες των αγαθών και να καθορίζονται η διαδικασία του ελέγχου και της επιβολής των κυρώσεων, η κλιμάκωση των προστίμων και κάθε άλλο ζήτημα που αφορά στην εφαρμογή του μέτρου.

Δηλαδή ενδέχεται μέσω της υπουργικής απόφασης του αρμόδιου υπουργού, να εξειδικευτούν ποιες κατηγορίες εμπίπτουν στο μέτρο και να εξαιρεθούν προϊόντα, όπως είναι παραδείγματος χάριν το ουίσκι, που δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης. Την εξειδίκευση των προϊόντων και υπηρεσιών που εμπίπτουν στο μέτρο έχουν ζητήσει εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ αλλά και προμηθευτικών εταιρειών.

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Αρχής Ελέγχου επιβάλλονται σε βάρος οποιουδήποτε παραβαίνει τις απαγορεύσεις ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, σωρευτικά ή διαζευκτικά, κυρώσεις ως εξής:

α) σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον,

β) πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ.

Επίσης με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Αρχής Ελέγχου, επιβάλλονται σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο έως 50.000 ευρώ, εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίσει με οποιοδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v