Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωθυπουργική «νάρκη» στις έρευνες υδρογονανθράκων

Πάγωσε την αγορά η δήλωση του πρωθυπουργού για τις έρευνες στην περιοχή του Κατάκολου. Η εστίαση στο φυσικό αέριο και τα ερωτήματα που τίθενται από την αγορά για το μέλλον της εξόρυξης πιθανών κοιτασμάτων.

Πρωθυπουργική «νάρκη» στις έρευνες υδρογονανθράκων

Μία δήλωση-βόμβα του πρωθυπουργού «πάγωσε» την εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων, στην κρίσιμη φάση, μάλιστα, της επανεκκίνησής της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Πάτρα χθες, έστειλε μήνυμα ότι εξορύξεις πετρελαίου δεν θα γίνουν στη χώρα μας, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, πριμοδοτώντας αποκλειστικά τις έρευνες για φυσικό αέριο. Γνώστες της αγοράς που μίλησαν στο Euro2day.gr επισημαίνουν ότι η δήλωση αυτή δημιουργεί παρενέργειες για όλες τις υφιστάμενες παραχωρήσεις, θέτοντας εν αμφιβόλω τις πανάκριβες επενδύσεις που έχουν ήδη προηγηθεί.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο πρωθυπουργός στην αχαϊκή πρωτεύουσα, ερωτηθείς από δημοσιογράφο της εφημερίδας Πρωινή Ηλείας για το αν θα αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Κατάκολο, αν διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός, ήταν κατηγορηματικός:

«Έχω επιφυλάξεις για το ζήτημα του Κατάκολου. Και έχω επιφυλάξεις διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση καμία εξόρυξη που να αφορά πετρέλαιο να μπορεί να θέσει, εν δυνάμει, σε κίνδυνο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Γι’ αυτό κι αυτή τη στιγμή οι έρευνες που προχωράμε είναι σε πολύ πιο βαθιά νερά και αφορούν στο φυσικό αέριο».

Με τις νέες θέσεις του κ. Μητσοτάκη, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προεξοφλείται, κατ' αρχάς, ότι υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου, πριν καν γίνουν οι γεωτρήσεις που θα πιστοποιήσουν τα όποια ευρήματα. Κατά δεύτερον, ο πρωθυπουργός λέει ξεκάθαρα ότι ακόμη κι αν εντοπιστούν κοιτάσματα πετρελαίου, πολύ μεγαλύτερα και αποδοτικότερα από του φυσικού αερίου, δεν θα εξορυχτούν και θα μείνουν αναξιοποίητα, για να μη διαταραχθεί το περιβάλλον και ο τουρισμός.

Επί της ουσίας, υπογραμμίζουν οι παράγοντες που μίλησαν στο Euro2day.gr, αυτοακυρώνονται οι εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού, την περασμένη Άνοιξη, που αποφάσισε, ελέω ενεργειακής κρίσης, να δώσει εκ νέου ώθηση στον τομέα των υδρογονανθράκων στη χώρα μας, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ενεργειακής επάρκειας. «Ξέχασε», όμως, να πει στους επενδυτές τι είδος υδρογονάνθρακες ενδιαφέρει την κυβέρνηση.

Ήδη, δύο επενδυτικά προγράμματα στο Κατάκολο και στον Πρίνο από την Energean Oil & Gas φαίνεται ότι οδηγούνται στον κάλαθο των αχρήστων, μετά το «στοπ στο πετρέλαιο» του κ. Μητσοτάκη, ενώ μούδιασμα επικρατεί και στους υπόλοιπους επενδυτές που έχουν σε πλήρη εξέλιξη έρευνες για αναζήτηση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα, στο Κατάκολο η Energean έχει συντάξει από το 2016 μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, ολοκληρώθηκε η διαβούλευση που στηρίχθηκε στο σχέδιο ανάπτυξης κοιτασμάτων πετρελαίου και η εταιρεία είναι «στο περίμενε» για την έγκριση της περιβαλλοντικής άδειας. Τα πιστοποιημένα από ανεξάρτητο οίκο δυνητικά αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή ανέρχονται σε 14.000.000 βαρέλια, με τις δαπάνες που έχει κάνει ως τώρα η εταιρεία για μελέτες και έρευνες να ανέρχονται σε 4 εκατ. ευρώ. Έρχεται τώρα η δήλωση του πρωθυπουργού, που μεταφράζεται εν πολλοίς στο «δεν μ’ ενδιαφέρει τι κάνατε ως τώρα, πετάξτε το και αν θέλετε, ξεκινήστε από την αρχή, με νέες μελέτες και έρευνες για φυσικό αέριο μόνο».

Ταυτόχρονα, η Energean είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ανάπτυξη του νέου κοιτάσματος Έψιλον, στον Πρίνο, για την εξόρυξη πετρελαίου. Θα είναι η πρώτη εξέδρα που θα στηθεί στην Ελλάδα από το 1979. Η παραγγελία έχει γίνει στο ναυπηγείο της Κωστάντζας και πρόκειται να παραληφθεί σύντομα. Σύνολο επενδύσεων ως τώρα, 150 εκατ. ευρώ. Θα ακυρωθεί κι αυτή η εξόρυξη;

Και με τις άλλες παραχωρήσεις τι θα γίνει στην περίπτωση που οι γεωτρήσεις δείξουν πετρέλαιο και όχι φυσικό αέριο; Στα Ιωάννινα, η γεώτρηση από την Energean προγραμματίζεται για το 2023, στο μπλοκ 2, στο Ιόνιο, η μισθώτρια κοινοπραξία (Energean-Helleniq Energy) ολοκληρώνει σε λιγότερο από μία εβδομάδα τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, σε δύο οικόπεδα, στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, η Helleniq Energy ολοκλήρωσε δισδιάστατες έρευνες και ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε τρισδιάστατες και στα δύο οικόπεδα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης η κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy αναμένει τις σεισμικές έρευνες που κάνει στην περιοχή η νορβηγική εταιρεία PGS.

Στα τέλη του 2023, έχει δηλωθεί από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ότι θα υπάρχει μια πρώτη, κρίσιμη εικόνα από όλα τα σεισμικά που θα έχουν μελετηθεί και αξιολογηθεί, ώστε οι εμπλεκόμενες εταιρείες να λάβουν αποφάσεις για το επόμενο βήμα, τις γεωτρήσεις. Πλην Ιωαννίνων, όπου η γεώτρηση έχει αποφασισθεί.

Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές μετά τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη; Να συνεχίσουν να βάζουν χρήματα σε επενδύσεις που κινδυνεύουν με ακύρωση διά πρωθυπουργικών χειλέων; Να αποθαρρυνθεί και η ExxonMobil και να αποχωρήσει από τη χώρα μας; Τελικά, επιθυμεί την ανάπτυξη υδρογονανθράκων η κυβέρνηση; Τα ερωτήματα προέρχονται από την αγορά και προφανώς θα πρέπει να απαντηθούν με σαφήνεια, διότι εγείρουν σοβαρές αντιδράσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v