Αγονος ο διαγωνισμός ΤΑΙΠΕΔ για την υπόγεια αποθήκη αερίου

Γιατί τα δύο ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα, αφού στάθμισαν τους υφιστάμενους οικονομικούς όρους για την εμπλοκή τους στο όλο εγχείρημα μιας κρίσιμης υποδομής, αποφάσισαν τελικά να υποχωρήσουν.

Αγονος ο διαγωνισμός ΤΑΙΠΕΔ για την υπόγεια αποθήκη αερίου

Άγονος αναμένεται να κηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός παραχώρησης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, δεν θα υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές οι δύο προεπιλεγέντες επενδυτές, Energean Oil & Gas και η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών είναι σήμερα, Δευτέρα. Ωστόσο, με δεδομένο το γεγονός ότι η κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει στις αρχές Νοεμβρίου ότι δεν προτίθεται να σώσει τον διαγωνισμό, τα ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα στάθμισαν τους υφιστάμενους οικονομικούς όρους για την εμπλοκή τους στο όλο εγχείρημα και αποφάσισαν να υποχωρήσουν.

«Κυβέρνηση και ΡΑΕ δεν πιστεύουν ότι μας χρειάζεται αποθήκη», ήταν το καυστικό σχόλιο που έκανε γνώστης του όλου θέματος στο Euro2day.gr. «Διαφορετικά, θα αναγνώριζαν ότι οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί είναι απαγορευτικές για την επένδυση».

Έτσι, φαίνεται ότι τινάζεται στον αέρα μια ιδιαίτερη κρίσιμη υποδομή για τη χώρα μας και μάλιστα σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης, με την Ελλάδα να είναι το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη που θα συνεχίσει να μη διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους.

Οι επενδυτές διατύπωσαν τις ενστάσεις τους εξαρχής για τους όρους του Κανονισμού Τιμολόγησης, που περιλαμβάνει 50% ποσοστό κοινωνικοποίησης του έργου (σ.σ. το ποσό που θα καλυφθεί με δημόσιους πόρους), επισημαίνοντας ότι το κόστος της επένδυσης έχει ξεφύγει κατά πολύ από τους αρχικούς υπολογισμούς λόγω της ενεργειακής κρίσης και πάντως δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα του 2020, στα οποία «πάτησε» ο Ρυθμιστής για τη διαμόρφωση του Κανονισμού.

Όπως υποστήριξαν, το έργο δεν βγαίνει με 50% κοινωνικοποίηση, όταν η Ρεβυθούσα ξεκίνησε με 95%. Αποθαρρυντικό θεωρήθηκε και το πλαφόν που τέθηκε για το τι κομμάτι από την επένδυση θα ανακτήσει ο επενδυτής. Προβλέπεται να είναι μόνον 350 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να το τοποθετούν στα 700 εκατ. ευρώ αν γινόταν σήμερα η επένδυση και στο 1 δισ. ευρώ στο peak των τιμών του φυσικού αερίου.

Εκτός από αυτά, το ΥΠΕΝ άφησε να διαρρεύσει ότι δεν θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της επένδυσης με δημόσια δαπάνη και υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρείται στην ΥΑΦΑ στρατηγικό απόθεμα σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού. Παρά το γεγονός ότι είχε αφήσει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο λίγους μήνες πριν.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των δεδομένων πυροδότησε τελικά την απόφαση αποχώρησης από τη διαγωνιστική διαδικασία των επενδυτικών σχημάτων, καθώς αξιολογήθηκε ότι καλούνται να αναλάβουν μεγάλο ρίσκο υπό δυσμενείς οικονομικούς όρους και συνθήκες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v