Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι αποκάλυψε διεθνή φορολογική απάτη που εκτιμάται σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Περισσότεροι από 600 άνθρωποι εμπλέκονται σε αυτό που «πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη απάτη ΦΠΑ που έχει ερευνηθεί ποτέ στην ΕΕ», δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).
Σήμερα πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε 14 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου 14 κρατών μελών της ΕΕ, πραγματοποίησε ταυτόχρονες έρευνες σε σχέση με ένα πολύπλοκο σύστημα απάτης στον τομέα του ΦΠΑ που βασιζόταν στην πώληση δημοφιλών ηλεκτρονικών αγαθών.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αποκάλυψαν ένα δίκτυο «εγκληματικής δραστηριότητας» που ήταν ενεργό σε 26 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και σε άλλες χώρες. Το δίκτυο εκτεινόταν μέχρι την Αλβανία, την Κίνα, τον Μαυρίκιο καθώς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η έρευνα ξεκίνησε πριν από 18 μήνες, όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κλήθηκε να βοηθήσει τις αρχές της Πορτογαλίας να εξετάσουν μια υπόθεση που αρχικά φαινόταν να είναι μικρή. Επρόκειτο για μια εταιρεία με έδρα την πόλη Κοΐμπρα, η οποία πωλούσε κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και ήταν ύποπτη για μη καταβολή φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ). Ενώ ο έλεγχος των εγγράφων φαινόταν να είναι εντάξει, η Εισαγγελία, με την υποστήριξη της Europol και των εθνικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ερεύνησε περαιτέρω – και ανακάλυψε ένα εκτεταμένο, μαζικό σχέδιο απάτης.
«Συμμετείχαν αρκετές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος με υψηλή εξειδίκευση», «καθεμία από τις οποίες είχε συγκεκριμένο ρόλο στο συνολικό σύστημα», δήλωσε η EPPO. Τόνισε την «εξαιρετική πολυπλοκότητα της αλυσίδας των εταιρειών», προσθέτοντας ότι εντοπίστηκαν περίπου 9.000. Πολλές εμφανίζονταν εξωτερικά ως απλοί προμηθευτές ηλεκτρονικών συσκευών και ζητούσαν επιστροφή ΦΠΑ, ενώ άλλες, πουλώντας μέσω διαδικτύου, διοχέτευαν έσοδα σε υπεράκτιες χώρες πριν εξαφανιστούν. Άλλες πάλι φέρονται να ξέπλεναν τα χρήματα.
«Όλα τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αναλύονται και η έρευνα για τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που βρίσκονται πίσω από αυτό το σύστημα συνεχίζεται», δήλωσε η EPPO.
Σύμφωνα με τον οργανισμό της ΕΕ, η υπόθεση είναι άξια προσοχής όχι μόνο λόγω της τεράστιας κλίμακας της, αλλά και λόγω της «εξαιρετικής πολυπλοκότητας της αλυσίδας των εμπλεκόμενων εταιρειών».