Στεγαστικά: Πότε και πώς θα δοθεί η στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά

Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι τράπεζες για τη στήριξη των ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών. Ποιοι και πώς δικαιούνται «κούρεμα» στις δόσεις των δανείων τους. Τα χρονοδιαγράμματα και η περίμετρος.

Στεγαστικά: Πότε και πώς θα δοθεί η στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά

Οι τράπεζες αναμένεται να ανοίξουν σήμερα -εκτός απροόπτου- τα χαρτιά τους για το σχήμα παρέμβασης που θα οδηγήσει σε ελάφρυνση της μηνιαίας δόσης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών για διάστημα 12 μηνών.

Η περίμετρος της παρέμβασης αφορά περίπου 30.000 δανειολήπτες, το κόστος είναι κατά τι μικρότερο από 15 εκατ. ευρώ και η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα έχει τρίμηνη διάρκεια, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2023.

Πληροφορίες αναφέρουν πως για την υποβολή αιτήσεων θα αξιοποιηθεί η υπάρχουσα πλατφόρμα του προγράμματος «Γέφυρα», παρότι η νέα παρέμβαση δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος θεώρησης των επιδοτούμενων δανείων ως «υποψήφιων κόκκινων», οι τράπεζες θα βάλουν τα χρήματα σε ένα ειδικό ταμείο και θα τα αξιοποιήσει το ελληνικό δημόσιο για την ενίσχυση των ευάλωτων.

Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης στο 50% της επιβάρυνσης που απορρέει σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο θα γίνει με τα λεφτά των τραπεζών και σε αντιδιαστολή με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τραπεζικές πηγές επιμένουν πως τίποτα δεν εμποδίζει το υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει αυτόν τον «κουμπαρά» και το ποσό της επιδότησης. Οι δικαιούχοι της ελάφρυνσης προσδιορίζονται στη βάση των κριτηρίων του νόμου για τη Δεύτερη Ευκαιρία, τα οποία προσδιορίζουν και την περίμετρο των περίπου 30.000 δανειοληπτών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των δανειοληπτών με στεγαστικά δάνεια στο σχήμα της επιδότησης είναι η συνέπεια στην εξυπηρέτηση του δανείου τους, να είναι δηλαδή ενήμεροι ή με καθυστέρηση έως 90 ημερών.

Τα κριτήρια ορίζουν ετήσιο ατομικό εισόδημα 7.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και μέγιστο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 21.000 ευρώ, συνδυαστικά με αξία ακίνητης περιουσίας 120.000 ευρώ-180.000 ευρώ και καταθέσεις έως 21.000 ευρώ.

Αναλυτικά:

  • Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
  • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.
  • Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., όπως προκύπτουν από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 21.000 ευρώ.

Δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v