Μάρτιο η επιλογή αναδόχου για την Πολιτεία Καινοτομίας

Μία τρίμηνη καθυστέρηση παρατηρείται στην επιλογή αναδόχου για την υλοποίηση της «στέγης» της Πολιτείας της Καινοτομίας στις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς, επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ. Τον Μάρτιο αναμένεται ο ανάδοχος.

Μάρτιο η επιλογή αναδόχου για την Πολιτεία Καινοτομίας

Μικρή καθυστέρηση παρατηρείται στην επιλογή αναδόχου για το έργο της εγκατάστασης της «Πολιτείας Καινοτομίας» στις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς που μετατίθεται, από το τέλος του χρόνου που αρχικά είχε προγραμματιστεί, στον Μάρτιο του 2023.

Η επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες, οι οποίες ωστόσο επιλύθηκαν και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την εκκίνηση του έργου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Παράλληλα έχουν προχωρήσει και όλες οι απαιτούμενες διεργασίες για την έκδοση των σχετικών αδειών και έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, όπως και με την Περιφέρεια.

Τέσσερις ενδιαφερόμενοι

Το έργο προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών και τον Απρίλιο του 2021 εκδήλωσανν ενδιαφέρον τέσσερα σχήματα με «όχημα» τους εξής ομίλους:

  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ
  • Intracom
  • Εταιρεία Ανάπτυξης Ακινήτων Dimand.

Στα σχήματα συμμετέχουν φορείς της καινοτομίας όπως το Foundation από κοινού με τη startup Mantis Business Innovation, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, αλλά και το Τεχνολογικό Πάρκο της Βαρκελώνης.

Η Πολιτεία Καινοτομίας θα γίνει μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία της «Πολιτείας Καινοτομίας» για τουλάχιστον 30 χρόνια (προβλέπεται και 15ετής παράταση).

Ο ανάδοχος θα επωμιστεί εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση του έργου, με ίδια κεφάλαια και δανεισμό, καθώς δεν προβλέπεται συμμετοχή του Δημοσίου στη χρηματοδότηση. Πάντως, στην προκήρυξη για το έργο γίνεται λόγος για πρόθεση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά από το σκέλος των δανείων και όχι των επιδοτήσεων.

Σημειώνεται ότι στο Υπουργείο Ανάπτυξης  έχει ήδη εκδηλωθεί ζωηρό ενδιαφέρον από πλευράς startups και τεχνολοβλαστών, αλλά και από τμήματα R&D μεγάλων πολυεθνικών για εγκατάσταση στην Πολιτεία Καινοτομίας.

Τι αφορά το έργο

Το  έργο αφορά στη δημιουργία ενός φυσικού χώρου καινοτομίας, στον οποίο θα εγκατασταθούν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί και ακαδημαϊκά ιδρύματα, που αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Υπολογίζεται πως θα φιλοξενήσει πάνω από 2.000 εργαζόμενους, ενώ ταλαντούχοι Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και να υλοποιούν τις ιδέες τους σε έναν οργανωμένο χώρο από την Ελλάδα, όπως συμβαίνει και σε αντίστοιχες μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.

Το ακίνητο

Για την υλοποίηση του έργου αξιοποιείται το εγκαταλελειμμένο ακίνητο της πρώην ΧΡΩΠΕΙ, έκτασης 17.893 τ.μ., που βρίσκεται στην καρδιά της Αττικής. Ο συγκεκριμένος χώρος κρίθηκε κατάλληλος λόγω της γεωγραφικής θέσης ανάμεσα σε Αθήνα και Πειραιά, καθώς και της εύκολης συγκοινωνιακής πρόσβασης, ενώ σημαντική είναι και η συμβολική του αξία, δεδομένου ότι αποτελούσε σημείο αναφοράς για την καινοτομία κατά τον περασμένο αιώνα.

Οφέλη

Η Πολιτεία Καινοτομίας στο ΧΡΩΠΕΙ θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον πολίτη και την κοινωνία, με απώτερο σκοπό:

  • Την ενίσχυση των δραστηριοτήτων Ανάπτυξης, Έρευνας και Καινοτομίας: η λειτουργία του Κέντρου θα δώσει ώθηση στα πεδία της έρευνας - καινοτομίας και θα φέρει κοντά τα ερευνητικά κέντρα με τις επιχειρήσεις δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την παραγωγή εμπορικά αξιοποιήσιμων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
  • Τη δημιουργία υπερεθνικού πόλου έλξης: η Πολιτεία Καινοτομίας θα αποτελεί σημείο αναφοράς, κατ’ αντιστοιχία κέντρων καινοτομίας σε άλλες χώρες.
  • Την εξοικονόμηση πόρων: η κατασκευή της Πολιτείας Καινοτομίας δεν θα γίνει με κρατικό χρήμα, αλλά με την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
  • Τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή: πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή του.
  • Τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία: η παρουσία ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας για την απασχόληση ερευνητικού προσωπικού και στελεχών στις επιχειρήσεις.
  • Την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας: το ακίνητο στο εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ παραμένει ανεκμετάλλευτο για δεκαετίες. Η δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας θα μετατρέψει την έκταση αυτή σε ένα χώρο πρωτοποριακό και ανοιχτό στο κοινό, διατηρώντας παράλληλα την ιστορική του φυσιογνωμία.
  • Την αναβάθμιση της περιοχής - τα οφέλη για την τοπική κοινωνία: θα αναδειχθεί το ακίνητο ΧΡΩΠΕΙ, διατηρώντας τον ιστορικό του χαρακτήρα, και θα αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή της Λεωφόρου Πειραιώς, η οποία παρ’ όλο που συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος και βρίσκεται στο περιθώριο του Δήμου Πειραιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v